!

Ursula K. Le Guin amerikai

1929. október 21. (Berkeley, California, USA) – 2018. január 22. (Portland, Oregon, USA)

Teljes névUrsula Kroeber Le Guin
Nem
Honlapursulakleguin.com

Képek 7

Könyvei 80

Ursula K. Le Guin: A Szigetvilág varázslója
Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze
Ursula K. Le Guin: Atuan sírjai
Ursula K. Le Guin: A legtávolibb part
Ursula K. Le Guin: Égi eszterga
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I.
Ursula K. Le Guin: Tehanu
Ursula K. Le Guin: Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II.
Ursula K. Le Guin: A rege
Ursula K. Le Guin: A kisemmizettek

Kapcsolódó sorozatok: Szigetvilág · Hainish-ciklus · Valós és valótlan · A megtalált és az elveszett · The Earthsea Cycle angol · Annals of the Western Shore angol · Hainish Cycle angol · La saga di Terramare olasz · Hainish-Zyklus német · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Gabo SFF könyvek GABO · Kozmosz Fantasztikus Könyvek · A sci-fi mesterei Móra · Galaktika Fantasztikus Könyvek · MesterMűvek Delta Vision · 100 Könyv Európa · A sci-fi klasszikusai · MesterMűvek: Science fiction Delta Vision · Science Fiction Masterworks angol

Fordításai 2

Lao Tzu: Tao Te Ching
Angélica Gorodischer: Kalpa Imperial

Antológiák 31

Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019
Robert Silverberg (szerk.): Legendák
Hunyadi Csaba (szerk.): Isten hozott a majomházban!
Burger István (szerk.): Galaktika 177.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 56.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 30.
Burger István (szerk.): Galaktika 266.
Burger István (szerk.): Galaktika 261.
Kleinheincz Csilla (szerk.): SFmag antológia 2011

Róla szóló könyvek 1

David Streitfeld (szerk.): Ursula K. Le Guin

Kiemelt alkotóértékelések

Bla IP>!

Ursula K. Le Guin

Ursula Kroeber Le Guin (született október 21, 1929) amerikai regényíró, gyermekkönyvek, és novellák , elsősorban a fantázy és a sci-fi műfajában. Bár verseket és esszéket is írt. Írásai először 1960-as években jelentek meg. Mintegy 50 év múltán, 2016-ban, a The New York Times már úgy jellemezte, mint „Amerika legnagyobb élő sci-fi író”-ját , bár ő maga azt mondta, szeretné, hogy inkább csak „amerikai regényíró”-ként emlegessék.
Nyolc regény és néhány történet. Magyarul ennyiből ismerhetjük meg az amerikai sci-fi és high fantasy egyik büszkeségét, a szerencsére ma is élő Ursula K. Le Guint. Aki azonban kezébe veszi a négy epikus Szigetvilág-regény valamelyikét, a nyomasztóan titokzatos Égi esztergát, a genderkérdést kiábrándítóan lefestő, ám lebilincselő történetbe ágyazó A sötétség balkezét vagy a bűbájosan kőkemény szövegű, kultúrák találkozásáról és fennmaradásáról szóló A regét, olyan örökké szóló olvasmányélményt kap, ami akkor is megmarad benne, ha valamiért nem válik Le Guin rajongójává. Ha ugyanis egyszer már beléptünk valamelyik világába, arra mindenképp emlékezni fogunk, haraggal és elutasítással, nosztalgiával és vágyódással vagy éppen lelkes vitakészséggel.
Hatása és befolyása érzékelhető más híres íróknál, mint Salman Rushdie vagy David Mitchell – és jelentős sci-fi és a fantasy írók nál is, beleértve Neil Gaiman és Iain Banks. Munkáját Hugo-díjjal, Nebula-díjjal , Locus-díjjal , és a World Fantasy Award-dal is többször elismerték. 2014-ben 1959 óta Portland-ben, Oregonban él.

Morpheus>!

