!

Szabó Magda magyar

萨博 玛格达, Magda Szabó

1917. október 5. (Debrecen) – 2007. november 19. (Kerepes)

Tudástár · 10 kapcsolódó alkotó · 13 film

Nem
Facebook@http://www.facebook.com/szabomagda.hu
DIApim.hu/hu/dia/dia-tagjai/szabo-magda

Képek 18

Könyvei 113

Szabó Magda: Abigél
Szabó Magda: Az ajtó
Szabó Magda: Az őz
Szabó Magda: Születésnap
Szabó Magda: Álarcosbál
Szabó Magda: Für Elise
Szabó Magda: Régimódi történet
Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
Szabó Magda: Tündér Lala
Szabó Magda: Katalin utca

Kapcsolódó sorozatok: Szabó Magda ízei · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport · Pöttyös könyvek Móra · Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa · Csíkos könyvek Móra · Szabó Magda-életmű Jaffa · Szabó Magda Európa · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Magvető Zsebkönyvtár Magvető · Lektúra könyvek Kriterion · Szépirodalmi Zsebkönyvtár Szépirodalmi · Nemzeti Könyvtár Magyar Közlöny · Magyar Ifjúsági Remekírók Unikornis · Harminc Év Magvető · Aranykürt kiskönyvtár Móra · Szabó Magda lányregényei Móra · Európa Diákkönyvtár Európa · Vintage Classics Vintage

Fordításai 31

John Galsworthy: A Forsyte Saga
William Shakespeare: A két veronai nemes
Mariana Alcoforado: Portugál levelek
Si King – Dalok könyve
Paul Verlaine: Paul Verlaine versei
William Blake: William Blake versei
John Galsworthy: Modern komédia
Francesco Petrarca: Francesco Petrarca daloskönyve
John Keats: John Keats versei
Walt Whitman: Fűszálak

Antológiák 51

Simon Márton (szerk.): 99 magyar vers
Vecsei H. Miklós – Horváth Panna (szerk.): Írott kövem dobom a mélybe
Péczely Dóra (szerk.): Lehetnék bárki
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat
Vecsei H. Miklós – Horváth Panna (szerk.): A nevetlen, titkos gyökereknek raja erősebb, mélyebb földbe ás
Funk Miklós (szerk.): Lányok fényben és árnyékban
Király Levente (szerk.): Nem kötelező – Kortársak és kimaradók – magyar próza
Bölcsföldi András (szerk.): Karácsony ideje
Csörgő Anikó (szerk.): Hópihe karácsony
Király István – Klaniczay Tibor – Pándi Pál – Szabolcsi Miklós (szerk.): Hét évszázad magyar versei

Felolvasásai 1

Szabó Magda: In Memoriam Szabó Magda

Róla szóló könyvek 15

Háy János: Kik vagytok ti?
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt
Vámos Miklós: Kedves kollégák I-II.
Szabó Magda: Az élet újrakezdhető
Szederkényi Olga: Irodalmi popikonok
Kónya Judit: Szabó Magda – Ez mind én voltam…
Gurul a sok-sok pillanat
Szurmainé Silkó Mária: Ajándékomat megbecsüld!
Kónya Judit: Szabó Magda
Vincze Ferenc (szerk.): Szabó Magda-album

Kiemelt alkotóértékelések

Ydna>!

Szabó Magda

„Úgy meg tud döfni, hogy térdre esem.” Soha még ilyen borzasztóan csodálatos, és csodálatosan borzasztó regényeket nem olvastam más íróktól. Felemel, földbe döngöl, homlokon csókol, megkarmol, megölel, megsirat, megríkat, elátkoz, feloldoz és sorolhatnám még napestig… Ezt így, ennyire szívet ÉPÍTŐ rombolóan csak Szabó Magda tudja.

olvasóbarát>!

Szabó Magda

Szabó Magda nekem az egyik alapkő a magyar irodalomban. Annyi érdekes személyiséget, hétköznapi hősöket vonultat fel a műveiben, hogy mindig érdemes hozzá visszatérni, és még olvasatlan köteteit kézbe venni.

5 hozzászólás
Bla IP>!

