!

Sipos Balázs magyar

Könyvei 4

Sipos Balázs: Sajtó és hatalom a Horthy-korszakban
Sipos Balázs: Média és demokrácia Magyarországon
Papp Barbara – Sipos Balázs: Modern, diplomás nő a Horthy-korban
Sipos Balázs: A politikai újságírás mint hivatás

Szerkesztései 4

Sipos Balázs – Krász Lilla (szerk.): A női kommunikáció kultúrtörténete
Palasik Mária – Sipos Balázs (szerk.): Házastárs? Munkatárs? Vetélytárs?
Jákfalvi Magdolna – Nánay István – Sipos Balázs (szerk.): A második életmű
Sipos Balázs (szerk.): Az újpesti egyházak és felekezetek története 1830–1995

Fordításai 2

David Foster Wallace: Végtelen tréfa
Tamás Gáspár Miklós: Antitézis

Antológiák 2

Hermann Veronika – Szegő János (szerk.): A hiány felmérése
Balázs Eszter – Koltai Gábor – Takács Róbert (szerk.): Homoklapátolás nemesércért

Népszerű idézetek

apple_pie >!

Ugyanígy konstruálta meg a szavazás útján megnyilvánuló népakaratot, amelynek létrejöttében csak azok „számítanak”, akiknek saját akaratuk van. Mivel szerinte a népakarat megszületését megelőzi a közvélemény kialakulása, ha nincs biztosítva az egyesülés és gyülekezés, illetve a szólás és sajtó szabadsága, akkor meghamisítják a népakaratot.

63. oldal

Sipos Balázs: Sajtó és hatalom a Horthy-korszakban Politika- és társadalomtörténeti vázlat

Molnár_Gyula>!

Ebben a helyzetben erősen meglepett minden érintett pártot, hogy az országgyűlési választások vége előtt hét megyei lapot váratlanul „megvett” az Axel Springer Budapest Kft. Pontosabban (ugyanakkor leegyszerűsítve) jobbára az eredetihez hasonló címen saját újságot alapított, odacsábította a korábbi megyei napilap összes dolgozóját, és leszerződött az eredeti lapot előállító nyomdával. Így neki lett hét, jogi szempontból teljesen új lapja, teljes szerkesztőségekkel, az MSZP-nek pedig maradt hét „üres újságja” és üres kiadóhivatala, továbbá kártalanítási kötelezettsége, hiszen az előfizetőket és a már szerződött hirdetőket ki kellett volna fizetnie. Az MSZP gazdasági vezetői patthelyzetben átadták az új cégeknek az előfizetők névsorát és a szerkesztőségek felszerelését.

91-92. oldal, A politikai sajtó és a privatizáció

Sipos Balázs: Média és demokrácia Magyarországon A politikai média jelenkortörténete

Molnár_Gyula>!

Ehhez hasonlóan, amikor a Mai Nap című bulvárlap kiadói jogát bérbe vette a Híd Rt., amelynek vezetője az akkori sportminiszter testvére volt, az Ifjúsági és Sportminisztérium 30 millió forintot fizetett azért, hogy az újság népszerűsítse a labdarúgó-utánpótlás fejlesztését célzó programját.

138-139. oldal, Politikai média és politikai gazdaságtan

Sipos Balázs: Média és demokrácia Magyarországon A politikai média jelenkortörténete

Molnár_Gyula>!

A kormány és a kormánypárti alelnökök célja nem az volt, hogy hogy az MTV és az MR közszolgálati médium legyen, hanem az, hogy a kormányt népszerűsítse. (Ezt fejtette ki az MDF országgyűlési frakciójának vezetője, Kónya Imre 1991-ben egy bizalmasnak szánt tervezetben, amely azonban kiszivárgott, és a politikai médiumok részletesen tárgyalták. Az ún. Kónya-dolgozatban megfogalmazott elgondolások megvalósítása ellen kezdett tevékenykedni az ellenzéki irányultságú Demokratikus Charta.)

146. oldal, A közszolgálati média

Sipos Balázs: Média és demokrácia Magyarországon A politikai média jelenkortörténete

Molnár_Gyula>!

Ez a döntése azonban nem szakmai volt, hanem politikai alku eredményeként született, és nem felelt meg a törvényi előírásoknak. A testületet alkotó pártok többsége (a szocialisták és a jobboldal) ugyanis meg kívánta akadályozni, hogy egy amerikai-magyar társaság Írisz TV néven indítani tervezett vállalkozása nyerje valamelyik frekvenciát. Ám a társaság kínálta a legtöbbet (12 milliárd forintot a nyertes RTL Klub 8 milliárdos ajánlatával és hiányos pályázatával szemben), azaz szabályos procedúra során nyernie kellett volna. Mindezt utóbb a Legfelsőbb Bíróság állapította meg. (A jogszerűtlen döntés oka vélhetőleg az volt, hogy az Írisz TV-t az SZDSZ-hez közel állónak gondolt Baló György irányította volna.)

150-151. oldal, A médiatörvény és értelmezései

Sipos Balázs: Média és demokrácia Magyarországon A politikai média jelenkortörténete

Kapcsolódó szócikkek: RTL Klub