!

Ráth-Végh István magyar

1870. november 23. (Budapest) – 1959. december 18. (Budapest)

Teljes névRáth István
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Ráth-Végh_István

Könyvei 32

Ráth-Végh István: A könyv komédiája
Ráth-Végh István: A fáraó átka
Ráth-Végh István: Fekete krónika
Ráth-Végh István: Az emberi butaság
Ráth-Végh István: A varázsvessző
Ráth-Végh István: Szerelem, házasság
Ráth-Végh István: Tarka históriák
Ráth-Végh István: Hatalom és pénz
Ráth-Végh István: A tengeri kígyó
Ráth-Végh István: A Sátán és cimborái

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Delfin könyvek, Rakéta Regénytár, Sikerkönyvek, Főnix Fantasztikus Könyvek

Szerkesztései 2

Ráth-Végh István (szerk.): A régi Pest-Buda
Agárdi Ferenc – Tiszay Andor – Ráth-Végh István (szerk.): Mosolytól a nevetésig

Antológiák 1

Veress István (szerk.): A macska ezer arca

Népszerű alkotóértékelések

>!
Niki4

Ráth-Végh István

Rendkívül szeretem a könyveit, nagyon jó stílusban, élvezetesen ír. El sem lehet képzelni, mennyi levéltárban, antiváriumban kutakodhatott, amíg egy könyv megszületett. Sajnos a regényeit nem ismerem, pedig hallottam, hogy egy érdekes tudományos fantasztikus könyvet is írt, amit szívesen elolvasnék.


Népszerű idézetek

>!
Sansa I

Így lett Noé az emberiség második ősapjává. A kipusztult gonoszok helyébe az ő ivadékai népesítették be a földet. Csupa igaz ember, mert hiszen különben nem lett volna értelme a vízkúrának, ha megint csak a gonoszok szaporodtak volna el. Ez a magyarázata, hogy a földet manapság is egytől egyig csupa igaz ember lakja.

24. oldal

6 hozzászólás
>!
Amadea

(…) A csípős tollú, rendkívül szellemes francia író összekerült egy német filológussal. Ez előadást tartott neki a német nyelv szépségeiről, s azzal a csattanóval végezte, hogy az első emberpár a paradicsomban németül beszélt.
– Elhiszem – bólintott rá Gozlan –, ki is kergették őket….

17.-18. oldal [Gondolat, 1982]

>!
Carmilla 

A könyvmoly többnyire szegény ember, és szájától vonja meg a falatot, csakhogy könyveket vásárolhasson. A belga Van Hulthem sohasem fűttetett a lakásában. Ha túlságosan leesett a hőmérő higanya, ágyba feküdt, és a lábára rakott egy-két nagy vastag fóliánst. (…) Bordas-Demoulin filozófus olyan gyámoltalan volt, hogy ha kevés pénze elfogyott, éhen üldögélt a könyvei között, amíg csak valamelyik barátja nem segített rajta.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
1 hozzászólás
>!
Amadea

Magyar sajtóhibákat nem gyűjtöttem. Nem találtam elég bizonyságot a hitelességükre. Többnyire a régi élclapok hordták őket egybe; külön rovatjuk is volt „Sajtóhubák” címmel. Egyik küldő azt állította, hogy látott egy könyvet, amelynek címlapjáról kiesett egy betű, s a fordításra utalás így csonkult meg: „ordította X.Y. ” Más olvasó ezt a színházi hírt puffantotta le: „X. kisasszony e tehén kétszer lép fel.” A végzetes betűcsere a „héten” szóval esett volna meg. Más: „A mennyezetről ragyogó suszterek ontották a világosságot.” Végleg elvesztettem bizalmamat, amikor egyik vicclap azzal dicsekedett, hogy a sajtóhibák fejedelmét fedezte fel egy vidéki újságban. Az illető lap végén így kellett volna megjelölni a szerkesztőt: „Felelős szerkesztő Katona József.” Ehelyett a mondat így torzult: Félöles szőrkesztyű Katónak jó lesz.

56. oldal (Gondolat, 1982)

3 hozzászólás
>!
Chivas

Jupiter nem érte be a felhők fölötti házasélet örömeivel, hanem leszállt a földre kalandokat keresni. A mennyei szoknyavadász a nőket hol felhő, hol bika, hol hattyú alakjában ejtette meg, ami voltaképpen nem egészen érthető –, hol aranyesőként ért el sikert, ami már sokkal érthetőbb.

A szerelmes ördög

>!
Sansa I

Szerinte a bűnnek öt mozgató rugója van: szerelem, féltékenység, bírvágy, gyűlölet és kegyetlenség.

9. oldal

18 hozzászólás
>!
lzoltán IP

„Ha Isten végtelenül jó és irgalmas – bölcselkedik a yezid hittudomány –, úgy nem is képes az embereknek ártani. Tehát teljesen fölösleges imádni és a törvényeit megtartani. Ha nem törődnek vele és a semmibe sem veszik parancsolatait, abból nem lesz baj, hiszen éppen jósága folytán kénytelen mindent megbocsátani. Ellenben a sátán gonosz, tehát célszerű őfeléje tájékozódni, vele a baráti viszonyt ápolni és a védelme alá helyezkedni.”

30. oldal (Pannon, 1991)

>!
Sansa I

A legelvetemültebb gonosztevő is szelíd bárányként béget az írásaiban, amikor a saját érzésvilágáról ad számot.

193. oldal

>!
Carmilla 

Szeretem az olyan asszonyszemélyt, aki csinos, gáláns és fel van ékesítve, mint a szép paripa; (…) De micsoda más dolog az, amikor otthon egy hosi-bosi-rosi öreg rozoga bútor, vén ráspoly, marakodó macska, dörmögő medve várja, aki folyton morog: mum, mum, mum, – csapkodja az ajtókat, olyan pofája van, mint egy teli fészek bagoly, és olyan képeket vág, akár az ecetes korsó, pokolra való komisz leveseket főz, – no, ezeket nem szeretem, szeresse őket az ördög.
[Johann Friedrich Spörer, XVIII. századi tiszteletes prédikációjából]

433-444.

1 hozzászólás
>!
Sansa I

Az uralkodó, mint tudjuk, népének jóságos atyja. Ha a nép ezt nem érti meg, fel kell világosítani. A fejedelmek oktatókat küldenek ki s ezek a vérpadnak nevezett szabadtéri színpadokon felvilágosító előadásokat tartanak. Így tanította a fejedelem iránti szeretetre a népet Alba herceg Brüsszelben, Caraffa Eperjesen, Haynau Bresciában. Frigyes császár személyesen járt el, de rossz pedagógusnak bizonyult, mert az egész nézőközönséget is kiirtotta.

95. oldal

8 hozzászólás