!

Robert Graves brit

1895. július 24. (London) – 1985. december 7. (Deià, Mallorca, Spanyolország)

Teljes névRobert von Ranke Graves
NemFérfi
Honlaphttp://www.robertgraves.org/
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Robert_Graves http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Graves

Képek 1

Könyvei 33

Robert Graves: Én, Claudius
Robert Graves: Claudius, az Isten
Robert Graves: A görög mítoszok
Robert Graves: Az aranygyapjú
Robert Graves: A Vitéz Belizár
Robert Graves: Jézus király
Robert Graves: Isten hozzád, Anglia!
Robert Graves: Homérosz leánya
Robert Graves: Görög mítoszok
Robert Graves – Raphael Patai: Héber mítoszok

Kapcsolódó sorozatok: Claudius, Claudius

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Horizont könyvek, Századok - emberek, Emlékezések, Napjaink Költészete, Athenaeum 2 pengős regényei

Antológiák 5

Dornbach Mária – Szász Elizabeth (szerk.): Tavirózsa kisasszony
Katona Tamás (szerk.): A szépség lányai
Carol Ann Duffy (szerk.): To the Moon
Kormos István (szerk.): Szerelmes arany kalendárium
Steinert Ágota (szerk.): Mezsgyék

Népszerű idézetek

>!
Amadea

– Furius nagybátyám szokta mondani, hogy az okos vezér az, aki okos embereket választ ki maga köré – mondta Camilla. – Ugye te már nagyon bölcs vagy, Claudius?
– Tökéletes hülyének tartanak, és minél többet olvasok, annál hülyébbnek gondolnak.

97. oldal (Gondolat Kiadó)

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

>!
Timár_Krisztina ISP

Mopszosz sietett oda, s hozta sebírjait: fagyöngy levét, aranyvesszőt, nyúlszapukát, cicfarkkóró [sic!] főzetét meg színtiszta terpentint.

344-345. oldal (Európa, 1976)

Kapcsolódó szócikkek: aranyvessző · cickafarkfű · fagyöngy · gyógyítás · nyúlszapuka · terpentin
13 hozzászólás
>!
mezei P

A jelek szerint a politikusok képtelenek emberi módon viselkedni.

>!
ppeva P

A téli hónapokban minden vasárnap futballoztam a falu csapatában. A játékot mi, leszerelt katonák vezettük be újra Islipban, vagy tizennyolc évi szünet után. Egy kilencvenéves falusi aggastyán elpanaszolta, hogy a futball már nem olyan férfias játék, mint az ő kamaszkorában volt. A mezőn át rámutatott két öreg fűzfára:
– Az volt a mi kapunk – mondta. – A másik félmérföldnyire fölfelé a folyó mentén. A rendőr fújta le a meccseket. Az utolsó meccsen három ember halt meg… az egyiket agyonrúgták, ketten a vízbe fujtották egymást. Nagy meccs volt.

312. oldal

4 hozzászólás
>!
mezei P

Foglalkozás… Útlevelemben az van, hogy „egyetemi tanár”. 1926-ban, amikor először váltottam ki útlevelet, ez látszott a legegyszerűbbnek. Gondoltam rá, hogy azt írom be, „író”, de erre a szóra az útlevélkezelő tisztviselők gyakran furcsán reagálnak. Az „egyetemi tanár” egyszerű reakciót vált ki belőlük: bamba tiszteletet. Nem kérdeznek semmit.

Kapcsolódó szócikkek: útlevél
>!
mezei P

Akik nem aludtak, üldögéltek, dohányoztak, levelet írtak haza, tisztogatták a puskájukat, körmükkel roppantgatták a tetveket az ingük varrása mentén, szerencsejátékokat játszottak. A tetű állandó tréfálkozás tárgya volt. A kis Bumford egyszer a kezembe nyomott egyet:
– Éppen azon vitatkozunk, uram, mi a jobb, az apraját kell-e irtani, vagy a nagyját. Morgan itten azt mondja, hogy ha az ember elkapja a véneket, az aprójószág már magától elsenyved bánatában; de Parry meg azt mondja, hogy a fiatalokat könnyebb elroppantani, aztán a véneket ráérünk elkapni, amikor a temetésre mennek.

>!
Almost_Zed

Hispániából küldöttség érkezett egyszer, panaszkodni, hogy már négy éve kormányzó nélkül vannak, s a legutóbbi kormányzó tisztviselői szemérmetlenül kiszipolyozzák a tartományt. Tiberius így szólt:
– Csak nem akartok új kormányzót? Az új kormányzó új tisztviselői kart hozna magával, és még rosszabbul járnátok. Elmondok nektek egy történetet. Történt egyszer, hogy egy súlyosan sebesült férfi feküdt a csatatéren, és várt a sebészre, hogy bekötözze, mert a sebét ellepték a legyek. Egy könnyebben sebesült bajtársa meglátta a legyeket, és el akarta őket hessegetni. „Ne, ne”, kiabálta a súlyosan sebesült, – „ne tedd ezt! Ezek a legyek már majdnem teleszívták magukat a véremmel, és nem csípnek annyira, mint eleinte. Ha elűzöd őket, helyükbe rögtön éhesebbek jönnek, és akkor végeznek velem.”

328-329. oldal (Gondolat Kiadó, 1965)

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

1 hozzászólás
>!
Inimma

Micsoda lehetetlen egy figura ez a Jehova, akit oly buzgón imádnak! Egy impotens babilóniai holdvalami! Az értelem és a törvényesség se eleven, se holt istene, aki kitúrta az élet, a szerelem és a halál istenét. Egy rögeszmés remete, egész évben a szentélyében kuksol, és töprengve bámulja azt a három silány berendezési tárgyat, amelyet hívei hozzá illőnek találnak: a mérőrudat, a folyadékmérőt meg a súlykészletet! És noha azzal dicsekszik, hogy ő az elvont matematikai tökély, naponta vedeli az áldozati juhok és kecskék meleg vérét, trombitazenét követel, a Nagy Istennőtől, Anattól ellopott ruhákat viseli, és annak illatszereit használja…

169. oldal Kilencedik fejezet - Zakariás vére (1969)

Kapcsolódó szócikkek: Isten · szentély
>!
Sándor_Langer_Pudingman P

A csalódás kimeríti az embert, nemcsak akkor, amikor átéli, hanem akkor is, amikor mesél róla.

374. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csalódás
>!
Timár_Krisztina ISP

Thüótész búcsúajándékul villámcsapás elleni varázsszert adott Iászónnak: ravasz keverék volt ez, mely hajból, hagymából és heringmájból készült.

254. oldal (Európa, 1976)

Kapcsolódó szócikkek: hagyma · haj, hajszál · hering · villám
5 hozzászólás