Szabó Magda

Szabó Magda 1935-ben érettségizett Debrecenben, majd szintén szülővárosában latin–magyar szakos bölcsészdoktori diplomát szerzett. Tanítani kezdett, egy ideig Debrecenben, majd Hódmezővásárhelyen. 1945-től 1949-ig a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársaként dolgozott, mint filmügyi referens. Költőnek indult, első versei a debreceni Magyarok című folyóiratban jelentek meg. A lapból a Nyugat hagyományait folytató írócsoport vált ki, s megalapította az Újholdat. Itt találkozott Szabó Magda későbbi férjével, Szobotka Tiborral. 1947-ben összeházasodtak. Szintén ebben az évben Bárány, majd 1949-ben Vissza az emberig címmel jelentek meg verseskötetei. A politika sajnos beleszólt életükbe, nem publikálhatta műveit, visszavonták a korábban neki ítélt Baumgarten-díjat és származása miatt állásából is elbocsátották. Általános iskolai tanár lett. A hallgatás évei következtek, Magdának talán jobban fájt szeretett és nagyra tartott íróférje mellőzöttsége, mint saját magáé. A költészettől a regényírás felé fordult, de egészen 1958-ig nem adhatta ki műveit, melyek ezt követően nagy példányszámban jelentek meg és arattak nagy közönségsikert. Szinte mindenki ismeri valamelyik művét. Író, költő, műfordító, drámaíró volt. A szocializmusban, majd a rendszerváltást követő években számtalan díjat kapott, többek között József Attila-díjat, Kossuth-díjat, Prima Primissima díjat, Femina-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. Műveit 42 nyelvre fordították le. Hatalmas életművet hagyott maga után, pedig saját bevallása szerint nem írt könnyen. 2007. november 19-én Szabó Magda örökre elaludt olvasás közben.
Ma Magyarország valószínűleg legolvasottabb írója. Művei olvasásával mi is tiszteleghetünk alkotásainak értéke előtt.

1 hozzászólás
Miamona>!

Szabó Magda

Számomra ő AZ ÍRÓ! Súlyos és súlytalan, letaglózó és feloldozó egyszerre. Örök talány, teljesen sosem megfejthető, de egy percre sem feledhető.

dwistvan P>!

Szabó Magda

Először csak csodáltam megrázó műveit, azután önéletírását is elolvasva megértettem sorsát, életének viszontagságait. A női sorsok mestere. Komoly felnőtt könyvei mellett sok ifjúsági regénye is született, ezek érdekessége, hogy miközben könnyed gyermek könyvnek vagy mesének tűnnek, sok kemény üzenet lapul a történetben a felnőttek számára is. A nehéz sorsú emberek tudnak megrázó erővel tanítani. Ő is tud.

fulbea P>!

Szabó Magda

Fiatal kamaszként találkoztam először Szabó Magda Abigél című regényével, amit aztán a TV-ben rajongva néztem többször is. Aztán sok évig elkerültek a könyvei. 2003 körül (31 évesen) véletlen során vettem meg Az ajtó című remekét, amit nevetve és könnyek között elolvastam, és végérvényesen beleszerettem az írásaiba. Azonnal körbeadtam a kolléganőimnek, hogy ezt feltétlenül ismerniük kell, nem élhetnek úgy, hogy ezt nem olvasták. Több hónapig keringett közöttük. Azóta a kedvencem lett, még a kevésbé népszerű írásait is szeretem. Számomra nem nehéz, és nem megterhelő a több soros mondatait olvasni, mert olyan szépen, izgalmasan csavarja a szavakat, mondatfüzéreket, hogy amikor a végére érek érzem, hogy így volt tökéletes. Annyi érzelmet és életet visz a szereplőibe, hogy nem lehet unatkozni. Olyan, mint egy nagy mesemondó. Minden könyvében tanítja az olvasóját. Vérbeli tanár. Micsoda szerencsés kombináció ez: tanár és író. Szenvedélyesen szerette mindkét hivatását. Több könyvéből sugárzik a tanári hivatás jelentősége, a gyerekek szeretete ( Abigél, Mondják meg Zsófikának, Születésnap, Jelmezbál). Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy SZM magyarnak született, és az én anyanyelvemen írt. Minél többet olvasok tőle, annál több könyvére szomjazom. Nagy kincs mindannyiunknak.

3 hozzászólás
encsy_eszter>!

Szabó Magda

A tőle olvasott könyvek alapján írhatom, hogy sok dologban hasonlítunk. Bárcsak az alkotói munka terén is így lenne majd! :) Csodás, szeretnivaló, kemény, szenvedélyes, hűséges, és olykor kegyetlen, kegyetlenül őszinte. Néha közelebb kerülök hozzá, néha eltávolodom tőle, de visszatérni a műveihez mindig olyan számomra, mint hazatalálni. Nem egy nyugalmas otthonba, de a szívem zajló legbelsejébe, ahol van szeretet, imádat is, de gyűlölet, fájdalom, nyugtalanság. Mégis: ismerős közeg.

