!

Szilvási Lajos magyar

1932. január 13. (Szolnok) – 1996. november 9. (Budapest)

Képek 2

Könyvei 34

Szilvási Lajos: Egymás szemében
Szilvási Lajos: Albérlet a Síp utcában
Szilvási Lajos: És mégis őrizetlenül
Szilvási Lajos: A néma
Szilvási Lajos: Appassionata
Szilvási Lajos: Egyszer-volt szerelem
Szilvási Lajos: Hozomány
Szilvási Lajos: Ördög a falon
Szilvási Lajos: Karácsony
Szilvási Lajos: Légszomj

Kapcsolódó sorozatok: Jegenyék · Bujkál a hold · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Szilvási Lajos könyvei

Róla szóló könyvek 1

Faragó József: Szilvási Lajos

Népszerű alkotóértékelések

Bla I>!

Szilvási Lajos

Szilvási Lajos 1932-ben Szolnokon született, s Budapesten húnyt el 1996-ban. Szülei Szilvási Sándor (1890–?) és Szaksz Erzsébet (1900–1980) voltak. Korai éveit és az iskolai szüneteket édesanyja szülőfalujában a Zala megyei Türjén töltötte. A családot a Nagy gazdasági világválság hajtotta Szolnokra, ahol az apa Víg Kálmán hentes és mészáros üzletében dolgozott segédmunkásként, míg az anya raktári kisegítő lett egy nagykereskedőnél.
A Tiszaparti Állami Elemi Népiskolában figyelt fel a szegény, de éles eszű diákra Csiky József igazgató, aki 1942-ben beíratta tehetséges tanítványát a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumba. Ide járt Szilvási 1946 februárjáig, amikor a család visszaköltözött a Zala megyei Türjére. A keszthelyi premontrei gimnáziumban folytatta tanulmányait és ott érettségizett 1950-ben. A keszthelyi években a Csányi László népi kollégium lakója volt. Itt lépett be 1947-ben a Magyar Kommunista Pártba.
1950-ben a Petőfi Akadémiára irányították, de a tisztképzésből a szíve miatt kiszuperálták. Az Idegen Nyelvek Főiskolájára került, ahol orosz szakon tanult. Egyúttal az MTI munkatársa lett, ahonnan 1953-ban, a Nagy Imre első miniszterelnöksége idején a korábbinál kissé merészebb hangvétellel próbálkozó Szabad Nép szerkesztőségébe helyezték. Nagy Imre 1955-ös leváltását követően azonban Szilvási Lajos reformkommunista gondolkodása miatt is áldozatul esik a klikkharcnak. Hivatkozásképp a velencei állami gazdaságról írt, meg sem jelent cikke miatt fegyelmivel kirúgják a laptól, majd a pártból is kizárták.
1956-ban pár nap késéssel csatlakozott az október 23-án alapított Igazság című lap szerkesztőségéhez. A Nagy Imre miniszterelnök szócsövének számító újság főszerkesztője Obersovszky Gyula volt. Szilvási riportokat, publicisztikákat írt, egyúttal olvasó szerkesztője is volt az újságnak. November 4. után pár hétig bujkált. Majd néhány hónapos hezitálást követően az MTI külpolitikai főosztályán lett rovatvezető és kiadványszerkesztő. Innen 1957 végén kirúgták, mert az év nyarán Obersovszky Gyula perében Szilvási volt a mentőtanú.
1958-tól 1977-ig az Újítók Lapja olvasószerkesztője, 1977-től a Delta főszerkesztő-helyettese volt. Az 1990-es években, már nyugdíjasként a Bridge című üzleti lap olvasó szerkesztőjeként dolgozott.
Meglepő. hogy romantikus-kalandos történetei, olvasmányos lektűrjei, melyek népszerűvé tették, saját megfogalmazásában „hobbi alkotások” voltak.
Az 1951-ben József Attila Díjat kapó szerző életműve három ciklusra osztható.
Az író hírnevét megalapozó első regényciklusában, 1953 és 1962 között a kalandos elemek uralkodtak, s a második világháborús antifasiszta ellenállási mozgalom legendáriuma szolgáltatta a témákat.
A hatvanas évek elején a pályatárs és jó barát Solymár József tanácsolta Szilvásinak, hogy hagyja az alig létező kommunista ellenállásról rajzolt történeti tablókat, s ehelyett inkább tágas baráti körük egy-egy tagjának történeteit mesélje el az olvasóknak. Ebből az ötletből kerekedett ki azután Szilvási második regényírói ciklusa, a „mai témájú” kötetek sora.
A második ciklus a talán leghíresebb Szilvási regény, az Albérlet a Síp utcában első kiadásától (1964) egészen A néma megjelenéséig (1985) tartott.
A nyolcvanas évek közepén Szilvási megcsömörlött. A fennálló rendszert javíthatatlannak ítélve, nekilátott nagyívű történelmi tablója, a Jegenyék-ciklus megírásához, melyen egészen haláláig dolgozott. Ezzel a regénysorozattal a Kiegyezés korától az általa csak „gatyaváltásnak” hívott rendszerváltásig szerette volna bemutatni egy család történetét.
Élete végéig 27 regényét adták ki, nyolcat külföldön is.
„Utolsó” regénye, a Jegenyék ciklutba tartozó, befejezetlen A vincellér, halála után 12 évvel, 2008 őszén jelent meg először. A bojnyikot már megszereztem. Kíváncsi vagyok a Szilvási csömöre utáni sorozatra.

