!

Stahl Judit magyar

Képek 2

Könyvei 16

Stahl Judit: Enni jó!
Stahl Judit: Gyorsan, valami finomat!
Stahl Judit: Végre otthon!
Stahl Judit: Büntetlen örömök
Stahl Judit: Gyors olaszos tészták
Stahl Judit: Gyors szárnyas ételek
Stahl Judit: Gyors muffinok
Stahl Judit: Gyors édességek
Stahl Judit: Gyors házias ételek
Stahl Judit: Gyors húsos ételek

Fordításai 1

Dave Lowe: A hörcsögöm egy zseni

Népszerű idézetek

Cheril>!

Tésztasaláta bazsalikommal, fetával és paradicsommal

50 dkg penne

10 dkg dió
50 dkg koktélparadicsom
1 csomag újhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
1 kész grillcsirke
6 evőkanál olívaolaj
fél citrom
6 nagy marék friss bazsalikom (nem tévedés, kell ennyi!)
20 dkg feta
só, és frissen őrölt bors

A tésztát a szokásos módon kifőzzük enyhén sós vízben. Ezalatt a diót száraz serpenyőben kevergetve megpirítjuk, majd durvára őröljük, aztán félbevágjuk a paradicsomokat, az újhagyma fehér részét vékonyan felkarikázzuk, és a fokhagymát finomra zúzzuk.
Utolsó lépésként kezelésbe vesszük a kész grillcsirkét is: a csontokról falatnyi cafatokban leszedjük a húst.

És itt a vége, fuss el véle, azaz összeállítjuk a tésztasalátát. A megfőtt pennét leszűrjük, lecsöpögtetjük, és beletesszük egy nagy salátástálba. Meglocsoljuk az olajjal, aztán ujjaink közt átszűrve hozzáfacsarjuk a fél citrom levét, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Jönnek sorjában a félbevágott paradicsomok, az újhagyma-karikák, a durvára őrölt dió és a csirkecafatok. Befejezésül félbetépkedve hozzátesszük a rengeteg friss bazsalikomot – ez adja meg a saláta karakterét! –, a tálba morzsoljuk a feta sajtot, kicsit megsózzuk, alaposan megborsozzuk, és finom mozdulatokkal összekeverjük az egészet. Máris ehetünk.

4-5 adag lesz belőle.

Tésztasaláta bazsalikommal, fetával és paradicsommal

Stahl Judit: Végre otthon! Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek

Cheril>!

Fridi sztrapacskája

A sztrapacska tésztájához:
1 ½ kg krumpli
1 tojás
kb. 65 dkg finomliszt, esetleg kicsit több is
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj
50 dkg füstölt szalonna

A juhtúrós krémhez:
75 dkg juhtúró
5 dl tejföl
4 duci gerezd fokhagyma

a tálaláshoz sok-sok tejföl

A sztrapacska tésztájához meghámozzuk, majd lereszeljük a nyers krumplit a kézi reszelő apró lyukú oldalán. A reszelékhez adjuk a tojást, hozzászórjuk a lisztet, és megsózzuk, megborsozzuk. Fakanállal jól összedolgozzuk, és ha olyan az állaga, mint a sűrű nokedlitésztáé, akkor rendben van. Ha ennél hígabb, adunk hozzá még egy-két evőkanál lisztet.
A kikevert tésztát félrerakjuk, és amíg pár percet pihen, előkészülünk a többi hozzávalóval.

Az olajat egy nagy serpenyőbe öntjük, rádobjuk a felkockázott szalonnát. Mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg pörcösre nem pirul, aztán a kiolvadt zsírral együtt átöntjük egy jókora keverőtálba. Ide szedjük majd ki a megfőtt sztrapacskát.
Ugyanebbe a tálba, a pörcök mellé tesszük a juhtúrót a tejföllel, aztán a megpucolt, és finomra zúzott fokhagymagerezdeket is. Bőségesen megborsozzuk, de nem sózzuk meg, mert a juhtúró már önmagában is elég sós, majd az egészet összekeverjük és félretesszük.

A sztrapacskafőzéshez egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, és ha már lobog, nagy lyukú nokedliszaggatón beleszaggatjuk a tésztát. De vigyázat, nem szabad egyszerre nekiveselkedni az összes tésztának, mert összetapadhatnak a galuskák! A műveletet 4-5 részletben érdemes elvégezni.
Amikor a galuskák feljönnek a víz színére, adunk nekik még 2 percet, hogy belül is átfőjenek, aztán szűrővel kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és összeforgatjuk őket a tálban várakozó szalonnapörcös, juhtúrós keverékkel.

