!

Umberto Eco olasz

1932. január 5. (Alessandria) – 2016. február 19. (Milánó)

Tudástár · 30 kapcsolódó alkotó · 2 kapcsolódó könyv · 2 film

Nemférfi

Képek 13

Könyvei 88

Umberto Eco: A rózsa neve
Umberto Eco: A Foucault-inga
Umberto Eco: Hogyan írjunk szakdolgozatot?
Umberto Eco: Baudolino
Umberto Eco: A prágai temető
Umberto Eco: A tegnap szigete
Umberto Eco: Hat séta a fikció erdejében
Umberto Eco: Loana királynő titokzatos tüze
Umberto Eco: Mutatványszám
Umberto Eco: Bábeli beszélgetés – Minimálnapló

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Kapszula Könyvtár Európa · Mérleg Európa · Természet- és Társadalomtudományi sorozat Európa · Európa születése Atlantisz · Meséld újra! Kolibri · Memoria Mundi Európa · Vintage Classics Vintage

Szerkesztései 1

Umberto Eco – Thomas A. Sebeok (szerk.): The Sign of Three

Antológiák 3

Hankiss Elemér (szerk.): Strukturalizmus I–II.
Kristen Lippincott: Az idő története
A hiányzó gyűrű eltűnése

Róla szóló könyvek 3

Lévai Balázs: Bestseller 2 – A világ nyitott könyv – Új beszélgetések
Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?
Kelemen János: Olasz hermeneutika Crocétól Ecóig

Kapcsolódó zóna

!

Umberto Eco

9 tag · 6 karc · Utolsó karc: 2017. december 23., 17:51


Kiemelt alkotóértékelések

mandris>!

Umberto Eco

Umberto Eco azóta az egyik kedvenc kortárs írom, hogy először elolvastam az A rózsa nevét. (A regény pedig azóta az egyik kedvenc kortárs regényem, eddig háromszor olvastam, de ez a szám még biztosan növekedni fog.) Az A rózsa nevét hamarosan követte a Foucalt-inga, amely szintén ott van a legkedvesebb könyveim képzeletbeli polcán (és a lakásban is előkelő helyen áll mind a két könyv). Utóbbit igaz még csak kétszer olvastam, de ez a szám is nőni fog. Azóta sajnos csak a Mutatványszámot olvastam tőle, amit egy nagyon jó könyvnek tartanék, ha nem Eco írta volna, és ezért nem a többihez hasonlítanám. De már nagyon várom, hogy sort kerítsek a Baudolinóra, és akár más regényeire – és nem regényeire – is.
Eco könyvei kivétel nélkül nagy műveltségről, a vizsgált téma alapos ismeretéről tanúskodnak, bővelkednek hivatkozásokban, és részletekbe menőkig átgondolt, kidolgozott szövegek. Emberfeletti teljesítmények. Már csak ezért is minden tisztelet megilleti az írót. Emellett A rózsa neve krimiként is nagyon jól megállja a helyét, még ha aki csak emiatt akarja elolvasni, szenved is az ehhez társuló páratlanul gazdag történelmi ismeretanyagtól és filozofikus gondolatmenetektől. Úgyszintén, aki csak egy jó kis összeesküvés-elméletet szeretne olvasni, talán jobban jár Dan Brownnal. Ha viszont kész fejest ugrani a mély vízbe, Eco könyvei sokkal többet adhatnak neki, mint amennyit egy-egy elolvasásuk során be tud fogadni. (A Foucalt-ingát nevezték már „a gondolkodó ember Da Vinci kódjának.” De a jegyzőkönyv kedvéért: Eco regénye másfél évtizeddel korábban jelent meg. És – bárki bármit mond – jobb.)

1 hozzászólás
Bur3sz>!

