!

Steven Erikson kanadai

1959. október 7. (Torontó, Kanada) –

Tudástár · 15 kapcsolódó alkotó

Teljes névSteve Rune Lundin
Nemférfi
Életrajz

Képek 4

Könyvei 36

Steven Erikson: A Hold udvara
Steven Erikson: Tremorlor kapuja
Steven Erikson: A jég emlékezete
Steven Erikson: A láncok háza
Steven Erikson: Éjsötét áradat
Steven Erikson: Csontvadászok
Steven Erikson: A Kaszás vihara
Steven Erikson: Harangszó a kopókért
Steven Erikson: A sötétség kohója I–II.
Steven Erikson: Gardens of the Moon

Kapcsolódó sorozatok: A Malazai Bukottak Könyvének regéje · Kharkanasz-trilógia · Malazan Book of the Fallen angol · Tales of Bauchelain and Korbal Broach angol · The Kharkanas Trilogy angol · Willful Child angol · Witness angol · Összes sorozat »

Antológiák 1

Jonathan Strahan – Lou Anders (szerk.): Swords & Dark Magic

Népszerű alkotóértékelések

Profundus_Librum>!

Steven Erikson

Erikson szerette volna, ha a története szakít, túllép a J.R.R. Tolkien Gyűrűk urája óta szinte kőbe vésett fantasy tematikán. Nem egy egyszerű, könnyen olvasható történetet akart írni, ahol a végén győz az igazság és a hősök belovagolnak a naplementébe, hanem egy jóval sötétebb, felkavaróbb művet. A kezdeti közönségsiker őt magát lepte meg legjobban.

Az extrém sok karaktert felvonultató történetében a malazák és néhány másik ősi, emberfeletti hatalommal rendelkező népcsoport cirka 300.000 éves történetét meséli el az éppen hatalmon lévő birodalmak és néhány, szinte elpusztíthatatlan lény szemszögéből. A malaza univerzum mitológiája, világtörténelme és fejlődéstörténete mellett a Szilmarilok is csak laza ujjgyakorlatnak tűnik. A világ megalkotásában nagy segítség volt a szerző tudományos (régész) háttere. Könnyedén hozott létre az elfogadott kelta alapú fantasy sablonoktól eltérő kultúrákat, népeket, civilizációkat, ezzel is – és gyakorlatilag a könyvei minden más aspektusával szintén – sikeresen kitörve az egy kaptafára készült fantasy művek keretei közül.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2013/11/steven-eriks…

11 hozzászólás
Littlewood IP>!

Steven Erikson

Ezentúl, ha lehet, csak olyan íróktól szeretnék olvasni, akik okosabbak nálam. Nem muszáj ennyivel, de azért.

4 hozzászólás
snowwolf P>!

Steven Erikson

A Moly-nak köszönhetem Steven Erikson könyveit.

Fantasy-eposz, a legjobbak közül. Nekem sokkal jobban tetszett, mint a Trónok harca, vagy a Gyűrűk ura.

Az írója régész, és ezáltal adni tud egy hátborzongató hitelességet a világának: részletekig kidolgozott világ(ok), a karakterei élnek, fejlődnek, a stílusa veretes, a mondanivalója pedig az örök aktualitásával fejbevágott. Az elején a cselekményre figyeltem (mert figyelni kell, sok szálon fut a sztori, és rengeteg a szereplő), de idővel olyan élményt nyújtott, mintha egy hömpölygő áradat sodorna, és közben összecsúszik a téridő.
Sokan visszarettennek a rengeteg szereplőtől – én ezt úgy oldottam meg, hogy lefénymásoltam a szereplők tartalomjegyzékét, megyjegyzéseket irogattam hozzájuk, mert a legváratlanabb helyzetben válhat egy vélt mellékszereplőből kulcsfigura.
Hálás vagyok a családomnak az irántam való végtelen türelméért: mert amióta nekifogtam a könyveknek, túlélési üzemmódban végzem a mindennapok „házifeladatát”, és ezt megértően elfogadják.
Erikson nem csak régész, hanem költő, a szó nemes értelmében. És a száraz akasztófahumora utánozhatatlan.
Szóval, nem az a lájtos fantasy, vámpírokkal és vérfarkasokkal.
Nehezen lehet hozzájutni a könyvekhez, könyvtárakban keressétek. Remélem, valamelyik kiadó újra kiadja.
Olvassátok. Szívből ajánlom. De számítsatok arra, hogy letehetetlen, és előre készüljetek: olvasókuckóval, (több napra) előre elkészített, felmelegíthető kajával, és erre elhatárolt idővel. A kapucsengőt se felejtsétek el kikapcsolni.

10 hozzászólás
kecske>!

