!

Szendi Gábor magyar

Képek 1

Könyvei 28

Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás
Almási Kitti – Bagdy Emőke – Böjte Csaba – Szendi Gábor: Veszteségből nyereség, vereségből győzelem
F. Várkonyi Zsuzsa – Szendi Gábor – Bagdy Emőke – Popper Péter: Mindennapi játszmáink
Csernus Imre – F. Várkonyi Zsuzsa – Kánya Kata – Lux Elvira – Popper Péter – Sas István – Sz. Mikus Edit – Szendi Gábor – Szőlösy-Csoma Enikő – Vekerdy Tamás: A párkapcsolatok iskolája
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek
Szendi Gábor: Isten az agyban
Almási Kitti – Angster Mária – Bagdy Emőke – C. Molnár Emma – Csernus Imre – Hevesi Krisztina – Mester Dóra – Pál Ferenc – Ranschburg Jenő – Szendi Gábor: Párkapcsolat klinika
Almási Kitti – Bagdy Emőke – Beata Bishop – Böjte Csaba – F. Várkonyi Zsuzsa – Orosz Katalin – Pál Ferenc – Popper Péter – Ranschburg Jenő – Szendi Gábor – Vekerdy Tamás: A lélek dolgai
Bagdy Emőke – Csernus Imre – Czeizel Endre – Daubner Béla – Feldmár András – Kádár Annamária – Kígyós Éva – Pál Ferenc – Popper Péter – Ranschburg Jenő – Szendi Gábor: Belső utakon

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Nyitott Akadémia

Fordításai 2

Csíkszentmihályi Mihály: Jó üzlet
Howard Gardner – Csíkszentmihályi Mihály – William Damon: Jó munka

Népszerű alkotóértékelések

Alumnus>!

Szendi Gábor

Főleg témaválasztásai miatt vált kedvencemmé: ugyanazon területek foglalkoztatják, mint engem. Egyébiránt olvasmányosan, közérthetően, szellemesen ír. Néhol kicsit már sok a statisztikából, de átugorható.

abraxa>!

Szendi Gábor

Vannak jó gondolatai, de szerintem, ha vakon követed, bevisz az erdőbe.
Azt fontos (szerintem) tudni róla, hogy egy deka holisztikus gondolkodással nem rendelkezik, ebben pontosan olyan, mint az ellenfelei.

Stílusa az orvosi „szakírókat” követi, „kutatásokat” citál, írásait bőségesen ellátja „hivatkozásokkal”.
(A „bal-agyféltekés” emberek tipikus ismérve, hogy hivatkozásokat/linkeket bizonyító erejűnek és „forrásoknak” tekintenek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nincsenek kapcsolatban önmagukkal, ezért (mindenre) kívül keresnek megoldásokat. )

Stílusa ezen túl ködös, utalgató, lényegi dolgait tíz oldalon le lehetne írni. A „kutatások” eredményei egyébként szerintem töltelékszerepet töltenek be a könyveiben, hogy meglegyen a szükséges oldalszám. Baja sem lehet ezekből a dolgokból, az USA-ban mások már rég leírták mindezt.

Ezzel kb. az a probléma, hogy azzal, amit ma „kutatásnak” neveznek, szinte bármit (és természeten annak ellenkezőjét is) be lehet bizonyítani, ezzel gyakorlatilag az „egészségügyi trendekhez-divatokhoz” érkeztünk el.

Az, amit Szendiék „paleolitnak” vizionálnak, lényegileg és gyakorlatilag egy irrealitás.
Ebben a videóban egy szimpatikus régésznő egészen jól elmondja ezeket a dolgokat:
https://www.youtube.com/watch…

Úgy megörültem először ennek az embernek. Arra gondoltam: itt van az ember, aki kimondja az igazságot. Semmi olyat nem mond, amit mások már ne mondtak volna.
Fűt-fát összeír, de ez az ember nem egy gyógyító, végig bal-agyféltekés a gondolkodása, olyan, mint a mai orvosok javarésze: részletekben gondolkodik, az egészet nem látja.

