!

Tolnai Kálmán magyar

1923 – 1992

Nemférfi

Könyvei 32

Tolnai Kálmán: Kábulat
Tolnai Kálmán: Márta rosszlány lett
Tolnai Kálmán: A 16-os zárka lakója / Vizsgálati fogság
Tolnai Kálmán: Találkozás a galerivel
Tolnai Kálmán: A zárkában
Tolnai Kálmán: Zuhanás
Tolnai Kálmán: A mohikán-galeri
Tolnai Kálmán: Szexparti, avagy a néma válasz
Tolnai Kálmán: Sárga ostya
Tolnai Kálmán: Mámor

Kapcsolódó sorozatok: Kémek, ügynökök · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: 13 forintos könyvek Népszava


Népszerű idézetek

chhaya>!

[…] Könnyű munka volt, csak le kellett szedni az almákat, aztán nagyság szerint ládába rakni. A lehullott férgesét meg halomba hordtuk ki az útra. De úgy, hogy ne lássa a béresgazda, mink is egy-egy almával vertük el az éhségünket.
Aztán néhány alma a zsebbe is került, hogy ne hiába kérje otthon a gyerek, mit hoztam. Később – a férgeséből – a tarisznyába is raktam, almalevesnek, sült almának, estéli örömnek. Azzal én tisztában voltam, hogy ez az uraság almája, de úgy gondolkoztam, még ha észre is veszik, tán csak nem szólnak érte. Úgyis a disznóknak adják a férgesét. Csak érünk annyit, mint a disznók.
Nem így történt.

9. oldal

chhaya>!

De milyen világ az, ha már a munkát is elveszik az embertől?

12. oldal

chhaya>!

– Vajon mit hoz az új év? – mondtam ki hangosan, amit gondoltam.
Halász egy szóba tömörítette összes reményét.
– Szart!
Ebben maradtunk.

108. oldal

chhaya>!

Mindketten öltek, de más-más indokból. Egyik a maga hibájából, másik a nőéből. S mindketten másképp mondanak is ítéletet maguk felett. Az életfogytigos, ha áldozata élne, újra megölné. A Tanár úr az életét adná érte, ha feltámadna az, akit megölt. A törvény azonban nem tesz kivételt közöttük. Egyforma a nappaluk, az éjjelük, s együtt töltik végeláthatatlanul hosszú büntetésüket.

55. oldal

chhaya>!

Ott kezdem, hogy nem birtokoltunk mi annyi saját földet se, amibe egy koporsó beleférne. Se apám, se nagyapám, se én. Csak a gyerekeket… Apámék kilencen voltak testvérek, mink öten, négy fiú, egy lány, nekem magamnak is öt családot szült addig az asszony.

6. oldal

chhaya>!

Elég az hozzá, fiam, hogy az éhezés mindennapi vendég lett nálunk. Ti el sem tudjátok képzelni, mi az, amikor spárgán lógatja bele az ember a szalonnát a köménylevesbe, hogy zsír is legyék benne.

8. oldal

chhaya>!

Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.

125. oldal