Ursula K. Le Guin

Írásai kedvenceim mind a sci-fi, mind a fantasy műfajában. Számomra ezért kiemelkedik a mezőnyből. És kérek plecsnit is! (Bár cirka hat év múltán, de csak összejött! :D )


Népszerű idézetek

Shanara>!

[…] ha a cselekvés kezd meddővé válni, gyűjts információkat; ha az információszerzés sem terem többé gyümölcsöket, aludj.

49. oldal (Kozmosz Könyvek, 1979)

7 hozzászólás
Chöpp >!

– Ha valamit egészként látsz – felelte –, mindig gyönyörűnek fogod látni. A bolygókat, az emberek életét… Közelről nézve azonban csak piszokból és kövekből áll a világ. Az élet pedig gyötrelmes, nap mint nap elfáradsz, és elvész szemed elől az összkép. Távolságra van szükséged – szünetre. Hogy lásd, milyen szép a föld, holdként kell látnod. Hogy lásd, milyen szép az élet, a halál felől kell szemügyre venned.
{…}
Ha egészként akarod látni az életet, csak a mulandóságra kell gondolnod. Meg fogok halni és meg fogsz halni te is; másként hogyan szerethetnénk egymást?

123. oldal

53 hozzászólás
Kuszma P>!

A baj az, hogy megvan az a rossz szokásunk – melyet a tudálékosok és szofisták tartanak ébren –, hogy a boldogságot valami ostobaságnak tartsuk. Csak a fájdalom intellektuális, csak a gonosz érdekes. Ez a művész árulása: nem hajlandó elismerni, hogy a gonoszság banális, és a fájdalom szörnyen unalmas.

13. oldal, Akik elhagyták Omelast

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

chibizso>!

A „Magány”-t azért írtam, mert szerettem volna egy olyan introvertált emberről írni, aki jó helyet talál az introvertáltak számára. Egyértelmű volt, hogy ennek a helynek egy másik világon kell lennie, mert az a világ, amit mi ismerünk, teli van extravertáltakkal, akik nem hajlandók megtanulni, hogyan írják azt, hogy „extrovertált”, mert annyira el vannak foglalva azzal, hogy tömegben tolongjanak, kiabáljanak, mobilozzanak, sms-ezzenek, barátnak jelöljenek és csoportokhoz csatlakozzanak és legyenek társaságkedvelők és barátságosak, hogy nem tudnak figyelni az olyan apróságokra, mint a latin előtagok, vagy a csend, vagy az introvertáltak.

Előszó

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: extrovertált · introvertált
9 hozzászólás
Chöpp >!

Ha a szenvedés elől kitér az ember, elszalasztja az öröm lehetőségét is. Meglesz ugyan a szórakozása, de sohasem érzi kiteljesültnek magát. Soha nem tudja meg, milyen hazatérni.

213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szenvedés
2 hozzászólás
giggs85 >!

Azt hiszem, a magányról nem lehet írni. Az írás lényege a mesélés: elmondani valamit másoknak, kommunikálni velük.

248. oldal

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: írás · magány
Oriente>!

Arra, hogy mikor vesznek észre egy történetet, vagy észreveszik-e egyáltalán, a szerencse, a divat, az irodalmi díjak és más irányíthatatlan tényezők is hatással vannak. Az egyetlen biztos pont az, hogy minél többször újranyomnak valamit, annál többször lesz újranyomva.

8. oldal, Bevezetés

2 hozzászólás
Chöpp >!

Megismerkedni egy idegennel sose könnyű. Még amikor a létező legextrovertáltabb ember találkozik a létező legszelídebb idegennel, akkor is érez valamiféle rettegést, még ha ennek nincs is tudatában, Bolondot csinál belőlem tönkreteszi az önképem megtámad elpusztít megváltoztat? Más lesz, mint én? Ha valami, ez biztos.

46. oldal Kilenc élet

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Kapcsolódó szócikkek: idegen
4 hozzászólás