!

Szentmihályi Szabó Péter magyar

1945. január 8. (Budapest) – 2014. október 20.

Tudástár · 8 kapcsolódó alkotó · 4 kapcsolódó könyv · 2 film

Nemférfi
Életrajz

Könyvei 41

Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat
Szentmihályi Szabó Péter: 101 mini sci-fi
Szentmihályi Szabó Péter: Édua és Kun László
Szentmihályi Szabó Péter: Avarok gyűrűje
Szentmihályi Szabó Péter: Gellért
Szentmihályi Szabó Péter: A sebezhetetlen
Szentmihályi Szabó Péter: 101 rettenetes történet
Szentmihályi Szabó Péter: A látó és a vak
Szentmihályi Szabó Péter: Haláltánc
Szentmihályi Szabó Péter: Űrkrimi / Látogató a végtelenből

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Kozmosz Fantasztikus Könyvek · Nagy emberek élete Móra · Írók Világa Európa · A Füles mellényzsebkönyvtára Ifjúsági

Szerkesztései 1

Szentmihályi Szabó Péter (szerk.): Homályos zóna

Fordításai 30

Aldous Huxley: Szép új világ
William Kotzwinkle: E. T., a földönkívüli kalandjai a Földön
Clive Barker: Pokolkeltő
Clive Barker: Az Éjszaka Gyermekei
Arthur C. Clarke: Holdrengés
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 2.
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 7.
Ifj. Veress István (szerk.): Álmok a jövőről
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 37.

Antológiák 26

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 2.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 40.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 34.
Burger István (szerk.): Galaktika 178.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 32.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 46.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 50.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 16.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 22.

Róla szóló könyvek 1

Alföldy Jenő: Élménybeszámoló

Népszerű alkotóértékelések

Bla I>!

Szentmihályi Szabó Péter

Szentmihályi Szabó Péter (Budapest, 1945. – Budapest, 2014) magyar író, költő, műfordító, közíró.
A gimnáziumot Pannonhalmán kezdte. 1961-ben – egy 1956-os megemlékezés miatt – az ország összes középiskolájából kizárták, 1963-ban amnesztia után a dolgozók gimnáziumában érettségizhetett.
1969-ben diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán, magyar-angol szakon, ahová egy Radnóti Miklósról írt dolgozata alapján vették fel. Egyetemi évei alatt és közvetlenül ezután dolgozott fordítóként, sofőrként, szabadúszó íróként, díszműkovács-inasként, adminisztrátorként, később a Gondolat Könyvkiadó (1971–1975), illetve a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztőjeként (1979-től) is. 1985-től a Galaktika Magazin szerkesztője volt.

1969–1971 között tanított a Könyves Kálmán Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (1975–1979 között tanársegéd), és különböző újságíró-iskolákban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 1995–2001 között angol irodalomtörténetet oktatott.

Eddig mintegy ötven könyve jelent meg, versek, novellák, történelmi és társadalmi regények, tudományos-fantasztikus művek és tanulmányok. Tudományos-fantasztikus műveket 1973-tól kezdve kezdett írni. 1980-tól megjelenő történelmi regényfolyama friss szemléletet hozott a magyar történelem megítélésében. Számos rádió- és tévéjátékát, színdarabját adták elő, sokat fordított angol és orosz nyelvű irodalmat.

Kár, hogy ellentmondásos, s végül szélsőségessé váló politikai tevékenysége kedvezőtlenül befolyásolhatja munkássága megítélését.

18 hozzászólás

Népszerű idézetek

imma P>!

A nemrég kiváltott újságíró igazolványomban van egy nagyon szép rovat. A következő:

MUNKAHELYE: GALAKTIKA

vagyis, hogy a Galaktika sci-fi folyóirat munkatársa vagyok. Ha tiszteletlen lennék, akkor azt mondanám, a Jóistennek lenne ez bejegyezve az igazolványába, ha lenne szüksége efféle dokumentumra. Én azonban minden emberről azt gondolom, hogy valójában ez az igazi munkahelye: a Galaktika. Nem a folyóirat, hanem ez a kis Tejútrendszer, a maga százmilliárd csillagával.

