!

Radvánszky Béla magyar

1849. március 1. (Sajókaza) – 1906. május 2. (Budapest)

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó

KatalógusnévRadvánszky Béla
Nemférfi

Könyvei 2

Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek
Radvánszky Béla: Magyar családélet és háztartás a XVI. és XVII. században I-III.

Népszerű idézetek

mdmselle I>!

RIZSKÁSÁT FŐZNI

Végy szép sűrű tejet, had főjön, szedd meg az rizskását szép tisztán, tedd egy tálban, tölts forralt vizet reá, hogy jól megdagadjon, szűrd le az vizet; ha az tej forr, tedd bele az rizskását, tedd szénre, had főjön, míg meglágyúl; tégy azután törött nádmézet reá és ha fel akarod adni, sózd meg, jámbor.

1 hozzászólás
cippo I>!

Tehénbél töltve édes tejjel

Az tehénnek az öregbik hurkáját meg kell mosni igen szép tisztán, hogy az ganéjtul szagos ne legyen; ahhoz elegendő édes tejet, tyíkmonyat, abban sáfránt, borsot, de az tyikmony bűvebben legyen, hogy nem mint az téj, azt habaró fával erősen meg kell törni és szitán által szürni, savát is meg kell adni, úgy kell annakutána az bélben tölteni. Petreselyem-levél is legyen az tejben, mind az két végét megkell kötni, hogy az töltelék ki ne menjen, forró vizben meg kell fonnyasztani, hogy olyan kemény legyen az tej benne, mint az máj. Aztán ha megfőzöd, más tiszta vizben főzzed, mikor immár látod, hogy megfőtt, szűrd el azt az levet, édes tejet szürj reá, petreselyem levelet is vess reá, főzd abban. Mikor fel akarod adni, azelőtt fél órával sáfrányozd, borsold és sózzad meg.

28. oldal

Lélle P>!

[…] sót vess reá, de sokat ne vess, jobb, hogy kétszer avagy háromszor vess, hogy nem mint egyszer sokat találnál vetni; mert ha egyszer sokat vetsz bele, abból jól tudod, hogy semmit vissza ki nem vehetsz.

11. oldal, Szakács tudomány - írta az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere a XVI. század vége felé (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: étel · főzés ·
Lélle P>!

AZ ÉNYNEK ROTHADÁSA ELLEN VALÓ ORVOSSÁG.

Hogy az embernek újonnan nevekedjék, végy mézet, tárkont, sályát, egy-egy lótot, szederj fából valónak az levét négy lótot, gyömbért egészet két lótot, hadd főni ezt az gyömbért egy fél meszely vízben, tedd aztán az megnevezett szerszámokot mind mézestűl az gyömbér levében, had főni együtt egy kevéssé, ezzel öblétsd meg az szádot, igen használ.

294. oldal, Opus Magiricum, Wecker János Jakab orvos műve szerint (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: méz · recept · száj · tárkony · zsálya
Lélle P>!

KOPORTATA.

Malacz húst süss meg egy darabot. Annak felette madarat, akármi félét, kolbászt, annyi rávaló húst készéts hozzá, az mennyivel arányzod, hogy egy tálat megérsz. Azután verj tikmonyat egy tálban, az czipót szeld meg szélesen, az tikmonyban áztasd meg, rántsd meg vajban, azután hozass egy jó darab sajtot, egy torma reszelővel reszeld meg, rakj egy rendet egy ezüst tálban czipót, egy rend húst is elég és minden rendet hints meg az sajttal. Azután törj fokhagymát meg, tehénhús levet szitával szűrj reá, tedd szénre, s főzzed, hogy az leve elapad, többet is tölts reá, addig, hogy megforradjon az tálban, hogy az sajttal jól öszvefő, add fel, bizvást bizakodjál bizott uram.

244. oldal, Szakács tudomány - írta az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere a XVI. század vége felé (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: recept
Lélle P>!

TEJES RISKÁSA.

Az riskását igen szépen mosd, tisztétsd ki az kövecset belőle, az tejben csináld bele, hozzá láss, hogy meg ne bűzhödjék, mikor fel akarod adni, megsózzad, gyömbérezzed, nádmézzel trágyáld meg, azzal hintsd meg. Ha penig trágyád nem leszen, vajjal is meg lehet.

188. oldal, Szakács tudomány - írta az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere a XVI. század vége felé (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: recept · tej
Lélle P>!

RISKÁSÁVAL TEHÉNHÚS.
[…]
Mikor felakarod adni, gyömbér- és nádmézből trágyát csináltass. Hogy felakarod adni, az trágyával meghintsed, mert az régi mesterek ezzel így éltenek, az mostaniak nem szeretik, azt költötték, hogy igen drága, ezért az, ki nem szereti, trágya nélkül is megeheti.

19. oldal, Szakács tudomány - írta az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere a XVI. század vége felé (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: recept · tehén
Lélle P>!

BETEGES EMBERNEK VALÓ LEVECSKE.

Egy tikmonyat végy, had főjön borban, ha megfőtt, az bort leszűrjed, szedd ki az tikmony székit, nyomd ki s tölts bort reá, csinálj abból levecskét. Ezt egy vén embertől hallottam, kin mikor az asszú kórság volt s igen elszáradott volna, egy Doctornak rendelése szerint mindenkor reggel ilyen levecskével élt s meggyógyúlt, ereje, húsa, vére megjött.

285. oldal, Opus Magiricum, Wecker János Jakab orvos műve szerint (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: beteg · bor · recept · tojás
Lélle P>!

[…] meg ne sózd felettébb, mert az igen sós étek méreg az betegnek, az szomjúságot is megöregbéti. De ebben is az szokásra és természetre nézni kell, mert némely ember igen sós étekhez szokott, affélének jobban megsózhatod.

263. oldal, Opus Magiricum, Wecker János Jakab orvos műve szerint (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: beteg · · szomjúság
Lélle P>!

Minden orvoslásban arra kell vigyáznunk, hogy egyik nyavalyát eltávoztatván, mást helyébe ne állassunk.

259. oldal, Opus Magiricum, Wecker János Jakab orvos műve szerint (Históriaantik, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: betegség · gyógyítás