!

Szabó Magda magyar

Magda Szabó

1917. október 5. (Debrecen) – 2007. november 19. (Kerepes)

Tudástár · 9 kapcsolódó alkotó · 11 film

Nem
Facebookhttp://www.facebook.com/szabomagda.hu
DIApim.hu/hu/dia/dia-tagjai/szabo-magda

Képek 17

Könyvei 106

Szabó Magda: Abigél
Szabó Magda: Az ajtó
Szabó Magda: Az őz
Szabó Magda: Születésnap
Szabó Magda: Für Elise
Szabó Magda: Álarcosbál
Szabó Magda: Régimódi történet
Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
Szabó Magda: Tündér Lala
Szabó Magda: Katalin utca

Kapcsolódó sorozatok: Szabó Magda ízei · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker csoport · Pöttyös könyvek Móra · Csíkos könyvek · Szabó Magda-életmű Jaffa · Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa · Szabó Magda Európa · Magvető Zsebkönyvtár Magvető · Lektúra könyvek Kriterion · Nemzeti Könyvtár · Szépirodalmi Zsebkönyvtár Szépirodalmi · Magyar Ifjúsági Remekírók Unikornis · Harminc Év Magvető · Aranykürt kiskönyvtár Móra · Európa Diákkönyvtár Európa · Vintage Classics Vintage

Fordításai 33

John Galsworthy: A Forsyte Saga
William Shakespeare: A két veronai nemes
Mariana Alcoforado: Portugál levelek
Si King – Dalok könyve
Francesco Petrarca: Francesco Petrarca daloskönyve
William Blake: William Blake versei
John Galsworthy: Modern komédia
John Keats: John Keats versei
Walt Whitman: Fűszálak
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes költeményei

Antológiák 35

Funk Miklós (szerk.): Lányok fényben és árnyékban
Péczely Dóra (szerk.): Lehetnék bárki
Csörgő Anikó (szerk.): Hópihe karácsony
Király Levente (szerk.): Nem kötelező – Kortársak és kimaradók – magyar próza
S. Sárdi Margit – Tóth László (szerk.): Magyar költőnők antológiája
Illés Lajos (szerk.): Ember születik
Jovánovics Miklós (szerk.): Rivalda 85-86
Lukács László (szerk.): Innen és túl
Borbély Sándor (szerk.): Asszonyaink arca
Hegedős Mária (szerk.): Körkép 90

Felolvasásai 1

Szabó Magda: In Memoriam Szabó Magda

Róla szóló könyvek 13

Háy János: Kik vagytok ti?
Vámos Miklós: Kedves kollégák I-II.
Kónya Judit: Szabó Magda – Ez mind én voltam…
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt
Szurmainé Silkó Mária: Ajándékomat megbecsüld!
Gurul a sok-sok pillanat
Kónya Judit: Szabó Magda
Vincze Ferenc (szerk.): Szabó Magda-album
Aczél Judit (szerk.): Ne félj!
Borbás Andrea – Kiss Borbála: Tükör és kancsó

Népszerű alkotóértékelések

Ydna>!

Szabó Magda

„Úgy meg tud döfni, hogy térdre esem.” Soha még ilyen borzasztóan csodálatos, és csodálatosan borzasztó regényeket nem olvastam más íróktól. Felemel, földbe döngöl, homlokon csókol, megkarmol, megölel, megsirat, megríkat, elátkoz, feloldoz és sorolhatnám még napestig… Ezt így, ennyire szívet ÉPÍTŐ rombolóan csak Szabó Magda tudja.

olvasóbarát P>!

Szabó Magda

Szabó Magda nekem az egyik alapkő a magyar irodalomban. Annyi érdekes személyiséget, hétköznapi hősöket vonultat fel a műveiben, hogy mindig érdemes hozzá visszatérni, és még olvasatlan köteteit kézbe venni.

4 hozzászólás
Bla I>!

