!

Simon Márton magyar

1984. április 14. (Kalocsa) –

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó

Nemférfi
Honlapsimonmarton.wordpress.com

Képek 3

Könyvei 3

Simon Márton: Polaroidok
Simon Márton: Dalok a magasföldszintről
Simon Márton: Rókák esküvője

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Költészet, vers, slam · Gyémánttengely L'Harmattan

Szerkesztései 2

Simon Márton – Valuska László (szerk.): Apokalipszis, most?
Simon Márton (szerk.): 99 magyar vers

Fordításai 4

Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája
Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában
Murakami Rjú: Casting
Etgar Keret: Hét bő esztendő

Antológiák 4

Péczely Dóra (szerk.): Szívlapát
Tíz igaz történet
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet
Simon Márton – Valuska László (szerk.): Apokalipszis, most?

Népszerű alkotóértékelések

Futtetenne I>!

Simon Márton

Szerintem:
Simon Márton a hagyományos költő.
Csak szeretné. Bizonyos értelemben tényleg az, de mellette ennél sokkal több is.
Annyira zsigeri módon tudja megmarkolni a dolgokat és írni róluk, amire csak olyan emberek képesek, akik a korukhoz képest (túl) sokat éltek vagy éreztek. Fájtak. Szenvedtek.
Ettől lesz ez az egész ennyire hiteles. Meg a közvetlen, befogadható stílusától, attól, hogy a versei szinte végigfolynak benned, minden erőlködés nélkül, de emellett égetnek, csontig hatolnak. Látszólag könnyedek, nem érzed mögöttük az álmatlan éjszakákat, a cigarettacsikkek halmát, a kétségeket, a b@sszameg-eket, a feszülő idegeket. Csak amikor már nincs visszaút, akkor jön a felismerés. De akkor már késő lesz.
Nem ír új dolgokról (ő sem). Nagyon is ismerős érzésekről, helyzetekről, dolgokról. Ami megtörtént már veled és velem is. Ami megtörténhet mindannyiunkkal.
Ahogy írtam anno az értékelésemben (http://moly.hu/ertekelesek/971395) túl szépen fájnak a sorai, szavai. És mégis. Amit nagyon szeretek az írásaiban, az a hangulatuk, a képek és amiket előidéz velük, a szókapcsolatai, az eleganciája (de tényleg). Az igazán jó költők, írók meztelenek saját műveikben. Akikhez odamennél és egyszerűen csak átölelnéd őket, hogy ne fájjon nekik, de önző módon nem engednéd, hogy elejtsék a tollukat, mert olvasni akarsz tőlük. Olvasni akarod őket. Hátha így feloldozást kapsz te is, nyugalmat lelsz, pedig csak a sebeid lesznek mélyebbek. De talán könnyebbek is. (megj.: mert ugye általánosságban jobban szeretünk szomorú, fájó írásokat olvasni, mint vidám, boldog sorokat.)
A polaroidjai számomra vegyesek. Továbbra sem vagyok teljesen kibékülve a kötettel (http://moly.hu/ertekelesek/1168702), de miután hallottam tőle az egészet, nem tudom nem az ő hangján olvasni többé. Úgy viszont nagyon is működnek (http://moly.hu/karcok/230390). Van köztük néhány igazán zseniális, melyeket a kellő helyen és időben el is lehet sütni. Némelyik közös összekacsintásra is alkalmas. És bizony könnyen megihletik az embert:
egyszer: http://moly.hu/karcok/219385
és kétszer: http://moly.hu/karcok/228326
meg harmadszor: http://moly.hu/karcok/229775
És azért van ez a slam dolog is, ami neki nagyon jól megy. Bár időnként itt is előbukkan a szomorú szemű énje, mégis megismerhetjük egy másik oldalát is (talán viccesebb, szókimondóbb, lazább, vagányabb). Érdemes odafigyelni rá, én mondom.
Ha pedig alkotóértékelés, az alkotót is méltatnám pluszban, mint embert: lehet, hogy tényleg nem kedves, csak néha blöfföl, de attól még az egyik legjobb arc és örülök, hogy ismerhetem. Aki teheti, legalább egy cigire vagy sörre kapja el, mert megéri.
Simon Márton versei, írásai sötét tavak, tengernyi mélységgel, óceánnyi tartalommal, melyekbe bármikor boldogan fúlnék, mert neki még (a semmit is) azt is elhiszem, hogy a Hold nemcsak tükröződik a felszínükön, de bennük is van.
És tényleg ott van. Komolyan.

DoreenShitQ>!

Simon Márton

Imádok mindent, amit Marci csinál. Legyen az slam, legyen az vers, legyen az polaroid. Nem tud olyat tenni, ami ne tetszene.

Riett_>!

Simon Márton

Nem tudok mit mondani,fantasztikus költő és mindent amit érzékel,leir és nemcsak hogy leirja ,hanem értelmezi,elemzi,boncolgatja,mindezt olyan módon,amivel bárkit elkápráztat. Nem vagyok nagy veres,meg költő fanatikus,de az ő irásit mindig elolvasom/rákeresek,mert magával ragad,ahogy kifejezi a dolgokat.Magát az életet,ahogy kifejezi,hisz annyira emberszerűen és életszerűen,egyszerűen és mégis különlegesen értelmezi és közvetiti az érzéseit…:)

Georgina77 P>!

Simon Márton

Hűűűű, micsoda versek. Tényleg ütnek. Gratulálok.


Népszerű idézetek

madárka>!

172
Látod, ez lett belőled is,
szavak,
pedig tényleg hiányzol.

43. oldal

encsy_eszter>!

446
Interjú. Csend.
Mit mentene ki egy égő házból?
A lángokat.

29. oldal

2 hozzászólás
h_fanny>!

235
Nem vers,
csak tanítom beszélni a
szorongásaimat.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szorongás
Dün P>!

Egyenlők vagyunk. Látod. Ha kivonlak
magamból, a semmi marad.

31. oldal, Háromnegyed négy (részlet)

13 hozzászólás
kata__>!

337
Az élet legfontosabb mondatait
fekve mondják.

36. oldal

12 hozzászólás
kata__>!

288 Vagy hat nő használta ezt a pólómat
pizsamának;
ebben temessetek el.

17. oldal

fülcimpa>!

071
És akkor a szobamérlegre leülve
zokogni kezdett. Megnézhettem volna a sírás
súlyát, mielőtt eljöttem.

18. oldal