7. oldal

csartak P>!

Tudáspirula

Amikor Zachary F. Loeb kifejlesztette a tudáspirulát, a tanítók, tanárok, professzorok egyik napról a másikra munkanélkülivé váltak. A kémiai információbevitel eredményei megrengették a világot. A világ legnagyobb könyvtárainak anyagát is el lehetett juttatni akár egy írástudatlan agyába is. Az egész életét a tanulásnak szánt diplomás kétségbeesve tapasztalhatta, hogy munkája néhány pirula segítségével a leglustább, legostobább emberhez is eljuttatható néhány óra alatt. Az emberiség egyszerűen zseniális lett: minden egyes tagja rendelkezett az emberi nem felhalmozott tudásával, mindenki beszélt minden létező nyelven, immár létrejött az egyenlőség, amelyről korábban csak álmodoztak. A paraszt tehénfejés közben a valószínűségszámítás megoldatlan problémáin tűnődött, a liftkezelő az összehasonlító nyelvészet időszerű kérdésein köszörülte elméjét. Mindenki mindent tudott, amit tudni lehetett. És a világ rettentően unalmas hellyé változott. És amikor Zachary F. Loeb kikísérletezte a tudáspirula ellenszerét, valósággal megrohamozták a gyógyszertárakat. Még a könyvtárosok és professzorok is sorban álltak érte. Mert micsoda örömet jelent, ha nem találunk meg egy könyvet, s micsoda boldogság, ha azt taníthatjuk, amit magunk sem tudtunk! Zachary F. Loeb a tudáspirula ellenszeréért kapta meg végül a kémiai Nobel-díjat. Persze az egész Nobel-díj bizottság beszedte már az ellenszert, így az indoklás elmaradt. De az ártatlan, tudatlan mosolyok önmagukért beszéltek.

2 hozzászólás
csartak P>!

A feledés gyógyszere

Az emlékezeterősítő gyógyszereket már elég régen ismerte az orvostudomány, de amikor a Cavinton helyett megjelent az Oblivon, egyszeriben kiderült, az emberek többsége nem félti a memóriáját, inkább felejteni akar. Az Oblivon néhány hónapig mindenütt kapható volt a Világállamban, aztán egy bizottság kábítószernek nyilvánította, és kivonta a forgalomból. Ezzel természetesen csak azt érték el, hogy az Oblivonnak a feketepiacon százszorosára nőtt az ára, s a föld alatti laboratóriumokban kifejlesztették a szelektív Oblivont is. Volt Oblivon politikusoknak, közgazdászoknak, íróknak, zenészeknek, megcsalt férjeknek és reménytelen szerelmeseknek, elítélteknek és rendőröknek. Legnagyobb sikert a katonáknak kieszelt Oblivon aratott: a leendő katonák elfelejtettek bevonulni, a tényleges katonák elfelejtettek engedelmeskedni. Teljes volt a káosz. Az öngyilkosjelöltek elfelejtettek enni-inni, a válófélben lévők elfelejtettek elválni, a házasok szerelmeskedni. A tragédia akkor következett be, amikor az Oblivon feltalálója bevett egy kombinált készítményt, és elfelejtette, mi is volt találmánya lényege. Igaz, lediktálta találmánya lényegét, de titkárnője elfelejtette rögzíteni. Nem is volt ez igazi tragédia, mert mindenki elfelejtette, mi a tragédia. Amíg volt Oblivon, mindenki boldog volt. A következő nemzedékeknek azonban mindent előlről kellett kezdeni. Újra fel kellett találniuk a tüzet, a kereket, a belsőégésű motort és az atombombát. És persze az Oblivont. Ez eltartott egy jó darabig. Aztán persze az Oblivon néhány hónapig kapható volt a Világállamban, aztán egy bizottság kábítószernek nyilvánította, és kivonta a forgalomból.

10 hozzászólás
Jesper_Olsen>!

