!

Terry Pratchett angol brit

Терри Пратчетт

1948. április 28. (Beaconsfield) – 2015. március 12. (Broad Chalke)

Tudástár · 50 kapcsolódó alkotó · 3 kapcsolódó könyv · 14 film

Teljes névSir Terence David John Pratchett
Nemférfi
Honlapterrypratchett.hu, terrypratchettbooks.com
Facebook@pratchett

Képek 17

Könyvei 205

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák
Terry Pratchett: A mágia színe
Terry Pratchett: Mort
Terry Pratchett: A mágia fénye
Terry Pratchett: Egyenjogú rítusok
Terry Pratchett: A Kaszás
Terry Pratchett: Vészbanyák
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!
Terry Pratchett: Bűbájos bajok
Terry Pratchett: Kisistenek

Kapcsolódó sorozatok: Korongvilág · Boszorkányok · Halál · Őrség · A Hosszú Föld · A Manák trilógiája · Ősi civilizációk · Széltoló · Ipari Forradalom · Sajogi Stefánia · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Osiris Könyvek Cherubion · The Discworld Collector's Library angol

Illusztrálásai 1

Terry Pratchett: The Carpet People

Antológiák 16

Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.
Izéhordák
Burger István (szerk.): Galaktika 208.
Burger István (szerk.): Galaktika 312.
Burger István (szerk.): Galaktika 309.
Burger István (szerk.): Galaktika 301.
Burger István (szerk.): Galaktika 306.
Burger István (szerk.): Galaktika 301 XL
Burger István (szerk.): Galaktika 306 XL
Burger István (szerk.): Galaktika 312 XL

Róla szóló könyvek 3

Craig Cabell: Terry Pratchett
Jacob Held – James South (szerk.): Philosophy & Terry Pratchett
Marc Burrows: The Magic of Terry Pratchett

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

211 tag · 226 karc · Utolsó karc: 2023. július 27., 17:37 · Bővebben

Alkotói polc


Kiemelt alkotóértékelések

NannyOgg>!

Terry Pratchett

Két fontos dolgot emeljünk ki vele kapcsolatban.
Először is vicces. Nagyon, mindenhogy: néhol angolosan, néhol morbidan, de minden esetben kifinomultan, nem „na akkor erre most írok egy poént” módon, hanem amolyan sunyin, hogy már az odavezető úton pukkadozol, és a konkrét poénnál aztán kész, kirobban, a négyeshatos, az orvosi váró és a postahivatal légterét veled megosztó idegenek legnagyobb megrökönyödésére és rosszallására. (El sem tudom képzelni, milyen lehet könyvtárban Terry Pratchettet olvasni.) Hogy nem bírod ki, muszáj azt a mondatot is felolvasnod hangosan, pedig nem is olyan fontos mondat, csak mintegy megjegyzésként van beszúrva, de szétidéznéd a Molyon és a homlokodra varratnád, ha csak ez az egy ilyen lenne, nem a könyv fele. Olyan vicces.
Másodszor: a témái. Felvetül a kérdés, ugye, hogy vajon a jó humorérzék egyedül kitermelhet-e 40+ könyvet úgy, hogy ne mindegyik a másiknak a harmadik verziója legyen? Nos, ha tud az ember kicsit változatosan írni, mondjuk népmesékről, politikáról, rasszizmusról, feminizmusról, esélyegyenlőségről, rockzenéről, operáról, színházról, filmművészetről, történelemről, tudományról, képzőművészetekről, vallásról, ipari fejlődésről, üzletről, gazdaságról, az nem árt – a boszorkányok, tündérek, vámpírok, vérfarkasok, varázslók, vízköpők, törpék, trollok, goblinok, manók, orángutánok és apró lábakon közlekedő faládák… ja, meg emberek igazán csak bónusznak számítanak.
Terry Pratchett az oka mindennek. Annak, hogy ahányszor kijelentem, hogy nem szeretem a fantasy-t, kiröhögnek*. Hogy anno elkezdtem angolul olvasni.** Hogy időről időre elolvasom elölről a teljes Korongvilág sorozatot (ami, FYI, jelen pillanatban 40 kötetre rúg), ezzel fejcsóválást, szemforgatást és annyikönyvetnemolvastálmégésmármegintkezdedet váltva ki a háziakból. Hogy előszeretettel írok lábjegyzeteket.*** Hogy képes vagyok teljesen oda nem illő dolgokra egy random Korongvilág poénnal reagálni, amit csak én értek, ezért senki nem érti, min vihogok, mint egy idióta. Mondom, mindennek.

*Terry Pratchett nem fantasy. Mint ahogy Tolkien sem. :P
**Mert akkor még csak az első 10 kötet jelent meg magyarul az akkori kb. 30-ból, és nem tudtam kivárni, amíg csigalassúsággal lefordítják a többit. Mindezt annak ellenére, hogy életem első Pratchett regénye az Equal Rites volt, és kb. minden második sort értettem. Mert Terry Pratchett angolul nem könnyű, én meg nem tudtam nagyon angolul.
***Mint ez.


