!

Rejtő Jenő (P. Howard) magyar

Rejtő Jenő, P. Howard, Jenő Rejtő, Jenő Rejtő (P. Howard)

1905. március 29. (Budapest) – 1943. január 1. (Jevdokovo, Szovjetunió)

Tudástár · 84 kapcsolódó alkotó · 11 kapcsolódó könyv

Teljes névReich Jenő
Nemférfi

Képek 7

Könyvei 137

Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elveszett cirkáló
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió
Rejtő Jenő (P. Howard): Csontbrigád
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Kapcsolódó sorozatok: Piszkos Fred · Csülök · Gorcsev Iván · Ivan Gorchev angol · Iwan Gortschew német · Die Keule német · Fred Unrat, dem Kapitän német · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport · Európa Diákkönyvtár Európa · Albatrosz könyvek Magvető · Füveskönyvek Lazi · A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Lektúra könyvek Kriterion · Rejtő Jenő összegyűjtött művei Videopont · Életreszóló olvasmányok Kossuth · Rejtő Jenő összes művei Alexandra · Nemzeti Könyvtár Magyar Közlöny · Életreszóló regények Kossuth · Rejtő Jenő összegyűjtött művei Könyvkuckó · A ponyva gyöngyszemei Csengőkert · Modern Klasszikusok Szukits · Rejtő–Korcsmáros regények Helikon · Diákkönyvek Kreatív · P. Howard Magvető · Zórád Ernő képregényei Nero Blanco Comix · Árgus · Vidám Könyvek Magvető · Vasárnapi regények · Rejtő Jenő összegyűjtött művei Alexandra · Rejtő-sorozat Alexandra · P. Howard (Rejtő Jenő) Magvető, Tóth, PairDime · Szórakoztató Regénytár Szukits · A Nova kalandos regényei · A Krimi Klasszikusai Magyar Könyvklub · Világvárosi regények · Szamárfüles könyvek Gulliver · Meglepetés könyvek Szukits · Rejtő Jenő (P. Howard) életműsorozat Merényi · Rejtő-sorozat Ifjúsági · TranszLiteratúra · Elveszettnek hitt művek Szépmíves Könyvek · Helikon Zsebkönyvek Helikon · A Nova kalandos regényei

Fordításai 4

Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr
Pierre Benoit: Nyugat asszonya
Fred Roberts: A bosszú árnyékában
George Owen Baxter: Az utolsó golyóig

Antológiák 7

Vecsei H. Miklós – Horváth Panna (szerk.): Írott kövem dobom a mélybe
Rapcsányi László (szerk.): Járőr a Szaharában és más légiós történetek
Csillag Péter: Ady stoplisban
Kovács Nemere (szerk.): Éjszakai ügyelet
Burger István (szerk.): Galaktika 330.
Burger István (szerk.): Galaktika 330 XL
Urbán László (szerk.): A részeges kaktusz

Róla szóló könyvek 11

Szederkényi Olga: Irodalmi popikonok
Hámori Tibor: Piszkos Fred és a többiek…
Matuscsák Tamás: Rejtő Jenő elveszett naplója
Kiss Ferenc – Németh Győző – Podmaniczky Ferenc: Jégvirág a pokolban
Hámori Tibor: Rejtő Jenő rejtélyes élete
Thuróczy Gergely (szerk.): A megtalált tragédia
Lányi András: Az írástudók áru(vá vá)lása
Thuróczy Gergely (szerk.): Az ellopott tragédia
Kálmán C. György: Mű- és valódi élvezetek
Rejtő lexikon

Kiemelt alkotóértékelések

Bla IP>!

