!

Réber László magyar

László Réber

1920. május 21. – 2001. november 2.

Tudástár · 3 kapcsolódó alkotó

Nemférfi

Képek 1

Könyvei 9

Réber László: Akár a szülők
Réber László: Kicsi? Nagy?
Balázs-Piri Balázs – Hegedüs István – Kaján Tibor – Réber László – Sajdik Ferenc – Vasvári Anna – Várnai György: Metropolis
Réber László: Korrajz 1920–2001
Dalmáth Ferenc – Réber László: Krapekok
Réber László: Jobb? Bal?
Réber László: Réber László karikatúrái
Réber László: Hideg? Meleg?
László Réber: Hurdy-gurdy

Fordításai 1

Srećko Božičević: Plitvicei tavak

Illusztrálásai 268

Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Örkény István: Egyperces novellák
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?
Kurt Vonnegut: Börleszk
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Róla szóló könyvek 1

Widengård Krisztina (szerk.): Réber album

Alkotói polc


Kiemelt alkotóértékelések

Lahara IP>!

Réber László

Gyermekkoromban nem szerettem a rajzait, mert túl egyszerűnek találtam. Pedig pont ez az egyszerűség az oka, hogy pár éve beleszerettem, és ez a „szerelem” azóta is tart. Rengeteg humort tartalmaznak a képei, és leginkább a Durrell-könyvekkel kapcsolatban találkoztam vele. Réber Lászlónál a sík és a tér teljesen mást jelent, egyszerű, könnyen befogadhatóak a művei.
És minden képén könnyesre kacagom magam.

2 hozzászólás
Papusz>!

Réber László

Nagyon erősen kötődik a gyerekkoromhoz, emlékszem, ő az első illusztrátor, akinek megjegyeztem a nevét és felismertem a rajzait. Talán ezért vagyok úgy oda érte, vagy azért, mert minden illusztrációja egyszerre borzasztóan egyszerű és elképesztően összetett (lásd például a De mi lett Margóval? borítóját).

Vörös_Édua IP>!

Réber László

Eszméletlen a vonalkezelése. Ha egy grafikus úgy rajzolna egy futó figurát, hogy a cipő-nadrág határvonala pont egybeessen a horizonttal a háttérben, hát lenyakaznák. :D RL ellenben éppen ezeket a folytatólagos vonalakat játsza ki, ez valahogy a „névjegyévé” vált, s mesterien alkalmazza. Bár a figurái, képei „egyszerűnek” tűnnek, mégis utánozhatatlan a stílusa.

Kriszta IP>!

Réber László

Imádom a rajzait. Hihetetlenül egyszerűek, s mégis rettentő kifejezőek. És annyira mókásak :) Nagyon szeretem őket nézegetni.

HP_SPNLuver92>!

Réber László

Gyermekkorom kiemelt illusztrátora. Annyira ügyesen idomulnak a vonalak, egymásba futnak, néha olyan érzést keltve, mintha együltében, egy vonallal rajzolta volna meg az egész képet. A végeredmény pedig aranyos, humoros és néhol igen jól kiad bizonyos részleteket. Sok kedvencet adott nekem kisebb koromban a rajzaival, mint Janikovszky Éva és Lázár Ervin. Mindig is szerettem szemügyre venni őket és az olvasás is élvezetesebb volt velük.

Kakasésgólya>!

Réber László

Van az úgy, hogy erősebb a kép, mint a szöveg. ——->Ha véletlenül írni kezdenénk, óvatosan válasszunk magunknak illusztrátort!


Népszerű idézetek

olvasóbarát>!

Az egyéni útját következetesen járó grafikus számos pályatársa sorsában osztozott: törekvéseit, műveit nem támogatták, nem tiltották, csupán tűrték a szocialista rendszer korifeusai.

8. oldal

olvasóbarát>!

Réber László a magyar grafika aranykorának alkotójaként tevékenykedett, de a hagyományos grafikai műfajok és formák kategóriáin kívül munkálkodott, korábban és akkor ismeretlen, új területeket fedezett fel.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Réber László