!

Robin Cook amerikai

ロビンクック

1940. május 4. (New York, Amerikai Egyesült Államok) –

Tudástár · 9 kapcsolódó alkotó · 9 film

Nemférfi
Honlaprobincook.com

Képek 7

Könyvei 92

Robin Cook: Kóma
Robin Cook: Mutáció
Robin Cook: Járvány
Robin Cook: Agy
Robin Cook: Agymosás
Robin Cook: Láz
Robin Cook: Akár az Isten
Robin Cook: Műhiba
Robin Cook: Halálfélelem
Robin Cook: Invázió

Kapcsolódó sorozatok: Jack Stapleton & Laurie Montgomery · Pia Grazdani · Jack Stapleton & Laurie Montgomery angol · Jack Stapleton & Laurie Montgomery olasz · Jack Stapleton & Laurie Montgomery szlovák · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Reader's Digest válogatott könyvek

Kapcsolódó zóna

!

Robin Cook

22 tag · 9 karc · Utolsó karc: 2020. március 14., 21:24 · Bővebben


Kiemelt alkotóértékelések

Bla IP>!

Robin Cook

Dr. Robin Cook (New York, 1940. május 4. –) amerikai orvos és író, általában közegészségügyi és orvoskrimi témájú regényeket ír, s a közvélekedés az orvosi-krimi koronázatlan királyának tartja. Több mint harminc megjelent regény és több millió eladott példány után is orvosnak tartja magát, nem pedig írónak. Több regényét is megfilmesítették, összesen két mozi, hat tévéfilm és egy tévésorozat készült el. A legismertebb ezek közül a Michael Douglas és Geneviève Bujold főszereplésével 1978-ban bemutatott Kóma című thriller, melyet Cook és másik három író hasonló témájú történetéből, Michael Crichton rendező vitt vászonra. Én is még anno a Kóma c. film és könyv alapján találkoztam először vele.
Robin Cook könyveiben sikeresen ötvözi a krimit az orvostudománnyal, általában az adott mű főhősének hosszas nyomozása után derül fény összeesküvés-elméletekre, melyeket orvosok vagy kórház-közeli emberek vezérelnek. Cook azért kezdett el írni, hogy általános orvosi ismereteket közöljön, tapasztalatokat adjon át olvasóinak, ezzel tulajdonképpen tanítva őket az orvosi világ érdekességeire és legfőképpen annak sötét oldalára. Ő volt az első író, aki az orvostudomány világát nem mint romantikus műfajt, hanem mint krimit igyekezett bemutatni. Regényeiben igyekszik aktuális problémákkal foglalkozni, legyen az orvostudomány, vagy ahogy éppen a Vektor című könyvében: a bioterrorizmus. Engem pl. lenyűgözött az MR, ill. CT felvételeket orvosi diagnózisokból tanuló, majd önmaga diagnosztizáló számítógép.
Több könyvét olvastam. Megjelenésükkor igazán nagy közönségsikert értek el. Harminc év elteltével már nem tűnnek annyira ütősnek, de még jók.

dianna76 P>!

Robin Cook

Robin Cook írásaival való ismeretségem messze nyúlik vissza az időben. Valamikor kamaszkoromban, a kollégiumban vettem kezembe először egy kölcsönkapott regényét. Sajnos nem emlékszem melyik volt az. Rögtön beleszerettem a stílusába, s legfőképpen a témába, amihez nyúlt. Bűntény – betegség – kórház – nyomozás, és izgalom hegyek, miközben a szereplők magánéletéről sem feledkezett meg. Jöttek sorban a könyvei. Faltam őket. A későbbi regényeiben, visszatérő főszereplőkként megjelentetett Jack és Laurie a szívemhez nőttek. Általuk a regények kaptak egy folytonosságot, hiszen az ő magánéletük folyamatos. Szóval jöttek sorban a regényei. Ma már a könyvespolcomon csücsül majdnem az összes regénye. Csak majdnem, ugyanis valahol-valamikor elvesztettem az érdeklődésemet a krimijei iránt. Talán akkor történt ez, amikor kikerültek a cselekményei a kórházakból, s egyre inkább az üzlet és a maffia került előtérbe. Ezt már nem kedvelem. Alábbhagytak a regényeiből jól ismert és megszokott izgalmak is. Ezen fölül talán az én ízlésem is megváltozott, és inkább keresem a más témákat, mint sem a krimit. Ezeket leszámítva, még mindig kedvenc #múltbéli# írómként említhetem Robin Cookot. Korábban is szerettem a könyveket, de talán Ő volt az, aki a regényeivel lételememmé tette az olvasást. S ezt sosem felejtem el neki!!