Ne tégy úgy, mintha különb lennél azoknál, akiknek valamit tanítani akarsz, mivelhogy nem is vagy különb, s akkor megnyílnak előtted a szívek.

262. oldal

toroB>!

Kémtelevízió

A Nikai cég reklámáron dobta piacra 2011-ben az új háromdimenziós tévéjét, alig harminc rublárért. A Nikai tri-di olyan olcsó volt, hogy az irigységtől sárga versenytársak eldobható tévének csúfolták, és a dömpingár miatt különböző pereket indítottak a Nikai ellen. De egyetlen pert sem veszített a Nikai, sőt büszkén vállalta az eldobhatóságot, mert a Nikai tri-dit nem lehetett szétszedni, s így javítani sem, viszont ha két éven belül elromlott, a vevő ingyen kapott egy újat. Harminc rublárért a bolondnak is megérte ez a vásár. Három éven belül a Nikai letarolta a piacot, csak a nagyon gazdagok és a nagyon szegények ragaszkodtak a hagyományos készülékekhez.

A Nikai cég pedig folyvást gyarapodott, és kiterjesztette birodalmát a hírközlésre és a magas politikára is. A legtöbb hírügynökség és újság Nikai-érdekeltség lett tíz éven belül, és mindenki csak sejteni vélte, hogy a Világállam helyi kormányai csak addig nem buknak meg, amíg szabad utat engednek a Nikai cégnek.

Akik pedig valamilyen módon megpróbáltak fellépni a cég ellen, kellemetlen helyzetbe kerültek előbb-utóbb. Olyan csinos botrányba keveredtek, magánéletük olyan kínos epizódjai láttak napvilágot, hogy szűkölve kértek bocsánatot a cégtől, és vonultak vissza, minél messzebb az emberek tekintetétől.

Ám egy túl kíváncsi tévészerelő mégis szétszedte az eldobható Nikai tri-dit, és megdöbbenve tapasztalta, hogy a képernyő mögött egy parányi videokamera van elhelyezve, mely pontosan közvetíti a képernyő előtt ülők minden szavát és mozdulatát. Egy független tridi állomás világgá röpítette a hírt, és a Nikai konszern hiába tagadott és zsarolt körömszakadtáig, minden kiderült. A Nikai cég olcsó készülékei univerzális, bármikor bekapcsolható családi kémekként működtek, s milliárdokat érő információkat nyújtottak…

2 hozzászólás
csartak P>!

A paraszt tehénfejés közben a valószínűségszámítás megoldatlan problémáin tűnődött, a liftkezelő az összehasonlító nyelvészet időszerű kérdésein köszörülte elméjét.

imma P>!

Ugyanis ahol már van néhány ezer könyv, ott a könyvek önálló életet kezdenek élni, s egyes tudósok állítása szerint titokban szaporodnak is, anélkül hogy bárki újabb példányokat vásárolna melléjük.

126. oldal, Látogató a végtelenből

Szentmihályi Szabó Péter: Űrkrimi / Látogató a végtelenből Fantasztikus novellafüzér Milton Mayhemről, a világegyetem legjobb rendőréről – és legtehetségesebb bűnözőjéről / Tudományos-fantasztikus regény

Kapcsolódó szócikkek: könyv
imma P>!

Társkeresés
Kétfejű kronoszi hímnős, alig kétezer éves, három és fél méter magas, enyhén molett, jó állással és palotával a Marson, valamint saját űrcirkálóval, keresi korban hozzáillő magyar lányok ismeretségét a szabadidő eltöltésére. „Vidám társaság, jöhettek százan” jeligére a kronoszi kiadóba.

54. oldal, Apróhirdetések

5 hozzászólás
imma P>!

Elveszett
Elveszett pedigrés uránuszi egyszarvúm a 32-es szektorban. Megtalálónak magas jutalom az Alpha Centauri kiadóban.

55. oldal, Apróhirdetések

B_Petra>!

A túlvilág egyáltalán nem unalmas hely, majd önök is meglátják.