Ha a sztrapacskát nem esszük meg azonnal, belesimítjuk egy 30x40 cm-es tepsibe, kihűtjük, és elrakjuk a hűtőbe.
Tálalás előtt bemelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A frissiben készített sztrapacskának 15-20 percet adunk, hogy átsüljön, a hűtőből elővarázsoltnak pedig valamivel többet. Természetesen nagyon sok tejfölt és nagyon sok hideg sört kínálunk hozzá, mert így kerek a világ.

Fridi sztrapacskája

Stahl Judit: Végre otthon! Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek

Cheril>!

Halálos csokitorta

10 dkg mandula, mogyoró vagy dió
35 dkg kiváló minőségű étcsokoládé
15 dkg vaj
2 evőkanál tejszín
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 csipet só
2 evőkanál tej
5 tojás
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

kevés vaj és cukrozatlan kakaópor a tortaforma előkészítéséhez

A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
4 dkg vaj
1 evőkanál rum

Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat), és alaposan kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát. Az aljába sütőpapírt illesztünk, aztán ezt is megvajazzuk, és vékonyan megszórjuk teaszűrőn átszitált kakaóporral. A mandulát, a mogyorót vagy a diót száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítjuk, és kihűtve durvára daráljuk. Az étcsokit apróra törjük, majd a vajjal meg a tejszínnel együtt finom gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Félretesszük, hogy langyosra hűljön.

A cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót meg a tejet a tojásokhoz adjuk, és robotgéppel néhány perc alatt habosra verjük. Akkor lesz jó, ha a térfogata legalább a duplájára nő. Ekkor óvatosan hozzácsurgatjuk az olvadt, langyos csokit, majd teaszűrőn beleszitáljuk a kakaóport, és mindezt alaposan összedolgozzuk. Végül robotgép helyett fakanalat veszünk a kezünkbe, és beleforgatjuk a tésztába a durvára darált mandulát, mogyorót vagy diót. e A csokis tésztát átkanalazzuk az előkészített tortaformába, és 45 perc alatt megsütjük.

Ennyi idő után készen van, még akkor is, ha a beleszúrt tű ragacsosan jön ki belőle. Ennek ugyanis így kell lennie, különben túlsütnénk a tortát, és kiszáradna. Miután kihűlt, óvatosan körbevágjuk egy késsel, kifordítjuk egy nagy tálra, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe.

Másnap elkészítjük hozzá a gyors mázat. Ez annyiból áll, hogy gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az apróra tört étcsokit a vajjal meg a rummal, aztán még langyosan rákenjük a hideg tortára, és széles pengéjű késsel egyenletesen elsimítjuk rajta. A tortát 1 órára visszatesszük a hűtőbe, hogy a máz megdermedjen. 15-20 perccel a tálalás előtt kivesszük onnan, mert mint minden csokis édesség, ez is szobahőmérsékleten a legjobb.

1 torta lesz belőle.

Halálos csokitorta

Stahl Judit: Végre otthon! Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek

Cheril>!

Tejszínes-parmezános krumpli

1,5 kg krumpli
2 gerezd fokhagyma
7,5 dl tejszín
1/2 dl tej
15 dkg frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt bors
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). A krumplit megpucoljuk, és hogy minél vékonyabb szeleteket kapjunk, uborkagyaluval egyenesen belegyaluljuk egy 30x40 cm-es tepsibe. Mihelyt végeztünk a szeleteléssel, finomra zúzzuk a fokhagymát, és összekeverjük a tejszínnel meg a tejjel. A keveréket a krumplira öntjük, hozzáreszeljük a sajt felét, és alaposan megsózzuk, megborsozzuk. Reszelünk rá bőven szerecsendiót is, és fakanállal addig-addig forgatjuk a tepsiben a krumplikarikákat, amíg szinte teljesen elmerülnek a fokhagymás-tejszínes keverékben. Nem baj, ha a végén a legfelülre került szeletekből néhány milliméter még kikandikál. A tepsire alufóliát borítunk, és betesszük a sütőbe.