Rejtő Jenő (P. Howard)

Idén – 2016-ban – lenne 111 éves Rejtő Jenő. Bár valszeg ezt a matuzsálemi kort ő maga sem szerette volna megérni, annál a röpke 38 évnél azért juthatott volna neki valamivel hosszabb idő. Nem is szólva arról, mennyivel gazdagabbak lehetnének az olvasók is…
A Japán Kávéház teraszán (ma Írók Boltja) ült, döntötte magába a feketét, közben mindenféle cetlikre rótta a sorokat, intenzíven élt, abba akár több ember sorsa is beleférne, rótta a sorokat sebesen – pedig még mártogatós tollszárat használt – sokat javított, korrigált írás közben.
Rejtő mindent kipróbált. Színésznek készült, 18 évesen Rákosi Szidi iskolájába járt, de a színpadon nem volt tehetséges. Még Berlinbe is eljutott, hogy ott tanulja a mesterséget, de ez sem jött be neki.
Két évig próbálta Európát, volt dokkmunkás, házaló, heringhalász és mosogató, Marseille-ben állítólag az idegenlégióba is jelentkezett, de ő korántsem bírta olyan jól a gyűrődést, mint némely regényhőse, úgyhogy hamar leszerelték.
Pedig keménykötésű fickó volt, bokszolni tanult. Egyszer megverte az egyik tanárát, mert az lezsidózta. Annak a szélsőjobbos újságírónak, aki cikkével Rejtőt a halálba küldte, sajnos már nem törhette be az orrát. Hasonló cikkekért ma is kitűntetést osztanak.
1942. október 9-én az Egyedül Vagyunk című nyilas lapban jelent meg az írás, amelyben a cikkíró felhívja a figyelmet arra, hogy Rejtő zsidó származása ellenére ír, él és virul, pedig már rég a munkaszolgálaton lenne a helye.
A nagykátai kórházból rángatták ki a beteg írót, és vitték Oroszországba. Alig három hónapra rá, 1943. január 1-jén meghalt. Tizenegy nappal a doni áttörés előtt.

Fiatal koromban mindent elolvastam tőle, ami akkor hozzáférhető volt. Széles vigyorra húzta számat a mérföldes pofonok csattanása, vagy a kés, amit a „hát”-ban lehet megtalálni. Akkoriban még a Fülesben jelentek meg folytatásban e regények Korcsmáros Pál illusztrálásában, kinek képein láthatóvá vált Fülig Jimmy cikázása az autóval, a pofonok hatása, stb. Elemi erővel hatott rám e stílus és a humor, mely kísérte. A szocialista érában kiadott könyvek szinte mindegyike birtokomba is került.

8 hozzászólás
pannik>!

Rejtő Jenő (P. Howard)

Annyi de annyi mindent szeretnék írni, azt sem tudom hol kezdjem. Hogyan is fogom megfogalmazni Rejtő Jenő zsenialitását, nem tudom.
Könyvei egyedülállóak a humor terén. Olyan lenyűgöző stílusban ír bonyodalmakról, szerelemről, zsebtolvajokról, zsiványokról és legionáriusokról, hogy hozzá foghatót nem igen lehet találni. Az alvilág figurái is szerethetőek valamint a főhősei egytől egyik páratlan figurák, szegényebb lenne az irodalom nélkülük.
Főiskolán találkoztam a könyveivel először. Magyar irodalom előadóm rajongott érte és olyan rajongással tudott róla beszélni, hogy nem lehetett szó nélkül (pontosabban olvasás nélkül elmenni mellette). Valamint mindenki tudta, hogy a kollokviumon szó szerint belekérdez Rejtőbe és aki nem olvasta, nem fogja tudni miről is van szó, ami kb. a bukást jelenti. Mert Rejtővel nem viccelünk, Rejtőt olvassuk. Én azóta olvasom és rajongok érte, ezúton is üzenem Beregszászi Anikónak, hogy egy rajongót biztosan szerzett az írónak.
Na de az íróhoz visszatérve. A stílus, a megfogalmazások, a jobbnál jobb tragikomikus helyzetek, a szereplők és a humor mind-mind sajátjai, zsigerből írja a jobbnál jobb könyveket. Mindegyik eddigi olvasásom tőle megvidámította a napjaimat, megnevettetett. Jó, hogy még sok könyvét nem olvastam és ezáltal van még mit olvasni tőle.

