!

Ray Bradbury amerikai

Рэй Брэдбери

1920. augusztus 22. (Waukegan, USA) – 2012. június 5. (Los Angeles, USA)

Tudástár · 53 kapcsolódó alkotó · 5 kapcsolódó könyv · 18 film

Nemférfi
Honlapraybradbury.com

Képek 3

Könyvei 70

Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Ray Bradbury: Októberi vidék
Ray Bradbury: Szép arany almáit a nap
Ray Bradbury: Fahrenheit 451 (angol)
Ray Bradbury: A tetovált ember
Ray Bradbury: A villamos testet énekelem

Kapcsolódó sorozatok: Crumley esetei · Crumley Mysteries angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Kapszula Könyvtár Európa · Európa Zsebkönyvek Európa · Kozmosz Fantasztikus Könyvek · Galaktika Baráti Kör Könyvklub Móra · Ray Bradbury életműsorozat Agave Könyvek · Fantasy Masterworks angol · Tale Blazers Perfection Learning angol

Szerkesztései 1

Medgyesi Ákos – Ray Bradbury (szerk.): Képzeletbeli utazások

Antológiák 53

Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett
Agave 100
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Éjszakai sikolyok
Ferenczné Árkos Ilona (szerk.): A pokolba tartó vonat
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 2.
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai
Ifj. Veress István (szerk.): Álmok a jövőről

Róla szóló könyvek 4

Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk
Sam Weller: The Bradbury Chronicles
Sam Weller (szerk.): Ray Bradbury
David Seed: Ray Bradbury

Kiemelt alkotóértékelések

legrin P>!

Ray Bradbury

„A jó írók meg tudják ragadni az életet.” Bradbury jó író!

adrykacska>!

Ray Bradbury

Kötelezővé tenném a novelláinak az elolvasását, hátha felnyitja az emberek szemét, és nem jutunk el arra a pontra, amiről a Fahrenheit 451 mesél nekünk.

Kohner_Attila>!

Ray Bradbury

Nem hirtelen, első olvasásra lett Bradbury az egyik kedvenc írom, mint pl Dan Simmons. Hanem szépen lassan. Végérvényesen a Szép arany almáit a nap kötettel zártam a szívembe. Őt mint szépirodalmi írót érdemes értékelni, nem mint zsáner szerzőt. Fent nevezett kötetben pl talán ha 1 scifi novella található. De mint mesélő, valahogy olyan elképesztően jól bánik a szavakkal, hogy sokszor már az első mondatával azonnal belemerülök a világába.


Népszerű idézetek

Dün P>!

– Mindenkinek, aki meghal, hagynia kell maga után valamit, mondta a nagyapám. Gyereket vagy könyvet, festményt, házat vagy egy falat, amelyet felépített, egy pár cipőt, amit csinált. Vagy egy kertet, amelyet beültetett. Valamit, amit a kezünk megérintett, hogy lelkünknek legyen hova költöznie halálunk után, hogy ha az emberek egy fára vagy egy virágra néznek, amit mi ültettünk – minket lássanak abban. Egyre megy, mit csináltunk, csak az a lényeges, hogy ha valamihez hozzányúltunk, azt változtassuk meg úgy, hogy ránk emlékeztessen akkor is, ha már levettük róla a kezünket.

176. oldal

3 hozzászólás
Tia04>!

Ugorj – és útközben lefelé növessz szárnyakat!

Ray Bradbury

65. oldal · Ray Bradbury

Kapcsolódó szócikkek: Ray Bradbury
5 hozzászólás
Dün P>!

– Lakasd jól a szemed csodával – mondta –, élj úgy, mintha tíz másodperc múlva holtan esnél össze. Nézz körül a világban. Sokkal fantasztikusabb, mint amit az álomgyárakban gyártanak. Ne kérj biztosítékot, ne kérj biztonságot; ilyen állat sohasem létezett. S ha létezne is: a lajhárok családjába tartozna, akik a fán függeszkedve átalusszák életüket. A pokolba velük! Rázd meg a fát, hogy a lajhár lezuhanjon!

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lajhár
4 hozzászólás
piccola>!

Béke, Montag. Adjunk az embereknek „ki mit tud” vetélkedőket, amelyeket az nyer meg, aki a legtöbb slágerszövegre emlékszik, vagy az államok fővárosainak nevére, esetleg arra: mennyi búza termett tavaly Iowában. Tömjük tele az agyukat érdektelen adatokkal; verjünk a fejükbe annyi tényt, hogy telítettnek s ragyogóan informáltnak érezhessék magukat. Akkor majd gondolkodó lénynek álmodják magukat, azt hiszik, messzire jutnak a tudományukkal, holott meg se tudnak vele moccanni. De boldogok lesznek, hiszen az ilyen „tények” sosem változnak. Ne adjunk a kezükbe olyan veszedelmes játékszert, mint a filozófia meg a társadalomtudomány, melyek segítségével a tényeket esetleg kapcsolatba hozhatnák egymással. Ez az út vezet a búskomorság felé.

71-72. oldal

Algernon P>!

Nem mindenki születik szabadnak és egyenlőnek, ahogy azt az Alkotmány mondja, de mindenkit egyformává idomítanak. Ha mindenki hasonmása a másiknak, akkor mindenki boldog, megelégedett, akkor nincs többé kiváló, akitől félni kell, vagy akihez a másikat mérni lehet.

69. oldal

1 hozzászólás
szigiri>!

Amikor meghalt, hirtelen rádöbbentem: nem őt siratom, hanem mindazt, amit alkotott. Azért sírtam, mert soha többé nem csinál már semmit, nem farag egy darab fát, nem segít nekünk galambot nevelni a hátsó udvaron; sohasem fog hegedülni, sohasem fog többé velünk tréfálkozni, ahogy csak ő tudott. Hozzánk tartozott, s amikor lefogta a kezét a halál, nem volt senki, aki a munkáját folytatta volna. Egyéniség volt; jelentős ember. Halálát sohasem tudtam feledni. Sokszor gondolok arra, hogy mennyi gyönyörű faragvány nem készült el soha csak azért, mert meghalt. Hány tréfa hiányzik a világból, s hány szelíd galambot nem simogatott meg a keze. Alakította a világot, cselekedett az érdekében. Azon az éjszakán, amikor meghalt, a világ tízmillió szép cselekedettel lett szegényebb.

Kapcsolódó szócikkek: halál
booklover77>!

Igen, bizony, sokkal több dolog létezik a világban, mint amit a szemünk észrevesz.

A lángoló ember

1 hozzászólás
minnie>!

Eszembe jutottak a könyvek. S most először értettem meg, hogy minden könyv mögött egy ember rejlik. Egy ember, akinek gondolatai támadtak, aztán hosszú idejébe tellett, amíg papírra vetette őket.

61. oldal

Manni>!

– Aki nem épít, annak rombolnia kell. Régi dolog ez, akár a történelem vagy a fiatalkorú bűnözők.

Fahrenheit 451, 307. oldal (Európa, 1982)

1 hozzászólás