!

Selyem Zsuzsa magyar

1967. május 25. (Marosvásárhely) –

Nem
Wikipédiahttps://hu.wikipedia.org/wiki/Selyem_Zsuzsa

Képek 3

Könyvei 10

Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik
Moldvay Katalin – Kovács András Ferenc – Selyem Zsuzsa – Láng Zsolt – Salat Levente – Visky András: Kié Erdély? / Wem gehört Siebenbürgen?
Selyem Zsuzsa: Szembe szét
Bocsor Péter – Farkas Zsolt – Hódosy Annamária – Kálmán C. György – Kulcsár-Szabó Zoltán – Selyem Zsuzsa – Szilasi László – Szirák Péter – Vadai István – Z. Kovács Zoltán – Zsélyi Ferenc: Fuharosok
Selyem Zsuzsa: Mire vársz
Selyem Zsuzsa: 9 kiló – Történet a 119. zsoltárra
Dunajcsik Mátyás – Forgách András – Schein Gábor – Selyem Zsuzsa – Sirokai Mátyás – Bódis Kriszta – Bánki Éva – Szilasi László – Miklya Anna – Babiczky Tibor: Tíz igaz történet 3.
Selyem Zsuzsa: Valami helyet
Selyem Zsuzsa: Erdei politika
Selyem Zsuzsa: Fehérek közt

Kapcsolódó sorozatok: Ariadné KönyveK, Tíz igaz történet

Szerkesztései 1

Selyem Zsuzsa (szerk.): Magány és árnyék

Fordításai 1

Ruxandra Cesereanu: Utóférfiak

Antológiák 5

Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2009
Turi Tímea (szerk.): Körkép 2016
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2006
Nagy Gabriella – Jánossy Lajos (szerk.): Mátyás ponyva

Népszerű idézetek

>!
gesztenye63 P

Betelefonál valaki a jereváni rádióba, s megkérdezi:
– Kérem, van-e a Marson élet?
– Miért, itt van?

22. oldal

Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik Egy kitelepítés története

1 hozzászólás
>!
Biedermann_Izabella P

A humánok többnyire párban élnek, de mivel ez elég nehezen megy nekik, kitaláltak egy törvényt, hogy kényszerítsék magukat, hogy utódokat lehetőleg ugyanazzal a példánnyal csináljanak, és közösen neveljék fel. Mivel az egyik leglassúbb élőlényről beszélünk, a kicsinyeiket is igen hosszasan kell nevelgetniük. Nem mintha értenének hozzá, de mindegy.

48. oldal

Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik Egy kitelepítés története

>!
ppeva P

Egy rémálom, ami majd jól végződik.

(első mondat)

Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik Egy kitelepítés története

>!
ppeva P

– Különbözőképpen lehet felosztani a mókusokat – mondta a hóhérmókus, és átugrott egyik ágamról a másikra. – Én például fejekre és törzsekre osztom fel őket.

98. oldal

Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik Egy kitelepítés története

>!
virezma P

Az erdő viszont, amelyben nem múlik az idő, mert az erdő maga az idő, egyre kisebb.

22. oldal

Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik Egy kitelepítés története

>!
_natalie_ I

Látta a vacsora romjait, az állatcsontokat az asztal alatt, az embercsontokat az árokban, apját, amint kedvtelve nézi hosszú szipkával cigarettázó anyját, látta gyanútlan húgát az egyik idegen férfi ölében, látta a másik idegen férfit, aki mindenkit, de elsősorban saját magát elárulva lavíroz végig egy diktatúrát, látta a mai nyúlvadászatot, minden egyes nyulat külön, látta az elárvult kisnyulakat éhen halni, további vadászatokat látott, őzekre, rókákra, vaddisznókra, szarvasokra, látta a diktátort medvékre lövöldözni az etetőknél, látta anyját combig vízben rizst vágni, látta apját agyonverve a Szekuritátén, látta, ahogy apja nyolcvanegy évesen, szálegyenesen kisétál az utcára 1989 decemberében a forradalomba, látta, hogy látja, amint a diktátor űzött vadként menekül, de lelövik mint egy kutyát, és látta, hogy minden tele van örömmel és tele van fájdalommal.

14. oldal

Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik Egy kitelepítés története

>!
Frank_Spielmann I

(kivégzés)
Olvastam, nem tudom, igaz-e. Hajdanán Sziámban volt egy olyan kivégzési mód, hogy az elítéltnek négy napon át egyfolytában simogatták az arcát. A második napon megőrült, a negyediken meghalt.

60. oldal

>!
ppeva P

Tudom, te nem értheted, miért jó ez, mire jó a pénz, de az emberek már csak ilyen világot találtak ki maguknak. Hiába szónokolnak pár éve kommunizmusról, testvériségről, Liliann sír, egyenlőségről – legalább szabadságról nem –, ha egyébre sem gondolnak az elvtársak, mint hogy ők lehessenek végre az urak. Ők járhassanak vadászni, ők lakjanak palotákban, ők öltözzenek drága ruhákba, és ők legyenek élet és halál urai, csak még sokkal inkább.

65. oldal

Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik Egy kitelepítés története

>!
ppeva P

Cataloion megint feltereltek valami katonai autókra, és hosszan utaztunk. Reggel felé megérkeztünk egy hajdanán bolgár faluba. Az autók forgolódtak jobbra-balra, többször is körbejárták a kis falut, de se meg nem álltak, se tovább nem mentek. Keresték az utat. Az volt az utasítás, hogy irány az Orezeria, Liliann sír, magyarul rizstelep. Mert a szovjet a határon visszautasította a küldeményt, minket, mert akkoriban már megköttetett a szigorú egyezmény a nyugati hatalmakkal, hogy több ártatlan embert nem vehet át a szovjet. Ennek allett a következménye, hogy a határállomáson jelentették ezeknek, hogy oda hiába, mert tovább nincs, Liliann sír, ekkor határozták el nagy hirtelen, hogy na, akkor viszik a bandát Dobrudzsába.
Traiannak hívták azt a valamikor bolgár falut, az emberek kiálltak bámészkodni a kapuba, s az egyik sofőr végre megtudta, hol kell az Orezeriába menni. Út nem volt. Akkoriban Dobrudzsának azon a részén tavasszal elindult egy szekér valamilyen irányba, utána a második, harmadik, s abban az évben ott volt az út, Liliann sír, tehát egy ilyen úton elindultunk mi is, s olyan hét kilométer után meg is érkeztünk valahová. Vagyis nem vittek tovább. Emberi település a közelben nem volt. Előttünk egy hosszú deszkabarakk. Mellettünk, Liliann sír, folyt a Duna.

67-68. oldal

Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik Egy kitelepítés története

>!
Goofry P

(…) minden veszteség a javunkat szolgálja, és meg kell értenünk, hogy senki sem játszik cinkelt lapokkal, egyszer nyerünk, másszor veszítünk. Ne várd, hogy visszakapj valamit, ne várd, hogy észrevegyék az erőfeszítéseidet, hogy felfedezzék a tehetségedet, hogy megértsék a szerelmedet. Minden egyes ciklust le kell zárni. Nem büszkeségből, nem azért, mert nem bírsz tovább harcolni, nem is gőgből, hanem egyszerűen azért, mert már nem része az életednek. Zárd be az ajtót, cserélj lemezt, takarítsd ki a házad, rázd ki a porrongyot. Felejtsd el azt, aki voltál, és legyél az, aki vagy.

77. oldal

Selyem Zsuzsa: Moszkvában esik Egy kitelepítés története