2 hozzászólás
Cicu>!

Rejtő Jenő (P. Howard)

Rejtő örök! Megismételhetetlen és utánozhatatlan! 12 évesen kaptam meg az első könyvét Az elátkozott partot még régi albatroszos kiadásban. Aztán az összes többit. Minden évben újraolvasom a könyveit, mert lehetetlen megunni.
Ha rossz kedvem van csak előveszem a Szőke ciklont és máris vigyorgok.
Anno iskolás koromban a vonaton mindig Rejtőt olvastam, az emberek meg csak néztek, hogy mit vigyorog ez magában:)

1 hozzászólás
Ibanez P>!

Rejtő Jenő (P. Howard)

Bár még nem olvastam minden művét (sőt, meglehetősen keveset), azt már most tudom, hogy egy új kedvencet találtam. Hiába nem maiak ezek a regények, a humor mindig humor, ráadásul annyira egyedi figurákat teremtett és olyan klassz helyszínekre, izgalmas kalandokba csöppenti őket – már a könyv első oldalán! – hogy ezen csak szórakozni lehet. Csavarosak, fordulatosak, sokszor meglepőek Szerintem meg sem lehet unni, ha egy Rejtő-könyvet filmhez kellene hasonlítanom, akkor biztos, hogy egy Bud Spencer film kerülne a serpenyőbe, ezek örök érvényűek, évente többször is élvezhetőek és hiába olvastuk/láttuk ezerszer, újra leragadunk az élvezetükben.

Szürke_Medve>!

Rejtő Jenő (P. Howard)

Valahol olvastam hogy azt, hogy egy Rejtő regény hogy fog végződni nagy valószínűséggel lehet tudni. De azt hogy egy Rejtő mondat hogy fog végződni, nem lehet…

Ebben mester volt, és ez volt az egyik amelyik utolérhetetlenné tette a stílusát…

csillagka P>!

Rejtő Jenő (P. Howard)

Köszönöm hogy vagy :) imádom minden könyvét, minden sorát.
Egyszer a magyartanárnőm az mondta jó, hogy az emberek ponyvának tartják Rejtőt mert akkor ponyva helyett őt olvassák.
Zseni így egyszerűen.

1 hozzászólás
just_aGirl >!

Rejtő Jenő (P. Howard)

Egyszer régen volt egy kedves ismerősöm, aki nem szeretett olvasni. Kivételesen elmentem emellett szó nélkül, de nem úgy tettek nélkül. Egy óvatlan pillanatban kezébe csempésztem A tizennégy karátos autó-t. Ennek idestova 20 éve, és az említett ismerősöm azóta imád olvasni és gyakran megfigyelhető elmélyülten egy könyv fölé hajolva. Erre képes Rejtő, kérem szépen!

dokijano>!

Rejtő Jenő (P. Howard)

Van olyan magyar anyanyelvű ember, aki nem ismeri Rejtő Jenő (P. Howard) nevét? Nemigen hiszem. Hacsak nem nagyon fiatal, vagy olyan, aki mereven elutasítja a szórakoztató irodalmat.
Gyerekkoromban a Füles-képregényekben találkoztam először Rejtővel, folytatásokban olvastam a légiós regényeit. No persze Korcsmáros Pál felejthetetlen figurái is sokat lendítettek a tetszési indexen, de egy idő után muszáj volt az eredeti ponyvaregényeket is előkeríteni. Igen, ponyvaregényeknek voltak minősítve, és nem is tekintették igazi irodalomnak. A könyvtárban sem találtam meg őket, de szerencsére egyik nagybátyám gyűjtötte az Albatrosz-sorozatot, így én is le tudtam csapni rájuk a nyári szünidőkben.
Ha jól emlékszem, a Piszkos Fred, a kapitány-nyal nyitottam. Legalábbis ennek a szállóigévé vált első sora maradt meg bennem máig ("- Uram! A késemért jöttem!")
Fanyar humor, jellegzetes hősök (többnyire kis emberek, csavargók, linkóci alakok), feledhetetlen beszólások és párbeszédek, egzotikus helyszínek mind-mind megtalálhatóak a műveiben. Igaz ugyan, hogy regény formában alig 4-5%-át olvastam az írásainak (van mit bepótolnom), képregényben kb. a dupláját. Mindig kellemes szórakozás volt.