Anó P>!

Szabó Magda

Mélységesen ismerte az embereket. Több nyelvnek is nagy tudora volt. Életbölcsessége, műveltsége, éleslátása műveiben is megmutatkozik.Jellemábrázoló készsége a szememben páratlan. Az ő művei nem évülnek el. Akárhányszor olvasom regényeit, mindig megtalálom bennük az örökérvényűt, de találok újat is. Ha megkérdeznének, melyik a kedvenc művem tőle, nem tudnék választani. Mindet szeretem!
Gyerekkorom óta olvasom a műveit és nem tudok betelni velük. Könyvespolcomon díszhelyet foglalnak el.
Ő a legjobb, az etalon, az értékmérő a szememben.

medizonka>!

Szabó Magda

Már több évtizedes múltra tekint vissza, hogy imádom Szabó Magda írói és emberi stílusát , részletgazdag formanyelvét, finomra hangolt emberismeretét, pszichológiai érzékét, lokálpatriotizmusát, de még díszcsomagolt társadalomkritikáját is. Nagyon sok regényét olvastam már, sőt számos esetben újra is olvastam, de még mai napig megtud lepni, ha kézbe veszem az újonnan kiadott, eddig az asztalfiók titkos rekeszében megbúvó alkotását, hogy újabb vonással bővítse írói eszköztárát, néhol még az olvasó tűrő- és befogadóképességét is próbára téve. Akár ifjúsági regényt, mesét, drámát vagy regényt olvasok tőle végül mindig rá kell jöjjek, hogy nem nagyon van írói pályáján könnyűnek mondható mű, hiszen nagyon számít az olvasó erős lelki és értelmi befogadóképességére. A mély élettapasztalatra építő részletgazadag művei sokrétű szimbólumrendszert takarnak elgondolkodásra késztetnek, párhuzamot vonatnak az írói munkásság és közte illetve saját sorsunkkal szemben is önvizsgálatra késztetnek és mind e közben páratlan műveltségének gyöngyszemeit adja át észrevétlenül a sorok között. Kevés író tud finoman szerény, mélységesen elkötelezett, hivatása iránt oly alázatos lenni mint ő. Talán ettől tud olyan varázslatos lenni minden sora.


Népszerű idézetek

kulturmosoly>!

[…] mert az élet voltaképpen mindig óvodai szinten lép, mi komplikálunk belőle görög sorstragédiát.

402. oldal (Európa)

Kapcsolódó szócikkek: élet
1 hozzászólás
minialoe>!

Mindig a részletek a legizgalmasabbak egy nagy irodalmi műben – tanította Kőnig magyarórán – , kérem, sose feledjék el figyelemmel kísérni a részleteket!

380. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr · tanítás
11 hozzászólás
hencsibe P>!

Nem tudom, meddig élek, de ameddig még élek, meg kell tanulnom, milyen az, amikor az ölel magához, akinél ottfelejtettem a lelkemet.

414. oldal, Ibitur

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Zoltán>!

Egyszer a könnyek is elapadnak, és az erő is visszatér.

355. oldal

18 hozzászólás
Zsucsima>!

Tanuld meg, hogy amíg élsz, addig nem késő semmi.

A Földközi és az Adria között

6 hozzászólás
kristina_b>!

Azt kell nekik mondani, hogy jó napot kívánok, mert az embereknek nem mindegyik napjuk jó.

9 hozzászólás
BlissX I>!

– Nem hal meg olyan könnyen az ember, ezt tanulja meg, csak majdnem, aztán később olyan okos lesz attól, amit kiállott, hogy azt kívánja, bár még egyszer buta lehetne, tök buta.

173-174. oldal

2 hozzászólás
Almost_Zed>!

[…] attól, hogy kölcsönösen szeretjük egymást, még úgy meg tud döfni, hogy térdre esem. Éppen azért, mert én is szeretem. Csak az tud nekem fájdalmat okozni, akihez közöm van, rég megérthette volna, de csak azt érti meg, amit akar.

171. oldal, Böjt

eeszter>!

Az én nagybátyám, ha bűnön kapja rajta magát, még saját magát is kicsapja.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Torma Gedeon