!

Tana French amerikai ír

1973. május 10. (Vermont, Egyesült Államok) –

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 1 film

Nem

Képek 1

Könyvei 16

Tana French: Hallgatag erdő
Tana French: Menekülés
Tana French: A halott hasonmás
Tana French: Szellemház
Tana French: A vétkes
Tana French: In The Woods
Tana French: The Likeness
Tana French: The Secret Place
Tana French: Broken Harbour
Tana French: Faithful Place

Kapcsolódó sorozatok: Dublin Murder Squad · Dublin Murder Squad angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Világsikerek General Press


Népszerű idézetek

Lanore P>!

Hallgatom, mi mindent várnak el manapság az emberek a szerelemtől, és eldobom az agyam. Elmegyek kocsmázni a fiúkkal a csoportból, és hallgatom, ahogy aprólékosan elmagyarázzák, milyen alakja kell legyen egy nőnek, honnan mit kell kiborotválnia, mely napokon milyen aktusokat kell produkálnia, és mit kell mindig, illetve mit nem szabad soha tennie, mondania, akarnia. Ha pedig a kávézóban belekagylózok a női csevejbe, megtudhatom, milyen munkája lehet egy férfinak, milyen kocsija, milyen márkájú cuccai, és pillanatok alatt eldarálják azon virágok, éttermek és drágakövek listáját is, amelyekre rá lehet ütni a jóváhagyó pecsétet. Ilyenkor legszívesebben rájuk ordítanék: Hát nektek végképp elment az a kis tyúkeszetek? Én soha az életben nem vettem Rosie-nak virágot, mert azt nehéz lett volna otthon megmagyaráznia, és soha nem merült föl bennem a kérdés, hogy vajon pontosan olyan-e a bokája, amilyennek lennie kell. Akartam őt, akartam, hogy csak az enyém legyen, és azt hiszem, ő is akart engem. Addig a napig, amikor megszületett a lányom, semmi más nem volt ilyen pofonegyszerű az életemben…

3 hozzászólás
MrsCordova P>!

Nem bírom, amikor valaki azon sopánkodik, hogy milyen gyorsan felnőnek a mai gyerekek, hiszen a nagyszüleim például tizenhat évesen már teljes munkaidőben dolgoztak, és ez véleményem szerint simán überel akárhány tetkót meg piercinget.

Kapcsolódó szócikkek: piercing · tetoválás
mdmselle I>!

Már az este észrevettem, hogy az ötös számú házat a babarózsaszín különösen édibédi árnyalatára festették, ami bizonyára kiváltott nála egy-két dührohamot.
– Milyen szépen felújították az ötöst – jegyeztem meg […]
– Úgy néz ki, mintha leokádta volna egy Teletubby – mondta bundás kenyérrel teli szájjal.

7 hozzászólás
valencica>!

Dühösen meredt rám. – Minek néz minket, a kurva életbe, hórukkmunkásoknak?
Nem tudtam mit feleljek erre, hiszen abból ítélve, amit én láttam, bizony hórukkmunkásoknak néztek ki, a kurva életbe.

1 hozzászólás
Lanore P>!

Manapság vajmi keveset gondolunk a múlandóságra. Csak hisztérikusan hadonászunk feléje az ezerféle trendi testmozgással, a magas rosttartalmú zabpehellyel meg a nikotintapasszal. Eszembe jutott, milyen szigorúan, rendíthetetlenül észben tartották a halált a viktoriánusok; milyen kemény, egyértelmű sírfelirataik voltak: Emlékezz, zarándok, ki itt elhaladsz, hogy én is olyan voltam, amilyen te vagy, s amilyen én vagyok, te is leszel olyan… Ma a halál nem túl menő dolog, ódivatúnak számít. Véleményem szerint korunk meghatározó jellemzője a tetszés szerinti alakíthatóság. A piackutatás addig alakít minden árut, hogy már jóformán nem marad belőle semmi, a márkákat, a zenekarokat pontos „műszaki leírás” szerint gyártják. Annyira megszoktuk, hogy azzá alakítjuk a dolgokat, amivé csak akarjuk, hogy mélységesen fölháborodunk, amikor szembesülünk a halállal, amely makacsul, formálhatatlanul, megmásíthatatlanul önmaga.

Lanore P>!

Meg aztán korán megtanultam, hogy mindennek a legmélyén, amit szeretek, valami sötét, baljós, halálos veszedelem lakozik. Amikor pedig mégsem találtam ott, zavartan, gyanakvóan reagáltam, és azt tettem, amit tudtam: odaképzeltem.

MrsCordova P>!

Szórakozottan elmerengtem, hogy vajon mi lett Willyből. A filmekben zseniális, Nobel-díjas tudós lenne, akinek topmodell a felesége. A való életben viszont alighanem abból éldegél, hogy új gyógyszereket kísérleteznek ki rajta, és ma is nyuszis pulcsiban jár.

Lanore P>!

Nemigen szoktam észrevenni, ha boldog vagyok, legföljebb utólag. Inkább a nosztalgiához van tehetségem − lehet, hogy ez az én végzetes hibám. Néha azzal vádoltak, hogy a tökéletességet hajszolom, hogy eltaszítom magamtól a szívem vágyait abban a pillanatban, mihelyt közel kerülök hozzájuk, és a titokzatos, impresszionista ragyogás fakó, színtelen pöttyökre bomlik. Az igazság azonban nem ilyen egyszerű. Tudom én nagyon jól, hogy a tökély kirojtosodott szélű, ütött-kopott banalitásokból áll össze. Azt hiszem, az én igazi gyengém egyfajta távollátás: rendszerint csak messziről és a kelleténél jóval később veszem észre, hogy van a dolgokban rendszer.

Manka77>!

Az ember életében csak néhány pillanat számít igazán. És ezeket a pillanatokat többnyire nem sikerül alaposan szemügyre vennünk, csak utólag, amikor már elsüvítettek mellettünk: amikor már réges-régen eldöntöttük, hogy megszólítjuk-e azt a lányt, vagy sem, lassítunk-e a beláthatatlan kanyarban, vagy sem, előkotorjuk-e azt a kotont, vagy sem. Nekem szerencsém volt – gondolom, mondhatjuk így is. Én ugyanis szemtől szembe láthattam életem egyik ilyen pillanatát, és fölismerhettem a maga valójában. Ott pörgött-örvénylett körülöttem az életem, miközben egy téli éjszakán a Faithful Place végén várakoztam.

9. oldal

mate55 P>!

A pénz: az egyetlen dolog, ami miatt még a szerelemnél is több ember hal meg.

50. oldal