Szabó Magda

Szabó Magda 1935-ben érettségizett Debrecenben, majd szintén szülővárosában latin–magyar szakos bölcsészdoktori diplomát szerzett. Tanítani kezdett, egy ideig Debrecenben, majd Hódmezővásárhelyen. 1945-től 1949-ig a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársaként dolgozott, mint filmügyi referens. Költőnek indult, első versei a debreceni Magyarok című folyóiratban jelentek meg. A lapból a Nyugat hagyományait folytató írócsoport vált ki, s megalapította az Újholdat. Itt találkozott Szabó Magda későbbi férjével, Szobotka Tiborral. 1947-ben összeházasodtak. Szintén ebben az évben Bárány, majd 1949-ben Vissza az emberig címmel jelentek meg verseskötetei. A politika sajnos beleszólt életükbe, nem publikálhatta műveit, visszavonták a korábban neki ítélt Baumgarten-díjat és származása miatt állásából is elbocsátották. Általános iskolai tanár lett. A hallgatás évei következtek, Magdának talán jobban fájt szeretett és nagyra tartott íróférje mellőzöttsége, mint saját magáé. A költészettől a regényírás felé fordult, de egészen 1958-ig nem adhatta ki műveit, melyek ezt követően nagy példányszámban jelentek meg és arattak nagy közönségsikert. Szinte mindenki ismeri valamelyik művét. Író, költő, műfordító, drámaíró volt. A szocializmusban, majd a rendszerváltást követő években számtalan díjat kapott, többek között József Attila-díjat, Kossuth-díjat, Prima Primissima díjat, Femina-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. Műveit 42 nyelvre fordították le. Hatalmas életművet hagyott maga után, pedig saját bevallása szerint nem írt könnyen. 2007. november 19-én Szabó Magda örökre elaludt olvasás közben.
Ma Magyarország valószínűleg legolvasottabb írója. Művei olvasásával mi is tiszteleghetünk alkotásainak értéke előtt.

1 hozzászólás
Miamona>!

Szabó Magda

Számomra ő AZ ÍRÓ! Súlyos és súlytalan, letaglózó és feloldozó egyszerre. Örök talány, teljesen sosem megfejthető, de egy percre sem feledhető.

dwistvan P>!

Szabó Magda

Először csak csodáltam megrázó műveit, azután önéletírását is elolvasva megértettem sorsát, életének viszontagságait. A női sorsok mestere. Komoly felnőtt könyvei mellett sok ifjúsági regénye is született, ezek érdekessége, hogy miközben könnyed gyermek könyvnek vagy mesének tűnnek, sok kemény üzenet lapul a történetben a felnőttek számára is. A nehéz sorsú emberek tudnak megrázó erővel tanítani. Ő is tud.

encsy_eszter>!

Szabó Magda

A tőle olvasott könyvek alapján írhatom, hogy sok dologban hasonlítunk. Bárcsak az alkotói munka terén is így lenne majd! :) Csodás, szeretnivaló, kemény, szenvedélyes, hűséges, és olykor kegyetlen, kegyetlenül őszinte. Néha közelebb kerülök hozzá, néha eltávolodom tőle, de visszatérni a műveihez mindig olyan számomra, mint hazatalálni. Nem egy nyugalmas otthonba, de a szívem zajló legbelsejébe, ahol van szeretet, imádat is, de gyűlölet, fájdalom, nyugtalanság. Mégis: ismerős közeg.

molyok11>!

Szabó Magda

Abszolút szerelem. Legkedvencebb alkotóm valaha. „Gondolj rám, ha egyszer nem leszek. Sokszor, sokszor.” (Für Elise)
A tekintete is annyira kedves, számomra azt sugallja az arca, hogy a világ megismerhetetlen teljes egészében. Alapkő Szabó Magda a magyar irodalomban, én kötelezően tanítani fogom Szabó Magda műveit!
Megnéztem az Abigélt, imádom a könyvet és a filmet is!

pannik P>!

