!

Ursula K. Le Guin amerikai

1929. október 21. (Berkeley, California, USA) – 2018. január 22. (Portland, Oregon, USA)

Teljes névUrsula Kroeber Le Guin
Nem
Honlaphttp://www.ursulakleguin.com/
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Ursula_K._Le_Guin

Képek 3

Könyvei 65

Ursula K. Le Guin: A Szigetvilág varázslója
Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze
Ursula K. Le Guin: Atuan sírjai
Ursula K. Le Guin: A legtávolibb part
Ursula K. Le Guin: Égi eszterga
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.
Ursula K. Le Guin: Tehanu
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.
Ursula K. Le Guin: A rege
Ursula K. Le Guin: A kisemmizettek

Kapcsolódó sorozatok: Szigetvilág, Hainish-ciklus, The Earthsea Cycle, Valós és valótlan, Annals of the Western Shore, Hainish Cycle, A megtalált és az elveszett

Kapcsolódó kiadói sorozatok: A sci-fi mesterei, Kozmosz Fantasztikus Könyvek, A sci-fi klasszikusai, 100 Könyv, Galaktika Fantasztikus Könyvek, MesterMűvek: Science fiction, MesterMűvek

Fordításai 1

Angélica Gorodischer: Kalpa Imperial

Antológiák 19

Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Robert Silverberg (szerk.): Legendák
Hunyadi Csaba (szerk.): Isten hozott a majomházban!
Burger István (szerk.): Galaktika 177.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 56.
Kleinheincz Csilla (szerk.): SFmag antológia 2011
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 30.
Burger István (szerk.): Galaktika 266.
Burger István (szerk.): Galaktika 261.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 115.

Népszerű alkotóértékelések

>!
Morpheus

Ursula K. Le Guin

Írásai kedvenceim mind a sci-fi, mind a fantasy műfajában. Számomra ezért kiemelkedik a mezőnyből. És kérek plecsnit is!

>!
Fancsali

Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin az amerikai kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Az írónő a sci-fi, a fantasy és a realizmus világában is otthonosan mozog. Műveiben két közös dolog van: zseniálisan vannak megírva és elgondolkodtatóak.

https://szubjektivarchivum.wordpress.com/2018/05/18/urs…


Népszerű idézetek

>!
Shanara

(…) ha a cselekvés kezd meddővé válni, gyűjts információkat; ha az információszerzés sem terem többé gyümölcsöket, aludj.

49. oldal (Kozmosz Könyvek, 1979)

5 hozzászólás
>!
Chöpp 

– Ha valamit egészként látsz – felelte –, mindig gyönyörűnek fogod látni. A bolygókat, az emberek életét… Közelről nézve azonban csak piszokból és kövekből áll a világ. Az élet pedig gyötrelmes, nap mint nap elfáradsz, és elvész szemed elől az összkép. Távolságra van szükséged – szünetre. Hogy lásd, milyen szép a föld, holdként kell látnod. Hogy lásd, milyen szép az élet, a halál felől kell szemügyre venned.
{…}
Ha egészként akarod látni az életet, csak a mulandóságra kell gondolnod. Meg fogok halni és meg fogsz halni te is; másként hogyan szerethetnénk egymást?

123. oldal

53 hozzászólás
>!
Kuszma P

A baj az, hogy megvan az a rossz szokásunk – melyet a tudálékosok és szofisták tartanak ébren –, hogy a boldogságot valami ostobaságnak tartsuk. Csak a fájdalom intellektuális, csak a gonosz érdekes. Ez a művész árulása: nem hajlandó elismerni, hogy a gonoszság banális, és a fájdalom szörnyen unalmas.

13. oldal, Akik elhagyták Omelast

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

>!
chibizso

A „Magány”-t azért írtam, mert szerettem volna egy olyan introvertált emberről írni, aki jó helyet talál az introvertáltak számára. Egyértelmű volt, hogy ennek a helynek egy másik világon kell lennie, mert az a világ, amit mi ismerünk, teli van extravertáltakkal, akik nem hajlandók megtanulni, hogyan írják azt, hogy „extrovertált”, mert annyira el vannak foglalva azzal, hogy tömegben tolongjanak, kiabáljanak, mobilozzanak, sms-ezzenek, barátnak jelöljenek és csoportokhoz csatlakozzanak és legyenek társaságkedvelők és barátságosak, hogy nem tudnak figyelni az olyan apróságokra, mint a latin előtagok, vagy a csend, vagy az introvertáltak.

Előszó

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: extrovertált · introvertált
9 hozzászólás
>!
Chöpp 

Ha a szenvedés elől kitér az ember, elszalasztja az öröm lehetőségét is. Meglesz ugyan a szórakozása, de sohasem érzi kiteljesültnek magát. Soha nem tudja meg, milyen hazatérni.

213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szenvedés
2 hozzászólás
>!
Oriente P

Arra, hogy mikor vesznek észre egy történetet, vagy észreveszik-e egyáltalán, a szerencse, a divat, az irodalmi díjak és más irányíthatatlan tényezők is hatással vannak. Az egyetlen biztos pont az, hogy minél többször újranyomnak valamit, annál többször lesz újranyomva.

8. oldal, Bevezetés

2 hozzászólás
>!
Chöpp 

– Van egy pillanat, úgy húsz körül – magyarázta Bedap. – Választanod kell, hogy olyan akarsz-e lenni, mint a többi, vagy erényt kovácsolsz a különcségeidből.
– Vagy legalább jobb híján elfogadod őket – tette hozzá Shevek.

161. oldal

1 hozzászólás
>!
Chöpp

Megismerkedni egy idegennel sose könnyű. Még amikor a létező legextrovertáltabb ember találkozik a létező legszelídebb idegennel, akkor is érez valamiféle rettegést, még ha ennek nincs is tudatában, Bolondot csinál belőlem tönkreteszi az önképem megtámad elpusztít megváltoztat? Más lesz, mint én? Ha valami, ez biztos.

46. oldal Kilenc élet

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: idegen
1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Az eszméket nem lehet kiirtani azzal, hogy elnyomják őket. Nem; legfeljebb úgy lehet kiirtani őket, ha nem vesznek tudomást róluk.

107. oldal

2 hozzászólás