!

V. S. Naipaul trinidadi brit

1932. augusztus 17. (Chaguanas, Trinidad és Tobago) – 2018. augusztus 11. (London)

Teljes névSir Vidiadhar Surajprasad Naipaul
NemFérfi
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Vidiadhar_Surajprasad_Naipaul
Életrajz

Könyvei 22

V. S. Naipaul: A nagy folyó kanyarulatában
V. S. Naipaul: Fél élet
V. S. Naipaul: Mr. Biswas háza
V. S. Naipaul: Eva Perón visszatér
V. S. Naipaul: In a Free State
V. S. Naipaul: A Bend in the River
V. S. Naipaul: The Mimic Men
V. S. Naipaul: A Way in the World
V. S. Naipaul: The Enigma of Arrival
V. S. Naipaul: Guerrillas

Antológiák 2

Greskovits Endre (szerk.): Huszadik századi indiai novellák
Géher István (szerk.): Pokolkő

Róla szóló könyvek 2

Lévai Balázs: Bestseller 2 – A világ nyitott könyv – Új beszélgetések
Boris Ford: From Orwell to Naipaul

Népszerű idézetek

>!
encsy_eszter

Megérted, hogy a múlt csak a te lelkedben létezik, a valóságban nem. Rálépsz a múltra, megtaposod. Először olyan érzés, mintha egy kertet taposnál. De végül már csak földet látsz a lábad alatt. Meg kell tanulnunk így élni.

132. oldal (Európa, 1983)

>!
Csabi P

– Ó, tudom, hogy be fognak csapni – mondta. – De ha becsapnak, hát megfizetem az árát. Így van ez. Az ember a kalkulációba ezt is beleszámítja. Ha veszít, fizet. Te ezt nem érted, Szelim. Nem is könnyű megérteni. Itt nem arról van szó. hogy nem tudják a jót a rossztól megkülönböztetni. Itt nincs olyan, hogy jó.

109. oldal (Európa, 1983)

>!
eme P

Jobb helyesen értelmezni a jeleket, mint abban bízni, hogy minden jóra fordul.

277. oldal (Cartaphilus, 2001)

>!
Timár_Krisztina ISMP

Tudod, Szelim, ebben a világban csakis a koldus válogathat. Mindenki másnak előre kijelölik, hogy melyik oldalra álljon. Én választhatok.

181. oldal (Európa, 1983)

>!
eme P

Az európaiak aranyat és rabszolgát akartak, mint mindenki más; de ők ugyanakkor szobrot is akartak maguknak, mivelhogy jót cselekedtek a rabszolgákkal. Intelligens és energikus emberek voltak, épp a hatalmuk tetőpontján – civilizációjuknak minkét oldalát ki tudták fejezni; megkapták a rabszolgákat is meg a szobrot is.

25. oldal (Cartaphilus, 2001)

>!
Kuszma P

A barbarizmus olyan városon lett úrrá, amely európainak tartotta önmagát, egy olyan országon, amely fővárosára hivatkozva büszke volt a civilizáltságára. A barbarizmus oka éppen az a téveszme volt, hogy a civilizációt valamiféle távoli dolognak érezték, amelyet csodával határos módon mások megőriznek. Csak éppen nem az európai intellektuális életet, hanem az európai árucikkeket és divatot azonosították a civilizációval; azt hitték, megvehető, bármikor hozzáférhető dolog, ami azok számára, akiknek van rá pénzük, bármikor megvásárolható az óceán túlsó partján.

94-95. oldal

2 hozzászólás
>!
Kuszma P

Argentína több mint harminc évig a felkelés állapotában volt. Egyetlen európai ország történetével sem vonható párhuzam, hiába állítják ezt néha argentin írók. Haitival lehet csak párhuzamot vonni, Toussaint rabszolgalázadása után: barbár, gyarmati társadalom, amelyet nemkülönben barbár módszerekkel hoztak létre, s amely szintén egy távoli civilizáción élősködött; képtelen az újjászületésre, mert az egyetlen példa és előkép, amely az emberek szeme előtt lebegett, a rabszolgaság volt, és embernek lenni mindig csak azt jelentette, hogy képes vagyok elcsitítani a mások miatt érzett fájdalmamat, hogy én is olyan legyek, mint a gazda.

103-104. oldal

1 hozzászólás
>!
Csabi P

Az üzletember olyan ember, aki tízért veszi az árut, és tizenkettőért boldogan túlad rajta. Mások ellenben tízért megveszik, kivárják, míg tizennyolcra emelkedik az értéke, és még akkor sem tesznek semmit. Azt várják, hogy fölmenjen húszra. A számok szépsége. Amikor leesik tízre, megint arra várnak, hogy fölmenjen tizennyolcra. Amikor leesik kettőre, arra várnak, hogy fölmenjen tízre. Föl is megy, persze. De közben elpocsékolták az életük negyedrészét. És nem nyertek mást, csak egy kis matematikai izgalmat.

30. oldal (Európa, 1983)

1 hozzászólás
>!
balagesh P

A futball a provincializmusunkat erősítette – olyan nagyság bizonyítéka, amelynek nincs köze a valósághoz. (…) Ha világbajnokok vagyunk a futballban, gondoltuk, akkor biztosan világbajnokok vagyunk minden egyébben is.

60. oldal, 3. Kamikáze Montevideóban, 1973. október-november

>!
ppeva P

… mert az a kormány, amely a maga törvényét megszegi, könnyen elbánhat az emberrel is. Mai üzletfeled holnap a börtönőröddé válhat – vagy még rosszabbá.

128. oldal (Cartaphilus, 2001)