Steven Erikson

Milyen lehet az a bizonyos Iowa writers club?
Erikson az egyik legintelligensebb író akivel valaha találkoztam. Annyira süt az oldalain és a szavain át, a mély tudása, a tapasztalatai, a filozófiája, hogy szinte lepörkölte a szemöldökömet. A világ amit alkotott, tökéletesen illik a történethez, amit alkotott, tele kínnal, fájdalommal, amibe csak a karakterek humora és életútja hoz derűt, bár az utóbbi csak nagyon elvétve. Haldokló világ, mégis annyira élő.
Mint író, hát arra nincsenek szavak. A stílusa feszes, lényegre-törő spoiler, kegyetlen. A szókincse, pff. Feladtam a szótárazást egy idő után, csak akkor vettem elő, ha a tartalom értéséhez kulcsfontosságú szó hiányzott, a hangulat így is átjött.
Lehengerlő munkát végzett, méltó rá, hogy a legnagyobb fantasy írók közt emlegessék, ami ritkán történik meg, mert a mainstream polcai nem állnak elég erős alapokon, hogy elbírják Steven Erikson köteteinek a súlyát.

Mirk P>!

Steven Erikson

Vannak fantasy regények, rengeteg. Vannak epikus fantasyk és van AZ epikus fantasy, amit Erikson írt.

Én nem tudok egy toplistát felállítani, sem könyvekből, sem szerzőkből. Az én dobogóm egy hatalmas első hely, amin vállvetve állnak egymás mellett kedvenc szerzőim és Erikson közöttük van.

Riam>!

Steven Erikson

Egy véletlennek köszönhetően ismertem meg az író munkásságát. A Malazai Bukottak története igazi fantasy eposz, szerintem, sok mindenben jobb, mint G. R. R. Martin. Engem teljesen elvarázsolt a világa.


Népszerű idézetek

Noro >!

– Ja igen, egyébként hány éves?
– Már nem számolom. Harminc voltam, de annak már hat éve, úgyhogy most már nem tudom.

Tizenharmadik fejezet (549.o)

Noro >!

There is nothing more dangerous than a man without a sense of humour.

Book Seven, Chapter Twenty-four

lzoltán IP>!

(…) nincs okod szeretni engem, vagy bármiféle hűséget érezni irántam.
     – Nem tudtam, uram.
     – Mit nem tudtál?
     – Hogy a szeretethez ok is kell.

220-221. oldal, Első kötet

Noro >!

– Vannak szövetségesek, akik nélkül jobban érzi magát az ember.

756. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fürge Ben
Noro>!

– A játéknak vége.
– Ki nyer? – kérdezte suttogva a viaszsápadt arcú végrehajtó.
– Senki – felelte Muzsikus – ez az Élet.

826. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Muzsikus őrmester
Noro >!

– Hét nagy klán hét nagy harcosa indult el, hogy felkeressék a hallgatag istent, elindultak, hogy saját szemükkel lássák, vajon ez az isten tényleg áldását adja mindarra, ami a nevében bekövetkezett.
– Megtalálták ezt a hallgatag istent?
– Igen, és kiderítették hallgatása okát is. Az isten halott volt. Meghalt, amikor az első csepp vért kiontották a nevében.

556. oldal

Noro >!

…semmi sem rosszabb a régi mondáknál, amelyekben a markos és megtermett, nemes kalandozók egyre csak mentek tovább, egyik nevetséges résztől a másikig, feje búbjától hosszú, kígyózó farka végéig az egész történeten végighúzódó erkölcsiség fénylő fűrészfogazatához illően mindegyik valami rejtélyes célt szolgált legalább az egyik bociszemű ostoba számára.

Tizenkilencedik fejezet (851.o)

1 hozzászólás
Noro >!

Talán ez a végső, kegyetlen igazság. Az istenek nem törődnek a halandók aszketikus áldozataival. Nem törődnek a hit szabályzatával, a templomi papok és szerzetesek kicsavarodott erkölcseivel. Talán még nevetnek is a láncokon, amelyeket önként és dalolva akasztunk saját nyakunkba – eltörölhetetlen, érthetetlen törekvésünkön, hogy hibát találjunk az élet természetes szükségleteiben. Vagy talán nem is nevetnek, hanem dühösek ránk. Talán az élet örömeinek megtagadása a legnagyobb bűn, amelyet az isteneink ellen elkövethetünk.

382. oldal

Noro >!

– A neveket nem kérésre adják, halandó. A nevet ki kell érdemelni.
– Huh, ez olyan, mintha a Hídégetők mondták volna.

Kapcsolódó szócikkek: Hídégetők · név
Littlewood IP>!

– Én, Geszler őrmester, a Nyolcadik Légió kilencedik századának ötös szakaszából, esküszöm a Harc két Nyári Istenére, Fenerre és Hamisra, hogy ez a lény előttem természetes, változatlan állapotú Madárszar skorpió; bár tudom, hogy valami van, amit nem látok, és el fogom veszíteni az összes pénzemet az őrmesterek fogadásában.

483. oldal