Az ételt két részletben sütjük: az első, a fólia alatti szakasz bő 1 óráig tart, ezalatt puhul meg a krumpli. A második menet már fólia nélkül történik, de előtte egy pillanatra kivesszük a tepsit a sütőből, ráreszeljük a maradék sajtot, majd 15 percre visszadugjuk a sütőbe, hogy csodaszép és ingerlő sajtkéreg piruljon a krumpli tetejére. Ez a sütési mód egyúttal praktikusan megkönnyíti az életünket, mert már előző nap nyugodtan elkészülhetünk az első sütéssel, aztán másnap, közvetlenül a tálalás előtt, kényelmesen elvégezhetjük a második sütést.

6 adag lesz belőle.

Tejszínes-parmezános krumpli

Stahl Judit: Végre otthon! Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek

Cheril>!

Sajttal töltött hamburger

2 kisebb fej lilahagyma
1 alma
1 csokor petrezselyem
1 kg darált marhahús (comb)
fél kk. csípős, őrölt pirospaprika
só, bors

a töltelékhez:
10 dkg füstölt sajt
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál tejszínes sajtkrém

a sütéshez 2 evőkanál olaj és 10 dkg vaj

A hamburger masszája bő 15 perc alatt elkészül. Meghámozzuk a lilahagymát meg az almát, és mindkettőt lereszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán. A petrezselymet apróra vágjuk, és az almával, meg a lilahagymával együtt a darált marhahúshoz adjuk. Megfűszerezzük csípős pirospaprikával, sózzuk-borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. –
A töltelék sem húzós. Megreszeljük a füstölt sajtot, megpucoljuk és finomra zúzzuk a fokhagymát, majd összekeverjük őket a tejszínes krémsajttal. Sűrű, finom keveréket kapunk.

A hamburgermasszát elosztjuk 8 egyenlő részre, és enyhén nedves kézzel gombócokat formálunk belőke. Mindegyikbe belenyomjuk a hüvelykujjunkat, és a kis horpadásokba arányosan szétosztjuk a sajtos tölteléket. Aztán addig formáljuk, nyomogatjuk a kezünk közt a húsgombócokat, amíg a töltelék középre nem kerül bennük. Íme, megszülettek a töltött hamburgerek. Minden gombócot kb. 2 cm vastag koronggá lapítunk, és vagy rögtön megsütjük, vagy néhány órára a hűtőbe tesszük mert nem árt nekik az sem.

A sütéshez kiválasztunk egy akkora serpenyőt, amelyben 4 húspogácsa kényelmesen elfér egymás mellett. Erős lángon annyi olajat forrósítunk benne, hogy csupán vékony, filmszerű rétegben vonja be az alját. Ha az olaj már forró, beletesszük a 4 hamburgert, és fél-fél perc alatt kérgesre kapatjuk mindkét oldalukat. Ezután mérsékelt és takarék közé állítjuk a lángot, melléjük dobjuk a vaj felét, és oldalanként 5-6 perc alatt készre sütjük őket. Hasonló módon sütjük meg a maradék 4 darabot is. Tálaláskor lehet cifrázni, azaz kínálhatunk mellé ketchupot és majonézt, karikára vágott hagymát, uborkát meg paradicsomot, de az se baj, ha nem adunk semmit, önmagában is jóízű.

8 hamburger lesz belőle.

Sajttal töltött hamburger

Stahl Judit: Végre otthon! Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek

Cheril>!

10 perces eperparfé

40 dkg eperlekvár
1 vaniliás cukor
1 citrom
3 dl hideg tejszín
a tálaláshoz néhány szem friss vagy mélyhűtött, felengedett eper

Az eperlekvárt elkeverjük a vaniliás cukorral meg 4 evőkanálnyi ,frissen facsart citromlével, amit előtte átszűrünk, hogy ne legyen benne mag.Ezután a hideg tejszínből robotgéppel habot verünk, és fakanállal lazán , könnyedén hozzáforgatjuk a vaniliás- citromos eperlekvárhoz. Az egészet átkanalazzuk egy 20x30 cm -es műanyagdobozba, és 6 óra alatt megfagyasztjuk a mélyhűtőben.
15-20 perccel tálalás előtt átrakjuk a hűtőbe, és amikor már felengedett olyan krémesre,hogy ki lehet szedni a dobozból,fagyikanállal vagy2 sima evőkanál segítségével gombócokat formálunk belőle.Jól mutat talpas üvegkelyhekben , de sima poharakban is, és díszítésül tehetünk rá friss vagy felengedett mirelit eperszemeket.

6 adag lesz belőle.

Eperparfé

Stahl Judit: Végre otthon! Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek

Cheril>!

