!

Rohinton Mistry kanadai

1952. július 3. (Mumbai, India) –

Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Rohinton_Mistry

Képek 1

Könyvei 8

Rohinton Mistry: India, India I-II.
Rohinton Mistry: Add kölcsön a lámpásod fényét
Rohinton Mistry: Ilyen hosszú út
Rohinton Mistry: Családi ügyek
Rohinton Mistry: A Fine Balance
Rohinton Mistry: Family Matters
Rohinton Mistry: Swimming Lessons and Other Stories from Firozsha Baag
Rohinton Mistry: Such a Long Journey

Antológiák 1

Greskovits Endre (szerk.): Huszadik századi indiai novellák

Népszerű idézetek

>!
Youditta

Tudod, Mánék, az ember arcán kevés hely van. Anyám szokta mondani, hogy ha az arcodat elönti a nevetés, nem marad helye a sírásnak.

II. kötet 194. oldal

>!
F_Orsolya

Az idő lassan telt, mintha elveszítette volna érdeklődését a világ iránt.

II. kötet/ 301. oldal

>!
Piintyő

Ó, bárcsak hagyhatnám, hogy nélkülem forogjon a föld, és életem hátralevő részében csak ülnék ezen a széken. A nagypapa székén, amely az asztalosműhelyben, a fekete asztalnál állt. Milyen csodás világ volt az a kalapálás és fűrészelés zajában, a fűrészpor, az izzadság és a pác illatában. És a papa könyvesboltja a sajátságos hangokkal és szagokkal, a könyvlapok csábító zizegésével, a finom papír időtlen illatával, ahol a bőrbe kötött ősi kötetek megtöltöttek hat hatalmas termet, s még a levegőnek is sajátos minősége volt, akárcsak egy templomban vagy mauzóleumban.

195. oldal

>!
F_Orsolya

A közelben a vattacukorárus csábította a vásárlókat:
– Ág ní dadhí! Ág ní dadhí!
– Gyere, egyél többet, vegyél kettőt – csengette meg kis rézcsengettyűjét az árus.
Ísvar egy ujját mutatta, és az árus beindította a masináját.
Nézték, ahogy a zümmögő, berregő gép közepe rózsaszínű cukorfátylat bocsát ki. A férfi pálcát forgatott körbe, simogatta a levegőt, hogy leszüretelje a termést. Amikor a labda akkora lett, mint egy emberfej, kikapcsolta a gépet.
– Tudod, hogyan működik ez a berendezés? – kérdezte Asráf. – A közepén ül egy nagy pók, cukrot és rózsaszínű festéket eszik. És a férfi utasítására elkezd hálót szőni.
– Persze – felelte Óm, és megcsiklandozta az öreget az álla alatt, megcirógatva hófehér szakállát. – Így készült a szakálla is?

II. kötet/ 330. oldal

>!
Piintyő

Mindig akkor kezdődik az emlékezés, mikor tetőzik a veszteség érzése.

286. oldal

>!
Piintyő

Az égzengés szórványossá vált, de a szakadó eső zaja felért vele. A lezúduló nagy vízben is meg tudta különböztetni a különböző vizes hangokat: az udvar közepén végighúzódó aszfaltcsíkon tompa kopogás, a fémtető hangos és visszhangzó, mint egy hatalmas bádoghordó, az ablaküvegen a lágy kip-kop-kopp, akár egy szégyenlős látogató, és a legnagyobb hang a tetőn lévő öt lefolyócsőé, amelyek úgy vezették le az esőt, mint a földbe dárdaként hatoló fenséges vízesések. Egy egész zenekar, amelyben Gustad felismerte a hegedűt, a brácsát, az oboákat és klarinétokat, az üstdobot és a nagydobot.

179-180. oldal

>!
F_Orsolya

A sínen való guggolással csak egy baj van – szólalt meg a ismét a hosszú hajú szomszéd. – Fel kell kelned, amikor jön a vonat, ha végeztél, ha nem. A vasút nem tartja tiszteletben a mi szabadtéri trottyolásunkat.
– Jókor mondod! – Ísvar jobbra-balra forgatta a fejét.
– Nyugalom, nyugalom. Még legalább tíz percig nem jön vonat. És elég akkor felugranod, mikor hallod a morajt.
– Ez hasznos tanács, ha az ember nem süket – mondta szégyenlősen Ísvar. – És mi a neved?
-Rádzsarám.
-Szerencsénk van, hogy te lettél a gurunk – szólt Óm.
– Igen, én vagyok a ti szargurutok – kuncogott a férfi.
Ísvart ez nem nagyon mulattatta, de Óm harsányan nevetett.
– Mondd meg nekem, ó, nagy szargurunk, vegyünk-e magunknak menetrendet, ha minden reggel itt kuporgunk a síneken?
– Nem szükséges, engedelmes tanítványom. Néhány nap alatt a zsigereid jobban fogják ismerni a menetrendet, mint maga az állomásfőnök.

264. oldal

>!
F_Orsolya

– Vissza kell vágnunk – mondta Mánék. – Nekünk is hirdetnünk kell, adjunk mi is ingyen kóstolót. Ha ők agresszív eladási technikát alkalmaznak, tegyünk mi is úgy.
– Agresszív eladási technikát? – visszhangozta megvetően Mr. Kóhlá. – Miféle nyelvezet ez? Teljes mértékben méltóságon alulinak hangzik. Mintha koldulnánk. Ezek a nagyvárosi cégek viselkedhetnek úgy, mint a barbárok, ha nekik úgy tetszik. De mi itt civilizált emberek vagyunk.

344. oldal

>!
bazsalikom P

Azon a héten parlamenti választásokat tartottak, és a járást elárasztották a politikusok, a jelszavakat skandálók meg a talpnyalók. Mint mindig, a politikai pártok változatossága, kampányuk bohócjellege most is derűs szórakozást nyújtott a falusiaknak.

226. oldal

>!
Bubi

Mennyire megbízhatatlan dolog az idő… ha azt akarom, hogy repüljön, úgy ragad hozzám, mint az enyv. És milyen szeszélyes. Az idő a madzag, amivel életünk dobozait, amelyekben évek és hónapok vannak, összekötjük. Vagy gumiszalag, amit tetszés szerint lehet nyújtani. Az idő lehet csinos szalag egy leányka hajában. Vagy ránc az arcodon, ami ellopja ifjúságod pírját és a hajad színét.