Umberto Eco

"…a mai olasz bölcsészettudomány és irodalom talán legszínesebb, legsokoldalúbb alakja, Umberto Eco. Sokan elsősorban A rózsa neve című, a középkorban játszódó izgalmas története alapján ismerik, melyből sikeres film is készült. (…)
A hírnév megnyitotta a befogadás kapuit a következő regény, a Foucault-inga előtt, melynek nagy kérdése létezik-e a nagybetűs Terv és ha igen, kik is működtetik azt a legnagyobb titokban.A tegnap szigete már igazi nehéz, barokk műveltség-regény. Eco részéről pedig igen izgalmas, brilliánsan véghezvitt stílusgyakorlat, ami egy hajótörött montferratói ifjú elmélkedéseit írja le a 17. századból. A Baudolino egy kedves-ravasz pikareszk regény egy nagyotmondó fraschetai fiúról, akit Barbarossa Frigyes magához vesz, kitaníttat, majd javakorabeli emberként elmeséli kalandos és csodás eseményekkel kísért élettörténetét egy bizánci krónikásnak. Umberto Eco szinte minden regényét rafinált narratíva, elbeszélői egyszerűség és izgalmas meseszövés jellemzi."

Mind ezt a dunaújvárosi könyvtár írta Ecoról. A magam részéről csak annyit tennék hozzá, h a realitás érzéke fantasztikus. A múltban játszódó történeteket a mába is átültethetjük. Talán nem véletlen a mondás, h a történelem isméli önmagát?

2 hozzászólás
Alexander_TheCurious>!

Umberto Eco

Világ egyik legizgalmasabb professzora.
Lélekben igazi középkori,egy kicsit reneszánsz polihisztor. Olyan egy kicsit mint egy sztorizgató antikvárius.


Népszerű idézetek

csillagka P>!

(A könyvtár) olyan mint egy borospince. Ott sem kell mindent meginni.

249. oldal (J. C. C.)

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
13 hozzászólás
cseri>!

Valahányszor megkérdeznek, melyik könyvet vinném magammal egy lakatlan szigetre, azt felelem: „A telefonkönyvet: annyi sok szereplővel számtalan történetet tudnék kitalálni.”

87. oldal

6 hozzászólás
Kuszma P>!

A lúzerek, akárcsak az autodidakták, mindig sokkal többet tudnak, mint a győztesek: aki győzni akar, az ne totojázzon a mindentudással, elég, ha egyvalamit tud, a műveltség a lúzerek fényűzése.

16. oldal

18 hozzászólás
Klementina>!

A könyvek nem azért vannak, hogy higgyünk nekik, hanem azért, hogy megvizsgáljuk őket.

371. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
3 hozzászólás
Kuszma P>!

Megkérdezte a múltkor is egy riporter (sokan kérdezik), melyik könyv volt életemben a legnagyobb hatással rám. Ha egyetlenegy könyv jobban hatott volna rám, mint az összes többi, akkor igazi tökfej volnék, együtt mindazokkal, akik válaszolni tudnak erre a kérdésre.

67. oldal, Tizenhárom elfecsérelt év

Umberto Eco: Pape Satan Hírek egy folyékony társadalomból

7 hozzászólás
krlany I>!

Mostanáig úgy gondoltam, hogy minden könyv a könyveken kívül álló emberi vagy épp isteni dolgokról szól. Most rádöbbentem, hogy a könyvek nemritkán könyvekről szólnak, vagyis olyan, mintha egymással váltanának szót. E felismerés fényénél egyszeriben még nyugtalanítóbb helynek láttam a könyvtárt. Hosszú-hosszú, évszázados pusmogás, pergamen és pergamen közötti, nesztelen párbeszédek helyszíne volt tehát, egyetlen ember eszével kordában tarthatatlan erők foglalata, sok-sok emberész kisugározta titkok, egykori gazdájuk vagy közvetítőjük halálát túlélő kincsek tárháza.

Negyedik nap - Tercia

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtár
Nieve>!

A nevetés sokszor arra is jó, hogy a gonoszokat összezavarja, és megmutassa, mily bolondok.

158. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nevetés
2 hozzászólás
Kuszma P>!

A hülyék mennyisége mindenesetre számszerűsíthető: legalább 300 milliónyian vannak. Ennyi felhasználót veszített ugyanis az utóbbi időben a Wikipédia. Olyan netezőket, akik a világhálót nem arra használják már, hogy információhoz jussanak, hanem arra, hogy online csevegést folytathassanak (akár összevissza is) a magukfajtával.

563. oldal, A hülyék és a sajtó felelőssége

Umberto Eco: Pape Satan Hírek egy folyékony társadalomból

5 hozzászólás