Currys penne lilahagymával és joghurttal

50 dkg penne

A mártáshoz
1 kg lilahagyma
4 evőkanál olívaolaj
15 dkg vaj
só és frissen őrölt bors
3-4 kávéskanál currypor
6 dl joghurt

a tálaláshoz 4-5 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld

A lilahagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, majd az olajat és a vajat takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk egy nagyobb lábosban vagy serpenyőben. Beledobjuk a lilahagymagyűrűket, megsózzuk, megborsozzuk és az egészet jól összeforgatjuk. Fedő alatt, mérsékelt lángon 20-25 perc alatt omlósan puhára pároljuk, és közben egyszer-egyszer át is keverjük. Ha kicsit megbarnul vagy itt-ott esetleg enyhén odakap, az direkt jó.

A megpuhult lilahagymát megszórjuk curryporral, és mérsékel lángon ½ percig kevergetve tovább főzzük. Ettől a curry ízei felszabadulnak, és elkezdik kellemesen cirógatni az orrunkat. Végül elzárjuk alatta a gázt, hozzáadjuk a joghurt felét, és a mártás ezzel készen is van.

Mialatt a mártás készül kifőzzük a pennét. A kifőtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük, és szétosztjuk mélyebb tányérokban. Arányosan rákanalazzuk a hagymás mártást, rápúpozzuk a maradék joghurtot és meghintjük apróra vágott korianderzölddel.

4 adag lesz belőle.

Currys penne lilahagymával ésjoghurttal

Stahl Judit: Végre otthon! Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek

Cheril>!

Tárkonyos harcsa erdei gombával

5 dkg szárított erdei gomba (lehetőleg vargánya)
1 kg harcsafilé
só és frissen őrölt bors
1 ½ dl tejszín
1 ½ dl tejföl
1 evőkanál liszt
2 kávéskanál mustár
4 ág friss tárkony
1 citrom
a tepsi kikenéséhez kevés vaj
Elkészítés:

A szárított gombát 30 percre annyi forró vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi, majd leszűrjük, és apróra vágjuk. Az áztatóvizet ne öntsük ki, mert ha átszűrjük kávéfilteren vagy néhány réteg gézen, 1 napon belül felhasználhatjuk, lefagyasztva pedig később is. Gombaleveshez, gombás rizottóhoz nagyon finom. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és kivajazunk egy 30 × 40 cm-es tepsit vagy sütőtálat. A harcsafilét kb. 10 × 15 cm-es szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és bőrös oldalával lefelé egymás mellé tesszük a tepsibe.

A tejszínt kézi habverővel simára keverjük a tejföllel, a liszttel meg a mustárral, aztán apróra vágjuk a friss tárkonyleveleket, és hozzászórjuk. Fakanállal beleforgatjuk a felpuhult, leszűrt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, és ráreszeljük a citrom héját. Végül a citrom levéből is hozzáteszünk 3 evőkanálnyit, és a keveréket ráöntjük a halra.

A harcsafiléket 25 perc alatt megsütjük. Ezalatt a gomba teljesen megpárolódik, a hal körül pedig olyan kifinomult tárkonyos mártás születik, mintha hosszas munkával állítottuk volna elő.

4 adag lesz belőle.

Tárkonyos harcsa erdei gombával

Stahl Judit: Végre otthon! Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek

Cheril>!

Snidlinges házi sajt

Hozzávalók:
5 pohár natúr joghurt (87,5 dkg),
1-2 gerezd fokhagyma,
1 kis csomag snidling,
só és frissen őrölt bors,
0.5 kk őrölt kömény.

Elkészítés:
Az első művelet még 5 percig sem tart. Egy nagy szűrőt kibélelünk valamilyen vékony, laza szövésű textíliával, mondjuk egy patyolattiszta pelenkával, vagy pólóval, és beleöntjük a joghurtot. A szűrőt ráhelyezzük egy nagy keverőtálra, és az egészet 36-48 órára a hűtőbe tesszük. Ezalatt kicsöpög belőle annyi savó, hogy a joghurt sűrűvé, krémszerűvé válik. Ami pedig a megfelelő textíliát illeti, egy könnyű póló, amit már nem hordunk, vagy egy patyolattiszta pelenka tökéletesen alkalmas a célra.