1 hozzászólás
K_Eraa93>!

Robin Cook

(…) Ez ez ember egy zseni. Köszönöm neki majd' minden sorát, amit eddig olvastam tőle. Új kedvenc, ez már biztos. Nem is tudom, mit írjak, így egy könyv után… Azon kívül, hogy az összeset el akarom olvasni !! :D Szerettem, a különleges írásstítusát, amiből a fordítás sem csorbított. Szerettem, hogy át tudta vágni az agyamat, végig pörgésben tartott. Leforgott a fejemben 20 lehetséges folytatás és végkifejlett, mire az utolsó sorhoz értem. Szerettem, hogy a sorok között lehetett érezni, mennyire tiszteli és nagyra tartja a nőket. Szerettem, hogy pont annyi infót adott, amennyi kellett. Szerettem, hogy tudtam tanulni belőle, de nem volt erőszakosan tele mindenféle dologgal, mert az " menő „! Szerettem, hogy ébren tartott. Egyszerűen megszerettem az írót!

Barbiianyuja>!

Robin Cook

Nagyon régóta szeretem az író könyveit, s egy filmélményhez kapcsolódik a megismerkedésünk. A Kóma című filmről van szó. Utána beszereztem a könyvet is. Akkor még középiskolás voltam. Majd el kezdtem falni az alkotásait: Mutáció, Járvány, Agy, Agymosás, Láz, Műhiba. Hirtelenjében és sorozatban ennyit. Regényei felkavaróak, főleg ha tudjuk, hogy végzett orvos. Akkor most mi a valóság,és mi a fikció? Valószínűleg ez is befolyásolt későbbi döntéseimben, és ez nem mindenkinek tetszett. Ugyanis ekkor voltam várandós leányommal: gybarbii-val, s a dolog úgy esett, hogy semmilyen beavatkozást (értsd: fájdalomcsillapítás) nem engedtem meg a szülésnél #nem én voltam az egyetlen, állítólag egy vakbélműtétet is helyi érzéstelenítéssel kellett elvégezni ugyanezen ok miatt#. Meg is szidott a szülésnő: Ilyen esetekben Rákóczi professzor úr könyvét kellene olvasni s nem Robin Cookét. Utána nem értem rá annyit olvasni, de az író olyan mély nyomot hagyott az emlékeimben, hogy második gyermekemet császármetszéssel kellett a világra segíteni és nem altattak. Végig ébren voltam, beszélgettem az orvosokkal, nővérrel. Ma sem csinálnám másképpen!!!!!!! Az élmény leírhatatlan… A legutoljára tőle olvasott könyv teljesen más stílusú volt már. Ez meg is lepett egy picit #sokáig nem olvastam Tőle, de mástól sem a tanulmányaim, munkahelyi megfelelési kényszer miatt#. Az írást egy író-olvasó találkozóra szereztem be (a Gyilkos terápiával együtt), amelyeket dedikált is a szerző Budapesten. Nagyon meggyőző embernek ismertem meg. S félve őrzöm a könyveit. Az olvasásnál is könyvtári példányt vettem a kezembe.

misszi68>!

Robin Cook

Imádom az orvosi krimiket. Annak pedig Cook a császára!

bokrichard>!

Robin Cook

Kedvenccé vált, de már régen, és talán abból a fajta elfogódottságból, ami az orvosi szakmából ered. Nem mondhatnám, hogy lenne számomra olyan WOW faktoros abszolút profi írása, mindegyik olyan átlagos, de mégis valamiért jó. Ami a fő jellemzője: a hullámzóság. Nem nagyon tudnék még egy ilyen szeszélyesen író embert mondani, mint ő. Egyik művére azt mondom, hogy „hát ez tényleg jó”, a másikat meg kis túlzással alig tudom végigolvasni, annyira nem tud lekötni. Paradox módon a legtöbb olvasóval ellentétben a mostanában megjelent kötetei viszont nagyon is tetszettek.

Judit_56 P>!

Robin Cook

Az Örök Kedvenc. Ő az egyetlen író, akinek gyűjtöm a könyveit, az összes magyarul megjelent megvan, sőt a Kóma angolul is. És a csak angolul megjelent két könyvét is hamarosan megrendelem :D

10 évesen anyukám adta a kezembe a Kómát, ami elindított az olvasás útján, Neki és a könyvének köszönhetően lettem moly.

Szeretem a stílusát, rengeteg orvosi dolgot ír, és mutat be, ami egyáltalán nem zavaró, annak ellenére, hogy szinte semmit nem értünk belőle laikusként. Kifejezetten szeretem a műtétek leírásait olvasni, mert így olyan, mintha ott lennék, és kicsit én is orvosnak érezhetem magam.
Nagyon szeretem Laurie és Jack karakterét, a visszatérő hősök, és nagyon élveztem, hogy a kezdetek kezdetétől velük nyomozhattunk.
De az önálló kötetei is nagyon jók, én főleg a régebbieket szeretem.

A könyveinek egyébként komoly mondanivalója van, nem csak a gyilkosságról szólnak. Ha kicsi elgondolkodik az ember rajta, akkor rájöhet, hogy milyen kritikákat és veszélyeket fogalmaz meg az orvostudomány területén.

Hana_>!

Robin Cook

Annyira szeretem, annyira olvasható és érthető, hogy az én anti-reálos, biológára, kémiára, fizikára egyáltalán nem hajló agyam is teljesen be tudja fogadni az írásait. :D

Gabriel6>!

Robin Cook

Robin Cook, kamaszkorom egyik kedvence volt. A rendszerváltás után sok újdonság került a könyvesboltokba, utcai árusokhoz. Ugyan nem vettek szüleim, de édesanyám rengeteg könyvet kapott kölcsön, amiket egymás kezéből vettünk ki. Volt más orvoskrimi író is, de nekem határozottan Cook írásai jöttek be, alig tudtam letenni a regényeit. Az első, amit tőle olvastam, a Mutáció volt, rögtön meg is kedveltem.
Felnőttként hosszú ideig nem olvastam szinte semmit, nem volt egyszerűen időm. Évi 2-3 regény max.
Az elmúlt 1 évben elég sok könyvet vásároltam, igyekszem behozni a rengeteg lemaradást. Robin Cook írásaiból is vettem, egyelőre hármat. De igyekszem a többit is idővel megszerezni.
Nagyon jól ír, szeretem olvasni. Magával tudnak ragadni a történetei. Nincsenek regényeiben felesleges lapkitöltő leírások, a karakterek is nagyon életszerűek.
Remélem még sok izgalmas könyvet fog írni, mindannyiunk örömére. :)


Népszerű idézetek

Inimma>!

A sebészek semmit se tudnak, és mindent megcsinálnak.
A belgyógyászok mindent tudnak, és nem csinálnak semmit.
A patológusok mindent tudnak, és minden meg is csinálnak, csak későn.
A pszichiáterek semmit se tudnak, és semmit se csinálnak.

Kapcsolódó szócikkek: orvos · orvostudomány
ViraMors P>!

Egy hét televízió nélkül, és a lakosság intelligenciahányadosa az egekbe szárnyal.

mate55 P>!

Ami egyesek szemében probléma, az másoknak lehetőség.

211. oldal

mate55 P>!

Olvastam. A metrón mindig azt szoktam.

132. oldal

cassiesdream>!

… akkora az önérzete, mint egy tektonikus lemez, a hozzá tartozó vulkánkitörésekkel.

165. oldal

Kókuszka>!

Tudja, egy igazságügyi orvosszakértőnek az a dolga, hogy képviselje a holtak érdekeit.

389. oldal

mate55 P>!

A huszonnyolc éves David Zhao a 80-asgyorsforgalmi többszintes lehajtóján fordult rá a New Jersey 661-esre, hogy délnek, az állam viszonylag háborítatlan északnyugati részén fekvő Dover felé tartson.

(első mondat)

2 hozzászólás
szangi>!

Szenvedélyes dohányos volt, de nem okozott neki gondot a leszokás – hetente megtette.

mate55 P>!

Egy beteges önimádó előtt a látszatát is kerülni kell, hogy bármiért hibáztatjuk.

145. oldal

csgabi P>!

Néha a kurta alvás rosszabb, mint semmit se aludni, gondolta.

161. oldal