12 hozzászólás
mandris>!

Rejtő Jenő (P. Howard)

Szégyen, nem szégyen*, nagyon nagy lemaradásom van Rejtő munkásságából. Egyelőre két kezemen meg tudom számolni, hány regényét olvastam. Mentségemre legyen mondva, az igazi klasszikusok többségét már azt hiszem olvastam.** Így aztán már kialakult bennem egy kép – mégpedig az íróra nézve rendkívül kedvező – Rejtőről. Rejtő könyveit olvasni garantáltan jó időbefektetés. Már az első sorral el szokott kapni, és alig bírom letenni, amíg végig nem olvastam. Kevés könyvön szórakoztam annyit, mint például a Piszkos Fred, a kapitányon vagy éppen a Tizennégy karátos autón (na meg a többin). Rejtő könyvei rendkívül szellemesek, fordulatosak, és bár újra és újra visszatér egy-egy témához (alvilági figurák, matrózok, idegenlégiósok, vonzó nők, Afrika, európai körutazások, stb.) mégse váltak unalmassá a könyvei. Mindben volt valami, ami egyedivé tudta tenni. És olyan karakterek népesítik be az oldalakat, akiket nehéz elfelejteni, de az ember nem is akarja.
Baráti körömben talán csak a Monthy Python filmek és szkeccsek egyes részei vetekedhetnek Rejtővel a legtöbbször idézett szövegek kategóriában. Hátban hagyott kés, kártyán elnyert Nobel-díj, az ilyen ötletekkel nem lehet vetekedni.

* Szégyen.
** Nem mentség.


Népszerű idézetek

Tündérmaci>!

– Akar dolgozni?
– Nem.
– Miért?
– Elvesztettem a meggyőződésemet.
– És ez mitől jön?
– Tavaly Nápolyban loptam egy kockás felöltőt, és azóta úgy érzem, hogy úrnak születtem. Elhatároztam, hogy többé nem dolgozom.
– Azelőtt dolgozott?
– Nem, de hiányzott az elhatározás.

czegezoltanszabolcs>!

[…] a csillagos végtelen közöl valami teljesen megnyugtatót, amit nem ért az ember, de tudja, hogy nagyon jól van így. Így, ahogy van, rosszul is. Nagyon jól.

118-119. oldal, Hetedik fejezet (Magvető, 1969)

Kapcsolódó szócikkek: csillag · végtelen
7 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

– Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.

(első mondatok)

5 hozzászólás
Dina1025>!

– Kérem… Gondolja meg… Ez őrültség!
– Az élet csak úgy szép, ha őrült egy kissé…

56. oldal

7 hozzászólás
sztimi53>!

Jelenleg még nincs semmi baja, de szeretném, ha később regényeket írna.

14. oldal (Lazi, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: író
15 hozzászólás
robinson P>!

Az én koromban ön sem lehetett öregebb nálam.

51. oldal

7 hozzászólás
robinson P>!

A szenvedély általában megtalálja a helyes kifogást a kötelességgel szemben.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kötelesség · szenvedély
6 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

A nő olyan, mint egy költői hasonlat. Ha szép, akkor az sem baj, ha nincs semmi értelme.

Kapcsolódó szócikkek: nők
3 hozzászólás
Röfipingvin P>!

Most láthatja, hogy az élet olyan, mint a kocka: aki utoljára nevet, azt ne halaszd holnapra!

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
9 hozzászólás