Szabó Magda

Nagyon nagy kedvencem lett mostanában Szabó Magda mióta jó néhány könyvét elolvastam.
Az Abigél alapján nem volt az, de aztán hála az égnek rávettem magam további regényeinek elolvasására és nem bántam meg.
Jól tudja csavarni a szálakat. Izgalmasan követik egymást az események. Sokszor egyszerű dolgok sorozata, hétköznapi események láncolata adja a regény zsenialitását azáltal, hogy mi több szempontból nyomonkövethetjük a résztvevők érzéseit, gondolatait, szándékait.
Nagyra értékelem a szívbemarkoló végkifejleteket. Az írónőnek fontos értékek lehettek az igazságosság és tisztességesség. Ez erőteljesen átjön a könyveiből.
Még sok-sok Szabó Magda könyvet tervezek elolvasni.

Poccahontas>!

Szabó Magda

Ha író szeretnék lenni, akkor biztosan ő lenne az eddig egyetlen példaképem. Nem feltétlenül az írói stílusáért, hanem azért, amilyen ember ő volt. Példaértékű a gyermekkora – amiért természetesen a szüleié a hatalmas érdem, ebben pedig a szülei a példaképeim, arra emlékeztetnek, hogy egy gyerek felnevelése alkotói munka és méghozzá a legfelelősebb alkotásé. Továbbá példaértékű a folyamatos küzdeni akarása, hogy az életet ennek ellenére sem egy megoldandó problémának fogta fel, hanem egy teljesítménynek – és ha már teljesítmény, akkor ugyebár az legyen elismerendő. Példaértékű még a közölni-akarása is, de nem úgy ráerőszakolósan, hanem megismertetni-, megértetni-akarósan.
Az egész lénye, sorsa, munkája egy nagy példa számomra, amire egész életemben emlékeztetni fogom magam és remélem, hogy sokmindenben „le tudom másolni”, hogy hasonlóan tartalmas életem lehessen nekem és a kisfiamnak is.


Népszerű idézetek

kulturmosoly>!

(…) mert az élet voltaképpen mindig óvodai szinten lép, mi komplikálunk belőle görög sorstragédiát.

402. oldal (Európa)

Kapcsolódó szócikkek: élet
1 hozzászólás
GSzabina>!

Mindig a részletek a legizgalmasabbak egy nagy irodalmi műben – tanította Kőnig magyarórán –, kérem, sose feledjék el figyelemmel kísérni a részleteket!

380. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr
8 hozzászólás
hencsibe P>!

Nem tudom, meddig élek, de ameddig még élek, meg kell tanulnom, milyen az, amikor az ölel magához, akinél ottfelejtettem a lelkemet.

414. oldal, Ibitur

Zoltán>!

Egyszer a könnyek is elapadnak, és az erő is visszatér.

355. oldal

7 hozzászólás
kristina_b>!

Azt kell nekik mondani, hogy jó napot kívánok, mert az embereknek nem mindegyik napjuk jó.

7 hozzászólás
Zsucsima>!

Tanuld meg, hogy amíg élsz, addig nem késő semmi.

A Földközi és az Adria között

3 hozzászólás
BlissX I>!

– Nem hal meg olyan könnyen az ember, ezt tanulja meg, csak majdnem, aztán később olyan okos lesz attól, amit kiállott, hogy azt kívánja, bár még egyszer buta lehetne, tök buta.

173-174. oldal

2 hozzászólás
Almost_Zed>!

(…) attól, hogy kölcsönösen szeretjük egymást, még úgy meg tud döfni, hogy térdre esem. Éppen azért, mert én is szeretem. Csak az tud nekem fájdalmat okozni, akihez közöm van, rég megérthette volna, de csak azt érti meg, amit akar.

Böjt

Cheril>!

Voltaképpen elég, ha egyetlenegy valaki tudja az emberről az igazságot. Elég ahhoz, hogy az ember élni tudjon.

215. oldal

eeszter P>!

Az én nagybátyám, ha bűnön kapja rajta magát, még saját magát is kicsapja.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Torma Gedeon