!

Tábori Zoltán magyar

Könyvei 8

Tábori Zoltán: Magdolna negyed
Tábori Zoltán: Cigány rulett
Tábori Zoltán: Nagyvadak
Tábori Zoltán: Nekropolice
Tábori Zoltán: Vasmű
Tábori Zoltán: Sörkatonák
Tábori Zoltán: Üzlet
Tábori Zoltán: CQD

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Magyarország felfedezése (II.) · Új termés

Fordításai 47

Alice Sebold: Komfortos mennyország
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás
Agatha Christie: Herkules munkái
Isamu Fukui: Truancy
Agatha Christie: Hercules munkái
Doris Lessing: Az arany jegyzetfüzet
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett
Lian Hearn: Fűpárna
Patrick Ness: A daruasszony
Kazuo Ishiguro: Árva korunkban

Antológiák 2

Hegedős Mária (szerk.): Körkép 91
Hegedős Mária (szerk.): Körkép 92

Népszerű idézetek

Boglárka_Madar P>!

– Ez egy nagyon jó összetételű ház. Itt cigány csak három van. Az egyik zenész cigány, a másik dolgozik, a harmadik meg olyan analfabétás. Be vannak illeszkedve.

188. oldal

3 hozzászólás
SteelCurtain>!

Mezőgazdasági szakközépiskolát végzett, mesterséges megtermékenyítő volt a helyi Vörös Csillag MGTSZ-ben. Huszonegy éves korában átjött a Vasműbe, kohász szakmunkás-bizonyítványt szerzett. Három éve elvált, az édesanyjával él. Feltűnően nyugodt ember.
– A vasműs meló olyan, mint a háború – magyarázza. – Tíz százalék akció, kilencven százalék dögunalom. A Kádár-rendszerben jöttek a komisszárok: fiúk, mielőtt rohamra indultok, igyatok egy kis pálinkát! Most az amik veregetik meg a vállunkat: fiúk, fiúk, pálinka nincs, de ha győzünk, a banketton ihattok Chivas Regalt! Ennyit a rendszerváltásról.
Amíg beszél, zsugorítószalagján az ezüstszürke szőnyeg kezd elvékonyodni, itt-ott parázsszín foltokban felfeslik. A volt inszeminátor nekidől a satupadnak, cigarettát pöcköl elő a dobozából.
Nem kell azt a rohamot annyira elkapkodni.

Kuszma P>!

A jól megtermett, fekete taláros, ringó járású Polyák úrról leperegnek a rimánkodások: – Intézze mán úgy, aranyos mérnök úr, hogy fussa egy kis áram a konnektorba! – Kárpótlásul áramszakértői tanácsokat osztogat: – Szóljanak a szomszédjuknak, hogy ne a legfölső vezetékről lopja az áramot, mert azt a polgármesterek nem nézik jó szemmel, az a közvilágítás vezetéke, azt leszámlázzák a falunak. Tudom, hogy nehezebb, de dobják a drótot eggyel lejjebb, az a fogyasztóké.

Boglárka_Madar P>!

– Én söprök, én slagolok. Más nemigen fogná meg a söprűt. (…) A kettes számú versenyző csak néha jön haza, de akkor fogja, odébbrakja a söprűmet azzal, hogy ne támasszam oda, mert az az ő fala. Egyszer rá is tűztem egy cédulát: „Ha már így felismerte az eszközt, legyen szíves, használja!” Ezt a cédulát eltette a peranyagba.

108. oldal

SteelCurtain>!

– Rigó, baszd meg, hol a tévém?
– Nem tudom, Petya, miféle tévéről beszélsz. Azon a dobozon Noé nézte az esőt, el tudod te képzelni, mi munka a Janinak egy bele való csövet szerezni?
Jani a Schenk-rostás szobatársa a szállón, tejfehér bőrű, magának való negyvenes. A meleghengerdében dolgozik mint próbavágó, de a szíve mélyén villanyszerelő: szabad idejében rossz tévéket bütyköl. A szoba el van felezve, az ablak felőli részen a Schenk-rostás virágállványai zsúfolódnak, az ajtó felőli oldalon pedig tévé tévé hátán, fel egészen a plafonig. A Schenk-rostás keze alatt persze csak az egyszerűbb, igénytelenebb növények élnek meg, és nagyjából ugyanez mondható el a próbavágó tévékészülékeiről is.

SteelCurtain>!

Hát állj oda a kapuhoz, amikor este bebiciklizik a sok nép: akinek nem ég a lámpája, az tuti, hogy villanyszerelő!

Kapcsolódó szócikkek: villanyszerelő
SteelCurtain>!

– Hú, Karcsi, de büdös vagy!
– Pedig épp csak egy darabka hagymát ettem.
– Akkor is!
– És ettem rá narancsot. Azt írta az újság, az elveszi a szagot.
– Igen, a narancsét.
Ám ha kedvére való az illető, akkor hagyja, hogy kiöntse a lelkét, együttérzően bólogat a lompos, zugivó, idegbeteg feleség és az általa félrenevelt gyerekek stb. történeteit hallván, csendes mosollyal nyugtáz egy suta bókot, és megígéri, hogy ha legközelebb itt lesz a notesza, megbeszélhetnek egy görbe estét valamelyik sörözőbe. Egy ilyen négyórás lelki szemétládázás után a mellette ülő idősebb diszpécsernő sosem bírja ki, hogy valamilyen epés megjegyzést ne tegyen:
– Évike, hogy teneked mekkora szíved van!
Amire ő így válaszol:
– A seggem még nagyobb!

Kuszma P>!

– Feltétlenül nézze meg a buszt, a rendelőt és a Postát. A buszt reggel. A Postát a pénzes napokon.
Az alsó boltban kapom ezt a tanácsot. Teljesen úgy hangzik, mint amikor hajdan az odalátogatóknak ajánlották, honnan lehet legjobban megismerni a falut: templomáról, temetőjéről, piacáról.

Boglárka_Madar P>!

– Tetszik tudni – mondja az asszony – , itt csendben fojtogatják egymást az emberek.

149. oldal

SteelCurtain>!

A babaarcú diszpécser benne van az üzemi pletykaláncban: jól tudja, milyen gonoszak tudnak lenni a nők, beleértve saját magát is. És ha már választhat, inkább irigyeljék, mint sajnálják. Gyermekeit egyedül nevelő, hiába próbálkozó, magányos nő éppen elég van a placcon, de független, minden férfit az ujja köré csavaró végzetasszony alig. Ez utóbbi képet erősítendő saját költésű buja verseivel hozza zavarba disznó vicceken edzett munkatársait:
Ó! Már tocsog a mocsok?!
Pedig a csúcstól még hol vagyok!
Kétmarkos! Soká térsz magadhoz?
És szaval ilyet nem egyet, hanem tízet is.