!

Ross King kanadai

1962. július 16. (Estevan, Saskatchewan, Kanada) –

Tudástár · 5 kapcsolódó alkotó

Nemférfi
Honlaprosskingbooks.com

Könyvei 19

Ross King: Brunelleschi kupolája
Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna
Ross King: Dühödt ámulat
Ross King: Leonardo és az Utolsó vacsora
Ross King: Ex libris
Ross King: Párisz ítélete
Ross King: The Judgement of Paris
Ross King: Brunelleschi's Dome
Ross King: Michelangelo and the Pope's Ceiling
Ross King: Machiavelli

Kiemelt alkotóértékelések

Lexen P>!

Ross King

Nagyon kedvelem az ismeretterjesztő könyveit. Hihetetlen alaposság és részletes kutatómunka sugárzik belőlük. A fogalmazás is tetszik, és érdekesen tud írni mindenféle művészeti témáról. Hátrány, amikor ugrál az időben, mert mindent többször elmond (nem szeretem ezt az amerikai szakirodalomírásra jellemző stílust), de ez nem minden könyvére igaz; illetve hogy nehezen szelektál, és sokszor nagyon messzire elkalandozunk. Bár érdekfeszítő dolgokról ír, és törekszik rá, hogy az adott kornak ne csak egy szűk szeletét mutassa be, nehezen húzza meg, hol van a határ, mi az, ami már egyszerűen nem tartozik a közvetlen témához. Többször gondolkodtam már azon a könyvei olvasása közben, hogy „ez tök érdekes, de hogy jön ide?”. Viszont szerintem fontos és jó, amit csinál.


Népszerű idézetek

balagesh I>!

A szakállviselés nem volt szokatlan az udvari emberek és a művészek köreiben. […] Gyula azonban nemcsak a pápaság hagyományaival, de jószerivel még a kánonjoggal is szembement, amikor megnövesztette arcszőrzetét. A limoges-i zsinat 1031-ben hosszas fontolgatás után úgy döntött, hogy az egyház első pápája, Szent Péter borotválkozott, s utódainak is követniük kell a példáját. A papok egészen más okból tartoztak borotválkozni. A bajusz a kehelyből való iváskor belelógna a borba, s rajta maradnának a megszentelt nedű cseppjei – márpedig Krisztus vérével ilyesmi semmiképpen nem fordulhat elő…

239. oldal

Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna A híres freskó születése

2 hozzászólás
csillagka P>!

Flaubert barátja, Maxime du Camp úgy vélekedett, hogy egy festett aktnak nem szabad több bujaságot tartalmaznia, mint egy matematikai egyenletnek.

99. oldal, A Vénuszok szalonja

Ross King: Párisz ítélete Az impresszionizmus születésének évtizede

4 hozzászólás
K>!

Tengeri tájképei annyira ismertek és népszerűek voltak, hogy Rodin, amikor Normandiában életében először pillantotta meg az óceánt, így kiáltott fel: „Ó, milyen gyönyörű! Hiszen ez egy Monet!”

27. oldal

Ross King: Dühödt ámulat Claude Monet és a Vizililiomok

Cheril>!

Cézanne az állandó elutasítás terhe alatt egyre keserűbb és harapósabb lett, amikor olykor-olykor mégis rászánta magát, hogy csatlakozzon a Café Guerbois művésztársaságához. Manet egy ilyen alkalommal megkérdezte, szándékozik-e beadni valamit a Szalonra, ő pedig így válaszolt: „Igen, egy nagy bödön szart!”

277. oldal

Ross King: Párisz ítélete Az impresszionizmus születésének évtizede

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne
1 hozzászólás
balagesh I>!

Jeremiás próféta mozdulatlanul ül trónusán, testtartása megelőlegezi – és kétségkívül inspirálta – Auguste Rodin híres szobrát, A gondolkodót.

313. oldal

Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna A híres freskó születése

Kapcsolódó szócikkek: François-Auguste-René Rodin
shadowhunter1975 P>!

1972-ben Filippo (Brunelleschi) maradványait kiemelték arról a helyről, ahol közel 500 éven át nyugodtak az egyszerű márványlap alatt. A csontok már csaknem teljesen elporladtak, szívszorító ellentétben a fölébük tornyosuló, roppant kupola máig szilárdan álló íveivel.

192. oldal, 18. fejezet (Park, 2012)

Ross King: Brunelleschi kupolája A firenzei dóm építésének története

Cheril>!

A cilinder és a szalonkabát 1863-ban kifejezetten modern öltözéknek számított. Előbbit 1797-ben eszelte ki egy londoni férfidivatáru-kereskedő, John Hetherington, s óriási csődület támadt, amikor először lépett ki benne az utcára: a gyerekek sikoltoztak, az asszonyok elájultak, egy küldöncfiúnak eltört a karja, s Hetheringtont törvény elé idézték, hogy adna számot róla, mit is jelentsen ez a rémisztő találmány.

69. oldal

Ross King: Párisz ítélete Az impresszionizmus születésének évtizede

Kapcsolódó szócikkek: 1797 · 1863 · cilinder · John Hetherington
Cheril>!

Másnap eleinte megalapozottnak látszott a reménykedése. Jó néhányan jöttek, hogy gratuláljanak a festményeihez. „Igazán remek tengeri tájépek…” – lelkendeztek.
Tengeri tájképek?… Manet az M terembe rohant, és hamarosan kiderült a félreértés oka. A Szajna torkolata Honfleurnél és a Point de la Hève apály idején című képeken egy eladdig ismeretlen festő neve díszelgett: Monet. Manet felháborodott. „Ki ez a Monet, akinek a neve úgy hangzik, mint az enyém, és bitorolja az én hírnevem előnyeit?!”

182. oldal

Ross King: Párisz ítélete Az impresszionizmus születésének évtizede

sophie P>!

Ebben a cudar világban az embernek mindenre fel kell készülnie

         – ÉDOUARD MANET -

7. oldal - mottó

Ross King: Párisz ítélete Az impresszionizmus születésének évtizede

Kapcsolódó szócikkek: Édouard Manet
Aurore>!

A Santa Maria del Fiore kupolájából vagy harangtornyából nézve a Firenzért övező táj egy fekvő emberi test érzéki vonalait idézi fel.

91. oldal, 8. fejezet: A kőanbroncs (Park, 2008)

Ross King: Brunelleschi kupolája A firenzei dóm építésének története

2 hozzászólás