!

Szofja Kovalevszkaja orosz

1850. január 15. (Moszkva) – 1891. február 10. (Stockholm)

Tudástár · 4 kapcsolódó alkotó

Teljes névСофья Васильевна Ковалевская
Nem

Könyvei 2

Charlotte Leffler – Szofja Kovalevszkaja: Szonja Kovalevszka élete és naplója
Szofja Kovalevszkaja: A nihilista nő

Róla szóló könyvek 4

Kertész Erzsébet: Szonya professzor
Kertész Erzsébet: Szonja
Szikra (szerk.): Nagy asszonyok élete
Beke Manó: Sophia Kovalevska

Népszerű idézetek

Timár_Krisztina IP>!

Sokféle nemzetiség keveredett össze családjában, Szonja maga következőképen szokta volt magyarázni lelkének összetételét: „A tudás szomját magyar ősömtől Korvin Mátyás királytól örököltem, a matematikát s zenei érzékemet, valamint lirikus hajlamomat német ükapámtól, a csillagász Schuberttől, egyéni szabadságszeretetemet a lengyelektől, egyik cigány ősanyámtól a bolyongási vágyat és azt, hogy nagyon nehezen törődöm bele konvencionális formákba – a többit az oroszoktól!"

5. oldal, Ellen Key: Bevezetés

Fisu>!

A magyar olvasóközönség előtt tán még kevéssé ismerős Kovalevska Zsófia (Sonja Kovalevszka) neve, a ki pedig egyik számottevő munkása az orosz szépirodalomnak. Kovalevszka Zsófia (családi nevén Krukovsky Corvin) egyike volt amaz erős, határozott egyéniségeknek, a kik szét akarják törni a korlátokat, melyeket a nő elé rak a maradiság; de a természet viszont ő fölötte ült törvényt, mikor boldogságával fizettette meg vele asszonyszivének teljes mellőzését.
Abból a lengyel családból ered, a mely Hunyadi Mátyástól származtatja magát. Született Moszkvában 1850. január 15-én. Atyja nyugalmazott orosz tábornok volt, a ki szigorú angol nevelőnő gondjaira bizta leányait.