„DON'T THINK OF IT AS DYING. JUST THINK OF IT AS LEAVING EARLY TO AVOID THE RUSH.”
Safe journey, dear sir.

6 hozzászólás
imma P>!

Terry Pratchett

Terry Pratchett a kedvenc íróm.
Ezt lehetne még ragozni, kellene is, hogy értsétek, miért pont őt tartom a legzseniálisabbnak annyi zseniális író között, de sajnálatomra nem vagyok jó ebben. Hál'istennek az elmúlt tíz évben igencsak felszaporodott a magyar rajongótábor, lesz tehát, aki értően ír róla helyettem :)

Carun P>!

Terry Pratchett

Sir Terry Pratchett, a Korongvilág atyja, a fantasy paródia koronázatlan királya. Ő az az ember, aki bármiből képes viccet csinálni, legyen az feminizmus, rasszizmus, vallás, politika, filmgyártás, apokalipszis, vagy épp maga a Halál.
Úgy képzelem el, hogy reggel fellapozza az újságot – miközben beleharap egy kolbászos buciba –, végigböngészi a híreket, kiragad egy neki tetszőt, amit aztán úgy kifacsar, hogy a szavak szinte felbőgnek a kezei alatt. Persze a kezdeti fájdalmat hamar átveszi az az érzés, mikor az ember már annyira nevet, hogy szúr az oldala.
Ez Terry Pratchett, akinek mindenhez van valami komikus hozzáfűznivalója, vagy éppen egy frappáns lábjegyzete. Sokkal inkább él ő a Korongvilágon, mint a Földön, amit teljes mértékben irigylek tőle.

Sajnos nem tudok elsiklani a betegsége felett. A sors gonosz tréfája, hogy egy ekkora koponya pont a „német rettenet” (Alzheimer) markába került. Minden tiszteletem az övé, ahogy a kór különböző stádiumain végighaladva is képes alkotni, és küzdeni, hogy még többet kaphassunk az ő remekbe szabott történeteiből.

2015.03.12.
Szomorú nap ez a mai… Sokakban megfogalmazódhat a kérdés: Miért?!
A választ Az időtolvaj c. regényben találjátok.

„(…) ha magad mögött tudhatsz majd néhány évet, akkor rá fogsz jönni, hogy a legtöbb válasz a „mert csak”-ra vezethető vissza.”

Nyugodj békében, Mester :(

Lappantyú>!

Terry Pratchett

Imádom Pratchett stílusát, ha akar, megnevettet, ha akar, elgondolkodtat, gyakran a kettőt egyszerre. A legklisésebb témából is fantasztikus és a maga nemében egyedülálló könyvet ír, a karaktereit nem lehet nem imádni. (Halál <3) Az összes író közül, akitől valaha olvastam, az ő gondolkodásmódját érzem legközelebb magamhoz, kifacsart, kicsit szőrszálhasogató, és nagyon érdekes meglátásai vannak mindenről – az életről, a halálról, az emberi természetről.
Nagyon szomorú, hogy ez a fantasztikus író súlyos beteg, csak reménykedni tudok, hogy valahogyan stabilizálják az állapotát. És csak még jobban tisztelem, amiért ki merte mondani, hogy a támogatott öngyilkosság nem rossz, hiszen mindenkinek joga van épelméjűen, méltósággal meghalni. De remélem, neki nem kell majd ezt választania. :(
Sose fogok komikus regényt írni, mégis ő az egyik legnagyobb példaképem, íróként is, emberként is.

5 hozzászólás
Tarja_Kauppinen IP>!

Terry Pratchett

Finom társadalomkritika, okos szatíra és ésszel adagolt, rezignált bölcsesség, amelyet a zsáner külsőségei tesznek befogadhatóbbá. Több ilyen fantasy kéne, ilyen minden öncélúságtól mentes, ilyen metafantasy, ami korántsem az, aminek látszik, habár voltaképpen nem is igen akar annak látszani.
Azt persze túlzás volna állítani, hogy mindig minden egyes szavával egyetértek, és hogy egyetlen könyve sem okozott még csalódást. Minden életműben kell legyenek gyengébb darabok is, itt meg bőven akad, amihez képest nem nehéz gyengébbnek lenni.
Azért mégiscsak identitásformáló alapművek nálam a Korongvilág regények. Mostanában már kevesebbet olvasok belőlük, mert alig maradt hátra egy néhány, azok meg jobbára azért, mert beszerzésük számottevőbb nehézségeke ütközik.

Szóval erre gondolok én, amikor azt mondom, kedvelem a fantasyt. Pratchettre, meg akik hazánkban valami hasonlót alkottak, egy-két Moldova-szatíra van ilyen – Az Abortusz-szigetek pl. –, meg ihletettebb pillanataiban Nemes István. Aki szintén alap, és szintén kedvenc.
Merthogy Pratchett az ilyen posztmodern fantasy, a szofisztikáltabb fajtából, amely csak egy afféle rezignált mosollyal csóválja fejét a zsáner toposzaira.

Éljen Pratchett, vesszenek a klisék!

Nienna001 P>!

Terry Pratchett

Terry Pratchettel a kapcsolatom még 2014-ben indult, amikor egy hévizi nyaralás alkalmával beiratkoztam a helyi könyvtárba, hogy valami olvasmányt kerítsek magamnak (a négy-öt egyetemi tankönyv nem az!). Akkor ott a hévizi könyvtárban egy Pratchett jött velem. Azóta egy kivételével az összes magyarul megjelent könyvét olvastam, majdnem ötven könyve megvan (angol-magyar könyvek vegyesen) és meg akarom venni minden könyvét magyarul és angolul is.

Mit szeretek annyira benne? Az az igazi pratchetti kifordított humort, a rengeteg utalást, amit öröm felfedezni. A Korongvilág lett A kedvenc sorozatom és sokszoros újraolvasásokat megélt már velem. Aki szereti a fantasyt az mindenképpen tegyen egy próbát vele. (A Korongvilágot a Morttal érdemes kezdeni!)

PhantoMina_BlackSwan>!

Terry Pratchett

Szórakoztató írásmód, kalandos, olykor mágikus. Szeretem az írásait, a legkedvesebb könyvem tőle a Maszkabál. :)

Röszkva>!

Terry Pratchett

A humor mellett elgondolkodtat, pellengérre állítja világunkat; a nyugati civilizációt minden örömével, bajával.
A lábjegyzetei pedig zseniálisak!

z1ppo>!

Terry Pratchett

Poénokkal teletűzdelt fantasy társadalom kritika, még az is visítva röhögősen olvassa könyveit akik nem igen szeretik a fantasy műfajt. Korszakalkotó, egyedi és fantasztikus világ megalkotója, sajnálom, hogy nem lesz több Korongvilág, a sorozat a szívemhez nőt örökre :).


Népszerű idézetek

Beja>!

Emellett, pár havonta egyszer kiválasztott egy növényt, ami túl lassan nőtt, vagy száraz, barna foltok jelentek meg a levelein, vagy egyszerűen nem nézett ki olyan jól, mint a tàrsai, és körbehordozta a többi növény előtt.
– Búcsúzz el a többiektől, pajti – mondta a szerencsétlen növénynek. – Kevés vagy…
Aztán elhagyta a lakást az alkalmatlan növénnyel és pár órával később visszatért egy üres cseréppel, amit aztán gondosan szem előtt hagyott.
London-szerte a legélénkebb, legelegánsabb és legszebb növények neki nőttek. Ezen felül a legrémültebbek is.

218-219. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: Crowley
27 hozzászólás
imma P>!

    […] Ha az ember csak azért nem tenne meg dolgokat, mert azok az adott pillanatban nevetségeseknek tűnnek, akár otthon is maradhatna.

95. oldal (Delta Vision, 2011)

10 hozzászólás
Dávidmoly>!

Ha az emberek komoly bajba kerülnek, akkor elmennek egy boszorkányhoz. Néha természetesen azért, hogy megkérjék, most már hagyja abba.

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány
11 hozzászólás
psn>!

Terry Pratchett korán reggel kel, Neil Gaiman pedig kora délután. Ez a könyv abban a négy-öt órában született, amikor mindketten ébren voltak.

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: Neil Gaiman · Terry Pratchett
imma P>!

A boldog lét egyik alaptörvénye: minden olyan hasznos holmit fokozott gyanakvással kell kezelni, ami kevesebbet nyom, mint a saját használati utasítása.

211. oldal, lábjegyzet (Delta Vision, 2011)

8 hozzászólás
pulse>!

Ez a jó abban, ha él az ember. Módjában áll örülni neki.

265. oldal (Delta Vision, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: élet
6 hozzászólás
Removed>!

Felnősz úgy, hogy indiánokról meg kalózokról meg űrhajósokról olvasol, aztán mikor már azt hinnéd, hogy a világ egy érdekes hely, akkor azt mondják, hogy tele van döglött bálnákkal meg kivágott erdőkkel, és mindenhol atomhulladék sugároz sok millió évig. Szerintem nem is éri meg felnőni.

176. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

imma P>!

– Mind a csatornába' fetrengünk, Frédi. De némelyikünk a csillagokba bámul…

213. oldal (Delta Vision, 2010)

6 hozzászólás
arsenal0522>!

A könyvek meghajlítják a téridőt.

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
7 hozzászólás