Az első kulcs: megérteni, hogy világunk jelenlegi állapotához a bal agyféltekés (~= beszűkült) gondolkodás vagy látás vezetett.

A második kulcs: megérteni azt, hogy világunk állapota bal-agyféltekés gondolkodással nem orvosolható.

Ha mindezeket megértjük, akkor talán feleslegessé válik Szerzőnk tenger sok írását megvásárolni és elolvasni, megértvén, hogy csak egy újabb „fecsegő elméről” van szó, aminél van néhány jó gondolat az általa generált adattengerben.

                

Röviden:

– Mit köszönhetek ennek az embernek?
– Azt köszönhetem, hogy Vele indultam el.

Volt egy szívinfarktusom, amin átestem,
katétereztek, műtöttek, kijöttem a kórházból,
szedtem a gyógyszereket és rájöttem,
hogy nem „frankó” a rendszer.
Keresni kezdtem a megoldást
és Szendi Gábor volt az úton
az első mérföldkő.
Ma is gyakran ránézek a weboldalára,
ha valamilyen adatokra van szükségem
a saját személyes kis kutatásaimhoz.

Összességében ennek az embernek az életműve ajánlható, azoknak, akik betegek és azoknak is, akik (a jövőben) betegek lesznek.
Nem kell vakon követni, de vannak nála információk.

……
A „paleo” viszont egy elég trükkös cucc szerintem. Rákos betegnek biztosan jó egy évig, ha valóban ki lehet így a rákos sejteket éheztetni. Cukorbetegek tapasztalhatnak még (valamennyire) jó hatásokat ebből, meg a laktózérzékenyek, mások nem hiszem, hogy túl sokat profitálhatnának ebből a zsírban gazdag (kódszó: "ketogén") étrendből. Komoly problémák lehetnek abból állítólag, ha valaki tartósan és hűen ezt az étrendet követi.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

Chöpp >!

Pilinszky János egyszer azt mondta egy lélektanász körben, hogy „tudjátok, az a baj veletek, hogy ti azt gondoljátok, az életben problémák vannak, és megoldásokat kell találni. Valójában az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.”

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pilinszky János
Chöpp >!

Hát micsoda szeretet az, amit csak akkor kapok meg tőled, ha mindig a kedvedben járok?

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
Chöpp >!

A bátyámmal az olvasás volt a szenvedélyünk, esténként éjszakába nyúlóan olvastunk, olyasmiket is, amiket mai fejjel nem ajánlanék gyerekeknek. Shakespeare, Racine, Dosztojevszkij, Victor Hugo. Amit nem értettem, azt átlapoztam. De úgy éreztem, ezzel az olvasással különleges és értékes leszek. Vágytam ezek után a könyvek után, mert ők voltak az én előkelő társaságom. Mások számára titok volt az életünk, és a könyvek révén én is titkok tudójává váltam.

Előszó, 14.o.

Chöpp >!

    A boldog és a boldogtalan emberek közt valószínűleg az a legnagyobb különbség, hogy az előbbiek a belső erőikben bíznak, ezért úgy gondolják, mindenhol megállnák a helyüket; az utóbbiak pedig túlságosan környezetfüggők, a boldogulásukat inkább külső körülményekhez kötik, ezért nem jó nekik semmi.

230. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · boldogtalanság
Chöpp >!

    Az ember először szereti a szüleit, azután meggyűlöli őket, de végül megbocsát nekik.
/Oscar Wilde/

Mottó: Vekerdy Tamás: Visszatalálunk egymáshoz?, 261.o.

6 hozzászólás
Chöpp >!

A másik emberhez az út saját magunkon át vezet.

Szendi Gábor: Kudarcok, csalódások, traumák (302.o.) · Szendi Gábor

Chöpp >!

A gyorsaság a mániánkká vált. Az idő emberi találmány, ennek kóros mutációja a határidő.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyorsaság · idő
Natasha>!

Az emberi történelemből egy fontos elv leszűrhető: mindig a többség hiszi, hogy ő a „normális”.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: többség
7 hozzászólás