!

Rácz-Stefán Tibor magyar

1988. január 24. (Balassagyarmat) –

Teljes névRácz Tibor
Nemférfi
Facebook@racz.stefan.tibor
Instagram@racz.stefan.tibor

Könyvei 9

Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
Rácz-Stefán Tibor: Túl szép
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
Rácz-Stefán Tibor: Pokolba a jópasikkal!
Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba
