!

Tennessee Williams amerikai

1911. március 26. (Columbus) – 1983. február 25. (New York)

Tudástár · 10 kapcsolódó alkotó · 20 film

Teljes névThomas Lanier Williams III
Nemférfi

Képek 1

Könyvei 25

Tennessee Williams: A vágy villamosa
Tennessee Williams: Drámák
Tennessee Williams: A Streetcar Named Desire
Tennessee Williams: Az ifjúság szép madara
Tennessee Williams: Üvegfigurák
Tennessee Williams: Cat on a Hot Tin Roof
Tennessee Williams: Orfeusz alászáll
Tennessee Williams: The Glass Menagerie
Bertolt Brecht – Friedrich Dürrenmatt – Arthur Miller – Tennessee Williams: Drámák
Tennessee Williams: Cat on a Hot Tin Roof and Other Plays

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Dráma (új sorozat) · Dráma (régi sorozat) · Nemzeti Színház Színműtár · Vintage Classics Vintage

Antológiák 7

Borbás Mária (szerk.): A fizikusok
Ottlik Géza (szerk.): Autóbusz és iguána
Borbás Mária (szerk.): Nem félünk a farkastól I-II.
Osztovits Levente (szerk.): A játszma vége I.
Kormos István – Vajda Miklós (szerk.): Észak-amerikai költők antológiája
Ferencz Győző (szerk.): Üvegkisasszony arcképe
Karig Sára (szerk.): Égtájak – Öt világrész elbeszélései – 1976

Népszerű alkotóértékelések

judybee>!

Tennessee Williams

Tennesse Williams-t kötelezővé tenném a középiskolákban.


Népszerű idézetek

Véda P>!

Eljön az a perc, az egyiknél előbb, a másiknál később, amikor az ember elveszti azt, amiért élt. Ha el nem vész, akkor föl kell adni, és akkor…Akkor az ember vagy meghal, vagy keres valami mást.

40. oldal

aróD_zsirÍ_agraV IP>!

    BLANCHE. Megmondom, nekem mi kell. Varázslat! (Mich nevet.) Igen, igen, én varázslattal szeretném megajándékozni az embereket. Én mindent elváltoztatok a kedvükért. Nem az igazat mondom, hanem azt, aminek igaznak kellene lennie. És ha ez bűn, akkor kárhozzam el érte…

95. oldal (Irodalmi, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: igazság · varázslat
Szelén>!

Emlékszel arra a melltűre, amit a mamádnak adtam? Ez volt az utolsó ajándékom, közvetlenül a halála előtt… Tudtam, hogy haldoklik, amikor megvettem neki ezt a melltűt és csak azért vettem meg neki tizenötezer dollárért ezt a melltűt, hogy elhitessem vele, hogy meggyógyul… Amikor rátűztem a hálóingére, szegényke sírni kezdett. Azt mondta, az Isten szerelmére, Boss, mit csináljon egy haldokló nő egy ekkora gyémánttal? Azt mondtam neki, nézd csak meg az árcédulát rajta. Na, mi van azon az árcédulán? Látod ezt az öt számjegyet, az egyest, az ötöst, és mellette azt a három nullát? Édesem, legyen eszed, mondtam neki. Ha haldokolnál, ha bármi esélye volna annak, hogy meghalsz, hát kiadnék tizenöt rongyot egy gyémánt melltűért, csak hogy a szemfödeledre tűzzem? Ha, haha. Ezen az öreg hölgy is nevetni kezdett. És úgy ült fel abban az ágyban, frissen, mint egy kismadár, hálóingén a melltűvel, fogadta a látogatókat egész nap, nevetett és csevegett velük, mellén a gyémánttűvel, és meghalt éjfél előtt, mellén a gyémánttűvel. És egészen a legutolsó percig abban a meggyőződésben élt, hogy nem halhat meg, hiszen a gyémánt melltű annak a bizonyítéka, hogy nem haldoklik.

548-549. oldal, Az ifjúság édes madara (Európa, 2002)

NenaK>!

A hazugság szövevényében élünk. Az egyik kiút belőle az ital, a másik a halál…

Macska a forró bádogtetőn, 312. o., Európa, 2006

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus · halál
Piintyő>!

STEVE (oszt) Nyerőlap! (Osztás közben elmondja a viccet) Az öreg néger a ház mögött szemet szór a csirkéinek, mikor egyszer csak nagy kárálást hall. Egy szép kis jérce szalad oda a ház túlsó oldaláról, mögötte a kakas.
STANLEY (türelmetlen a hosszú mese miatt) Osszad már!
STEVE De amikor a kakas meglátja, hogy a néger magot szór, lefékez, futni hagyja a tyúkocskát, és gyorsan szedegetni kezdi a magot. Az öreg néger azt mondja: „Uram, teremtőm, add, hogy én sose legyek ilyen éhes!”

A vágy villamosa: 133. oldal

csillagka P>!

AMANDA (könnyedén) Ha egy lánynak nincs érzéke az üzleti pályához, a végén mindig talál egy rendes férjet.

Üvegfigurák, 27. o., Európa, 2006.

>!

Élhettek gyűlöletben is. Sokáig elélnek együtt gyűlöletben az emberek, Dolly. Csak azt figyeld, ki mennyire van oda a pénzért. Rájöttem én réges-rég arra, minél kevésbé szereti egymást egy házaspár, annál inkább veszkődnek a pénzért. Nem látod elégszer? Dehogyisnem. Manapság ritka madár a sírig tartó szerelem. A legtöbb bizony jobbadán csak tűri a másikát.

5 hozzászólás
Niko7>!

Igen, az életben túl sok a köntörfalazás, kétértelműség… Én az olyan művészt szeretem, aki erős, merész alapszínekkel fest. Én nem szeretem a rózsaszínt, a drappot és a se-hideg-se-meleg embereket.

Szelén>!

Együtt élni valakivel, akit szeretünk, nagyobb magány, mint a teljes egyedüllét!… ha az, akit szeretünk, nem szeret.

Macska a forró bádogtetőn (234. oldal, Európa 1964)

Szelén>!

Rájöttem, mi a te bajod! Teneked kisebbrendűségi komplexusod van! Tudod, mi az? Így hívják, ha valaki kevesebbre becsüli magát, mint amennyit ér! Azért értem meg, mert valamikor én is ebben szenvedtem. Igaz, az én esetem nem volt olyan súlyos, mint a tied. Akkor szabadultam meg tőle, mikor szónoklást kezdtem tanulni, képeztem a hangom. Sőt még az is kiderült, hogy érzékem van a természettudományokhoz. Addig én is azt hittem, hogy semmiben nem vagyok jobb az átlagnál! (…) Szóval, szerintem ez a te fő bajod. Nem hiszel magadban, mint autonóm személyiségben. Számos megjegyzésed bizonyítja ezt, no és jómagam is megfigyeltem egyet-mást. Például itt a kopogó járásod a gimiben; csak te érezted olyan borzasztónak. Azt mondod, hogy még a tanterembe is rettegtél belépni. És látod, mi lett belőle? Kimaradtál, lemondtál az érettségiről, egy olyan ok miatt, ami lényegében csak a te rögeszméd volt! Van egy apró testi fogyatékosságod, és kész! Jóformán észre se lehet venni! Csak a fantáziád növesztette százszorosára! Tudod, mit tanácsolok én neked? Higgyél abban, hogy valamilyen téren különb vagy a többieknél!

Üvegfigurák, 81-82. old (Európa, 2006)