

Sztanev Bertalan
Könyvei 5
Szerkesztései 1
Népszerű idézetek




A pezsgőfogyasztó a problémákat megoldhatónak, az életet szépnek látja.
86. oldal
Sztanev Bertalan: A bor női szemmel 21 vallomás borról és borkultúráról




A borok megismerésének több módja is lehet, az értékelés szempontjait magunk határozzuk meg. Borbírálatra, borértékelésre tulajdonképpen minden alkalommal sor kerül, amikor bort iszunk. Egyszerűbb vagy éppen összetettebb ítéletet mondunk a borról, önmagában értékeljük vagy egy másik borhoz viszonyítjuk, de lehet, hogy csak saját ízlésünk mércéjén helyezzük el.




Azzal, hogy a szőlőültetvény a termőhelyen belül található, még nem biztos, hogy az onnan származó szőlőből készült bort a termőhely nevével lehet felcímkézni.




Valószínűleg a jóízű paradicsom mindenkinek hiányzik, mert ez a konyhakertekben a legnépszerűbb növény. […]
Ezt követhetné annak az ismerete is, hogy a fűszernövények egyben gyógynövények is.
193. oldal
Sztanev Bertalan: A bor női szemmel 21 vallomás borról és borkultúráról




A magyar borfogyasztók hűségesek a magyar borhoz. Ha lehet, akkor inkább magyar bort választunk. A magyar fogyasztók több mint fele havonta néhány alkalommal iszik bort, míg negyede heti rendszerességgel. A napi szintű fogyasztás aránya alig haladja meg a borfogyasztók 10 százalékát. A férfiak gyakrabban isznak bort, mint a nők, a napi fogyasztók leginkább férfiak. Általánosan elmondható, hogy édesszájúak vagyunk, a száraz bort kedvelők kisebbségben vannak.
Legszívesebben vörösbort veszünk le a polcról, pedig Magyarország inkább a fehérborok készítésében erősebb. Növekszik a rozéborok népszerűsége. Évente 24-25 liter bort iszunk meg fejenként. A borkedvelők fele ennek a mennyiségnek csak a felét, míg a napi fogyasztók legalább a dupláját töltik pohárba. Érdekes módon a legtöbb bort a Dunától keletre, a legkevesebbet Budapesten fogyasztják. Bort jellemzően otthon vagy vendégségben fogyasztunk. A borválasztás során az ár és a borvidék a vezető szempont.




Minél hosszabb az étlap, vélhetően annál rosszabb az étterem. Friss alapanyagok használata esetén nem lehet egész évben sokféle ételt az étlapon tartani. […]
Ha a felszolgálónak van legalább néhány ötlete arra, hogy az adott évszakban milyen bort ajánlana – ahelyett, hogy azt kérdezné, vöröset vagy fehéret hozzon-e –, akkor magabiztosabban dőlhetünk hátra, hogy a választásunk jó volt.
177. oldal
Sztanev Bertalan: A bor női szemmel 21 vallomás borról és borkultúráról




Mióta szőlővel és borral foglalkozom, rájöttem, hogy ahol szőlő és bor van, ott kultúra is van, és ez fordítva is igaz.
98. oldal