!

Rohinton Mistry kanadai

1952. július 3. (Mumbai, India) –

NemFérfi

Képek 1

Könyvei 8

Rohinton Mistry: India, India I-II.
Rohinton Mistry: Add kölcsön a lámpásod fényét
Rohinton Mistry: Ilyen hosszú út
Rohinton Mistry: Családi ügyek
Rohinton Mistry: A Fine Balance
Rohinton Mistry: Family Matters
Rohinton Mistry: Swimming Lessons and Other Stories from Firozsha Baag
Rohinton Mistry: Such a Long Journey

Antológiák 1

Greskovits Endre (szerk.): Huszadik századi indiai novellák

Népszerű idézetek

>!
Youditta

Tudod, Mánék, az ember arcán kevés hely van. Anyám szokta mondani, hogy ha az arcodat elönti a nevetés, nem marad helye a sírásnak.

II. kötet 194. oldal

>!
F_Orsolya

Az idő lassan telt, mintha elveszítette volna érdeklődését a világ iránt.

II. kötet/ 301. oldal

>!
Piintyő

Ó, bárcsak hagyhatnám, hogy nélkülem forogjon a föld, és életem hátralevő részében csak ülnék ezen a széken. A nagypapa székén, amely az asztalosműhelyben, a fekete asztalnál állt. Milyen csodás világ volt az a kalapálás és fűrészelés zajában, a fűrészpor, az izzadság és a pác illatában. És a papa könyvesboltja a sajátságos hangokkal és szagokkal, a könyvlapok csábító zizegésével, a finom papír időtlen illatával, ahol a bőrbe kötött ősi kötetek megtöltöttek hat hatalmas termet, s még a levegőnek is sajátos minősége volt, akárcsak egy templomban vagy mauzóleumban.

195. oldal

>!
F_Orsolya

A közelben a vattacukorárus csábította a vásárlókat:
– Ág ní dadhí! Ág ní dadhí!
– Gyere, egyél többet, vegyél kettőt – csengette meg kis rézcsengettyűjét az árus.
Ísvar egy ujját mutatta, és az árus beindította a masináját.
Nézték, ahogy a zümmögő, berregő gép közepe rózsaszínű cukorfátylat bocsát ki. A férfi pálcát forgatott körbe, simogatta a levegőt, hogy leszüretelje a termést. Amikor a labda akkora lett, mint egy emberfej, kikapcsolta a gépet.
– Tudod, hogyan működik ez a berendezés? – kérdezte Asráf. – A közepén ül egy nagy pók, cukrot és rózsaszínű festéket eszik. És a férfi utasítására elkezd hálót szőni.
– Persze – felelte Óm, és megcsiklandozta az öreget az álla alatt, megcirógatva hófehér szakállát. – Így készült a szakálla is?

II. kötet/ 330. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vattacukor
>!
Sli SP

– Sokat gondolkodom a múlton, ez igaz. De az én koromban a múlt sokkal inkább jelen van, mint az itt és most. És nem sok esélye van a jövőnek.
– Még sok éved van hátra velünk, Pappa.
– Azon töröm a fejem, miért nevezi ezt depressziónak dr. Tarapore.
– Ez a szószátyár doki a téves diagnózist Jal és Coomy elmondása alapján állította fel. Meg kell még tanulnia, hogy nem lehet mindent klinikailag megmagyarázni. „A szív oly érvekkel bír, melyekről az ész mit sem tud.”
– Ez gyönyörű – mondta Roxana. – Shakespeare?
– Pascal.

127-128. oldal, 6. fejezet (Pepperman, 2010)

1 hozzászólás
>!
Piintyő

Mindig akkor kezdődik az emlékezés, mikor tetőzik a veszteség érzése.

286. oldal

>!
Piintyő

Az égzengés szórványossá vált, de a szakadó eső zaja felért vele. A lezúduló nagy vízben is meg tudta különböztetni a különböző vizes hangokat: az udvar közepén végighúzódó aszfaltcsíkon tompa kopogás, a fémtető hangos és visszhangzó, mint egy hatalmas bádoghordó, az ablaküvegen a lágy kip-kop-kopp, akár egy szégyenlős látogató, és a legnagyobb hang a tetőn lévő öt lefolyócsőé, amelyek úgy vezették le az esőt, mint a földbe dárdaként hatoló fenséges vízesések. Egy egész zenekar, amelyben Gustad felismerte a hegedűt, a brácsát, az oboákat és klarinétokat, az üstdobot és a nagydobot.

179-180. oldal

>!
F_Orsolya

A sínen való guggolással csak egy baj van – szólalt meg a ismét a hosszú hajú szomszéd. – Fel kell kelned, amikor jön a vonat, ha végeztél, ha nem. A vasút nem tartja tiszteletben a mi szabadtéri trottyolásunkat.
– Jókor mondod! – Ísvar jobbra-balra forgatta a fejét.
– Nyugalom, nyugalom. Még legalább tíz percig nem jön vonat. És elég akkor felugranod, mikor hallod a morajt.
– Ez hasznos tanács, ha az ember nem süket – mondta szégyenlősen Ísvar. – És mi a neved?
-Rádzsarám.
-Szerencsénk van, hogy te lettél a gurunk – szólt Óm.
– Igen, én vagyok a ti szargurutok – kuncogott a férfi.
Ísvart ez nem nagyon mulattatta, de Óm harsányan nevetett.
– Mondd meg nekem, ó, nagy szargurunk, vegyünk-e magunknak menetrendet, ha minden reggel itt kuporgunk a síneken?
– Nem szükséges, engedelmes tanítványom. Néhány nap alatt a zsigereid jobban fogják ismerni a menetrendet, mint maga az állomásfőnök.

264. oldal

>!
F_Orsolya

– Vissza kell vágnunk – mondta Mánék. – Nekünk is hirdetnünk kell, adjunk mi is ingyen kóstolót. Ha ők agresszív eladási technikát alkalmaznak, tegyünk mi is úgy.
– Agresszív eladási technikát? – visszhangozta megvetően Mr. Kóhlá. – Miféle nyelvezet ez? Teljes mértékben méltóságon alulinak hangzik. Mintha koldulnánk. Ezek a nagyvárosi cégek viselkedhetnek úgy, mint a barbárok, ha nekik úgy tetszik. De mi itt civilizált emberek vagyunk.

344. oldal

>!
bazsalikom P

Azon a héten parlamenti választásokat tartottak, és a járást elárasztották a politikusok, a jelszavakat skandálók meg a talpnyalók. Mint mindig, a politikai pártok változatossága, kampányuk bohócjellege most is derűs szórakozást nyújtott a falusiaknak.

226. oldal