!

Sztanev Bertalan

Könyvei 5

Sztanev Bertalan: Borkedvelők kézikönyve
Sztanev Bertalan: A bor női szemmel
Sztanev Bertalan – Kendéné Toma Mária: Pincétől az asztalig
Sztanev Bertalan: Mielőtt a dugót kihúzná
Sztanev Bertalan – Kendéné Toma Mária: Borkedvelők kézikönyve

Szerkesztései 1

Sztanev Bertalan (szerk.): Mielőtt a dugót kihúzná

Népszerű idézetek

Lulma>!

A pezsgőfogyasztó a problémákat megoldhatónak, az életet szépnek látja.

86. oldal

Sztanev Bertalan: A bor női szemmel 21 vallomás borról és borkultúráról

Zakkant_Tudós>!

A borok megismerésének több módja is lehet, az értékelés szempontjait magunk határozzuk meg. Borbírálatra, borértékelésre tulajdonképpen minden alkalommal sor kerül, amikor bort iszunk. Egyszerűbb vagy éppen összetettebb ítéletet mondunk a borról, önmagában értékeljük vagy egy másik borhoz viszonyítjuk, de lehet, hogy csak saját ízlésünk mércéjén helyezzük el.

Zakkant_Tudós>!

Azzal, hogy a szőlőültetvény a termőhelyen belül található, még nem biztos, hogy az onnan származó szőlőből készült bort a termőhely nevével lehet felcímkézni.

csatacsita>!

Valószínűleg a jóízű paradicsom mindenkinek hiányzik, mert ez a konyhakertekben a legnépszerűbb növény. […]
Ezt követhetné annak az ismerete is, hogy a fűszernövények egyben gyógynövények is.

193. oldal

Sztanev Bertalan: A bor női szemmel 21 vallomás borról és borkultúráról

Zakkant_Tudós>!

    A magyar borfogyasztók hűségesek a magyar borhoz. Ha lehet, akkor inkább magyar bort választunk. A magyar fogyasztók több mint fele havonta néhány alkalommal iszik bort, míg negyede heti rendszerességgel. A napi szintű fogyasztás aránya alig haladja meg a borfogyasztók 10 százalékát. A férfiak gyakrabban isznak bort, mint a nők, a napi fogyasztók leginkább férfiak. Általánosan elmondható, hogy édesszájúak vagyunk, a száraz bort kedvelők kisebbségben vannak.
    Legszívesebben vörösbort veszünk le a polcról, pedig Magyarország inkább a fehérborok készítésében erősebb. Növekszik a rozéborok népszerűsége. Évente 24-25 liter bort iszunk meg fejenként. A borkedvelők fele ennek a mennyiségnek csak a felét, míg a napi fogyasztók legalább a dupláját töltik pohárba. Érdekes módon a legtöbb bort a Dunától keletre, a legkevesebbet Budapesten fogyasztják. Bort jellemzően otthon vagy vendégségben fogyasztunk. A borválasztás során az ár és a borvidék a vezető szempont.

csatacsita>!

Minél hosszabb az étlap, vélhetően annál rosszabb az étterem. Friss alapanyagok használata esetén nem lehet egész évben sokféle ételt az étlapon tartani. […]
Ha a felszolgálónak van legalább néhány ötlete arra, hogy az adott évszakban milyen bort ajánlana – ahelyett, hogy azt kérdezné, vöröset vagy fehéret hozzon-e –, akkor magabiztosabban dőlhetünk hátra, hogy a választásunk jó volt.

177. oldal

Sztanev Bertalan: A bor női szemmel 21 vallomás borról és borkultúráról

csatacsita>!

Mióta szőlővel és borral foglalkozom, rájöttem, hogy ahol szőlő és bor van, ott kultúra is van, és ez fordítva is igaz.

98. oldal

Sztanev Bertalan: A bor női szemmel 21 vallomás borról és borkultúráról