Könyvei nagy részét olvastam fiatalkoromban. Akkor úgy éreztem bensőmből szólnak, reményt, perspektívát nyújtottak. A „gatyaváltás” meg sajnos bejött!

Forrás: WIKI

Nilla IP>!

Szilvási Lajos

Ha valaki arról szeretne olvasni, hogy az élet hányféleképpen vágja tönkre az embert, jó helyen keresgél :D

Hortobágyi_Mara P>!

Szilvási Lajos

Valóságos ünnepként élem meg, ha Szilvásit olvasok. Tökéletes korrajz, tökéletes jellemzés, nem kevésbé jó témaválasztások, a legkiválóbb írók egyikének tartom. 13-14 éves koromban olvastam tőle először, akkor még édesanyám könyvtárából, (Egymás szemében). Mára az összes regényének birtokosa vagyok. Történeteit érdemes időről időre újraolvasni.

gesztenye11 >!

Szilvási Lajos

A kedvenc szerzőm. Nekem mindhárom ciklusának legtöbb regénye bejön, azt a néhány régebbi kötetet új kiadásban szeretném beszerezni, de annak idején könyvtári példányokat olvastam. A középső ciklus könyvei, élen a Légszomj és az Albérlet a Síp utcában kötetekkel, meghatározó olvasmányélményeim voltak fiatal koromban. Talán egy kicsit az életemre is hatottak, én is a „népből jött értelmiségiek” közé soroltam magam mindig is. Kár, hogy a Jegenyék ciklust ő maga már nem tudta befejezni, a történet családregénynek is kiváló. Írtak már a molyon alkotóértékelést róla nálam kiválóbb emberek, ezért inkább csak idelinkelem, amit Szilvási életrajzi regényének (szerzője Faragó József) elolvasása után fogalmaztam meg,
https://moly.hu/konyvek/farago-jozsef-szilvasi-lajos/en-es-a-konyv/gesztenye11

TR75>!

Szilvási Lajos

Abszolút gördülékeny a stílusa, őszintén szólva nekem a 70-es években írott regényei tetszenek igazán, a nyolcvanas évekbéliek egyre keserűbbek, nem tudom, mi lett volna, ha A néma után marad az akkori jelennél.
Lehet, hogy ponyva, de abból az igényes fajta. Ura volt a szavaknak, szerintem taníthatta volna az írást.


Népszerű idézetek

Hmmmm>!

– Ha egy nőn csak bizonyos részleteket lehet dicsérni, például, hogy szép a haja, vagy gyönyörű a lába, az annyit jelent, hogy jaj de kár, hogy egészben nem gyönyörű.

301. oldal

1 hozzászólás
Ivetta>!

Ember legyen a talpán, aki azután is megmarad normálisnak, hogy hatalmat adnak neki az emberek fölött.

Kapcsolódó szócikkek: hatalom
redikin>!

Mondd, szeplős, ha egyszer nekünk is lesz gyerekünk, hogyan fogjuk nevelni? Ugye, a mi gyerekünk nem lesz olyan magányos, mint mi voltunk, amíg te nem voltál nekem, és én nem voltam neked?
Mondd, szeplős, szoktál te olyant gondolni, hogy még az egész élet előttünk áll? Ugye, te nem vagy olyan, hogy csak egy-két napra előre gondolkozol? Mert én ilyen voltam, amíg te nem voltál. Néha még ilyen sem. Néha az is hidegen hagyott, hogy holnap mi lesz. Valami lesz – rángattam a vállamat –, és ha semmi sem, az is közömbös.
Amióta te vagy nekem, én annyira megváltoztam, hogy szinte nem is igaz semmi sem, ami addig volt, amíg te nem voltál.

321. oldal

Manni>!

(…) ha egy nő bele akar kötni egy férfiba, mondhat a krapek akármit, pozitívat vagy negatívat, a balhét úgyis ő viszi el a hátán.

42-43. oldal, Attila (Június 1)

4 hozzászólás
Manni>!

Zuhanyozás után az egész élet elviselhetőbb.

Attila (Június 2)

13 hozzászólás
Lunemorte P>!

A kísértetek lepedőben közlekednek.

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szellem
3 hozzászólás
kávésbögre P>!

Nem élek. Ide-oda lengedezek a lakásban, mint egy kifakult kombiné, amit kint felejtettek a szárítókötélen, és néha rálehel a szellő, hogy mozogjon is.

274. oldal

Tiger205>!

Leült egy nagy kockakőre, mint múlt vasárnap, és onnan a kőről fürkészett bele az éterbe.
– Nézel? – kérdezte. – Fogjál a szemeddel, jó erősen, ne hagyd, hogy elszívjon a nap.

156. oldal

2 hozzászólás
Ivetta>!

Amióta te vagy nekem, én annyira megváltoztam, hogy szinte nem is igaz semmi sem, ami addig volt, amíg te nem voltál.

284. oldal

1 hozzászólás