A második lépés sem rabol el sok időt. A fokhagymát megpucoljuk, finomra zúzzuk, és apróra vágjuk a snidlinget. Ezután mindkettőt a sűrű joghurtkrémbe keverjük, amelyet megsózunk, megborsozunk, és megfűszerezzük őrölt köménnyel. Megvan a sajttésztánk. [..] Néhány mozdulattal kb. 10 centi átmérőjű korongot formálunk belőle, és becsomagoljuk egy újabb pólóba, vagy pelenkába. Minél több réteg fedi, annál jobb. A becsomagolt sajttésztát két vágódeszka közé tesszük, és a tetejére ráfektetünk néhány könyvet. Ne legyenek se túl nehezek, se túl könnyűek […]. Ezeknek a súlya összesen kb. 70 dkg.

Elérkeztünk az utolsó művelethez, az érleléshez. A bebugyolált, könyvekkel lesúlyozott korongot visszatesszük a hűtőbe, és hagyjuk, hogy 24-36 óra alatt kialakuljon a végleges íze és formája. Olyan kemény sosem lesz, mint mondjuk a trappista sajt, viszont a puha krémsajtnál jóval szikkadtabbra szárad. […]

Ajándékozás előtt a házi sajtot folpackba bugyoláljuk, és beletesszük egy puha, szép dobozba. A dobozt előtte selyempapírral vagy kóccal ki is bélelhetjük, […].

Amíg oda nem adjuk, és persze azután is, hűtőben kel tartani. A joghurt frissességétől függ, hogy mennyi ideig áll el, ezért a készítése előtt érdemes megjegyezni a joghurtos dobozra írt szavatossági időt. Friss pirítóssal és jó borral nagyon kellemes falatoznivaló.

1 sajt lesz belőle.

Snidlinges házi sajt

Stahl Judit: Végre otthon! Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek

Kapcsolódó szócikkek: bors · fokhagyma · joghurt · kömény
Cheril>!

Kacsa confit

2 db kacsacomb,
2 nagy marék só,
6 duci gerezd fokhagyma,
néhány friss kakukkfű-ág,
1 kis kupica törkölypálinka,
1 dl víz.

Elkészítés:
A kezdés egyszerű és csak pár percig tart. A só felét belehintjük egy nagy műanyagdobozba, aztán bőrös oldalukkal lefelé ráfektetjük a megmosott, szárazra törölt kacsacombokat. Rájuk hintjük a maradék sót, és lefóliázva betesszük a hűtőbe 1 napra. A só rendesen megdolgozza a kacsacombok rostjait, és ez az „előkezelés” fontos szerepet játszik abban, hogy a végén hihetetlenül omlósak lesznek.

A másnapi teendők sem bonyolultak. A combokról gondosan lesöpörjük a sót, és bőrös oldalukkal lefelé átrakjuk mindet egy nagyobbacska fazékba. Ízesítésül melléjük dobjuk a megpucolt, de egészben hagyott fokhagyma-gerezdeket és a friss kakukkfűágakat, aztán hozzáöntjük a pálinkát és annyi vizet, hogy majdnem ellepje őket.

Elérkeztünk a lényeghez: a combok lassú, rotyogós, illatos megpárolásához. Ez időben sokat jelent, munkában viszont semmit se, mert meglátják, a kacsacombokhoz hozzá sem kell nyúlni. Először felforraljuk őket mérsékelt tűzön, de ahogy a pálinkás víz elkezd bugyogni körülöttük, rögtön lefedjük a lábost, és takarékra állítjuk alatta a lángot. Innen számított 2-2,5 óra alatt a combok csendesen megpuhulnak a saját levükben-zsírjukban.

És most választás előtt állunk: ha rögtön fel szeretnénk tálalni, a megfőtt kacsacombokat óvatosan kivesszük a lábosból, a bőrös oldalukat felfelé egy tepsibe téve 15 perc alatt megpirítjuk őket 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat) előmelegített sütőbe. De a fazékban maradt fokhagymás-kakukkfüves kacsazsírt nehogy kiöntsük, óriási vétek lenne! Isteni rósejbnit lehet benne sütni.

Ám abban az esetben, ha be szeretnénk spájzolni a húst, megvárjuk, hogy langyosra hűljön, majd cafatokra tépjük, aztán a cafatokat jól lezárható edénybe rakjuk, és rámerjük a kisült zsírt. Így hetekig eláll a hűtőben, mármint ha nem szólunk róla senkinek, mert amennyiben híre megy, szempillantás alatt elfogy.

6 adag lesz belőle.

Kacsa confit

Stahl Judit: Végre otthon! Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek