!

Tompa Imre

Könyvei 3

Tompa Imre: Hogyan legyünk alkoholisták?
Gál Zsuzsanna – Tompa Imre: Amit ma megihatsz
Bányai Gábor Botond – Ercsey Dániel – Mészáros Gabriella – Tompa Imre: Nagy magyar boratlasz

Antológiák 1

Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve

Népszerű idézetek

esőember>!

A pezsgő ideáltípusa a száraz fehér. Az igazi pezsgő száraz, hölgyeim és uraim, édes pezsgőt az egyedfejlődés még viszonylag pleisztocén fokán preferál csak az ember.

233. oldal

7 hozzászólás
esőember>!

A profi kóstolás hókuszpókusza kicsit riasztóan hat a laikus borszeretőre. Ahogy a nagymenők a pohár talpát fogják, forgatják a bort, szürcsölnek, mint egy rinocérosz és olyan hangokat hallatnak, mintha a hónaljukat is belemosnák a pohárba, majd hülyeségeket beszélnek.

11. oldal

Cosima>!

Mi, igényes laikusok, a kettő közé próbáljuk pozícionálni magunkat, azaz kóstolunk is, mert szeretjük a bor ízét és könnyű boldogságát. Élvezni akarjuk az árnyalatokat, mert a bor is az árnyalatokról szól, márpedig az árnyalatokról szól a felnőtt ember élete is. Minél több árnyalatot ismersz, annál nagyobb felületen élsz. Azért igyekszünk tehát jobban érteni a bort, hogy többet éljünk, nagyobb felületen dörgölődzzünk az élethez és esetleg egymáshoz.

12. oldal

esőember>!

A bor, a szőlőből kipréselt mustban lévő cukor alkoholos erjedésével – melyet az élesztőgombák menedzselnek a bennük lévő enzimek felhasználásával – létrejövő gazdag, szeszt, savakat, több ezer elemet, vegyületet, ásványi anyagot és vitamint tartalmazó oldat.

19. oldal

1 hozzászólás
Cosima>!

Keveset töltsünk a pohárba… a pohár legnagyobb átmérőjéig… A poharunkat a fény felé tartva, majd egy fehér szalvéta (abrosz) fölött döntsük meg 45 fokban, magunktól elfelé, azaz hogy rálássunk a felszínére… Ezután szippantsunk bele a mozdulatlan pohárba, majd forgassuk meg a benne lévő bort, és ismét szimatoljunk bele a kehelybe… A forgatás glicerinfilmet is ken a pohár falára, ami annál lassabban csörög le, minél koncentráltabb a bor, ergo e glicerinlábak jelet adnak a bor sűrűségéről.Ezután vegyünk egy kortyot a szánkba, mozgassuk-rágjuk meg, hogy a bor mindenhova eljusson, majd csináljunk úgy, mintha egy ef-hangot akarnánk kiadni, csak épp nem a levegő kifújásával, hanem a beszívásával… Így levegőt keverünk a szájunkban lévő borhoz, ami újabb információkat szabadíthat fel benne. Nyeljünk le egy kortyot és figyeljünk: ízlik vagy nem… Végül szagoljunk bele az üres pohárba, mert a jó bor után maradt glicerinfilmben még intenzív illatokat-aromákat érzékelhetjük… balansz, lecsengés, koncentráció és komplexitás.

esőember>!

A nagy bor készítése, hangsúlyozza Szepsy, nem gazdasági és pláne nem puszta marketingtevékenység. „Számológéppel a kezemben nem lehet nagy bort készíteni. Ez érzelmi kérdés, hit kell hozzá és a szakma szeretete, sőt a potenciális vevőé is. Igen, szeretem, akinek a bort készítem. Nem is tudom, kié lesz, de máris szeretem, mert el fogja fogadni, amit készítek, jó drágán is! Mindez nem mérhető. Persze aztán a borom piaci értékké válik, de egy szinten túl a minőséget nem is lehet megérteni, hinni kell benne.”

205. oldal

Cosima>!

Mi a bor? A bor, a szőlőből kipréselt mustban lévő cukor alkoholos erjedésével – melyet az élesztőgombák menedzselnek a bennünk lévő enzimek felhasználásával – létrejövő gazdag, szeszt, savakat, több ezer elemet, vegyületet, ásványi anyagot és vitamint tartalmazó oldat.

19. oldal

Cosima>!

A reduktív fehérbor a legkönnyebben érthető bor: világos zöldesfehér színű, virág és/vagy gyümölcsillatú, igen friss, ropogós, élénk savai vannak… Azért reduktív, mert nem oxidatív, azaz nemcsak hordót nem lát, de elkészítésének egész folyamata alatt alig találkozik a levegővel… a bor ne oxidálódjon, mert akkor elégnek azok a gyenge kötésű illatmolekulák, melyek e könnyű borok szexepiljét, lényegét adják… E könnyű borokat acéltartályokban tartják, innen 3-6 hónap után palackozzák, és legkésőbb egy éven belül megisszák őket.

25. oldal