!

Szántai Lajos

Könyvei 13

Szántai Lajos: A Két Hollós
Szántai Lajos: „Szent őseink nyomában maradva” – szent korona, népmese, mitikus történelem
Szántai Lajos: Nagy Lajos király őskeresése a Képes Krónika alapján I.
Szántai Lajos: Továbbélő honfoglalás
Szántai Lajos: Az Örök Királynak leánya
Szántai Lajos: Nagy Lajos király őskeresése a Képes Krónika alapján
Szántai Lajos: Atlas hungaricus 1528–1850 I-II.
Szántai Lajos: „Szent őseink nyomában maradva…” – Kun László király
Szántai Lajos: „Magyarország reménye, a világ gyönyörűsége”
Falvay Károly – Kardos Ibolya Jolán – Lőrincz Ibolya – Molnár V. József – Pap Gábor – Szántai Lajos – Szekér Klára – Winkler Zoltán: Az esztendő köre

Szerkesztései 2

Szántai Lajos (szerk.): „Kiálts (még) telyes torokal!”
Szántai Lajos – Pap Gábor (szerk.): Fényhozók

Antológiák 1

Bajkán László – Berze Nagy János – Bősz Imre Ádám – Grandpierre Attila – Koszecz Sándor – Makoldi Sándor – Pap Gábor – Szakács Attila – Szántai Lajos: „Aki nem hiszi, járjon utána”

Kiemelt alkotóértékelések

Mátrixi>!

Szántai Lajos

A történelemről (Szántaiig) mindig azt gondoltam: az emberi hülyeség története, és – mivel ezt (Szántaiig) hittem is :) –, nem is voltam hajlandó a tantárgyat tanulni, csak a fölszínt kapirgálva, hogy meg ne bukjak. Előrebocsátom: egyetlen Szántai-könyvet sem olvastam, ellenben megnéztem minden videóját, ami csak föllelhető a hálón. Miért? Mert nyitott egy új szemet, amivel máshogy tudtam a történelemre nézni. És ha fenntartásokkal kezelem is, amit hallok, a minden lehetséges alapállásából hagyom, hogy elbűvöljön. Mert elbűvöl :) Egy biztos: ha ő lett volna a történelemtanárom, imádtam volna a tárgyat :)
Ami pedig az akadémikus történetírást illeti: ki mer bármit is felelősen állítani akárcsak a tegnapról? :)


Népszerű idézetek

Virágszépe>!

Ki vezeti a tatárok ellen a magyar sereget 1241-ben? Ugrin kalocsai érsek. Ki vezeti a mohácsi csatamezőn a sereget? Tomori Pál, kalocsai érsek. Kiderül, hogy ezek a papi személyek, kardforgató férfiak. A pálosok a kiképzés időszakában ugyanolyan kiképzést kaptak, mint a kardforgató vitézek. Egy életem, egy halálom. Aki nem ismeri az élet és a halál misztériumát az sem pap, sem pedig vitéz nem lehet. Kik védik meg 1526-ban a visegrádi fellegvárat a törökök elől? A márianosztrai és a pilisszentlászlói pálos szerzetesek.

24. oldal (Sárosi és Fiai, 2001)

Szántai Lajos: A Két Hollós Mátyás király és a Pálos Rend

Virágszépe>!

Csak hazánkban tartották úgy a régiek, hogy a családban hetedikként születő gyermek bűvös tudománnyal rendelkezik, s hétesztendős korában tudása jön a földbe rejtett kincsről és föl tudja hozni onnan. Margit hetedik gyermeke volt szüleinek, s „vizet tudott árasztani”- miképpen a haza valahány vidékén a táltos természetű ember."

9. oldal (Főnix Könyvek, 1999)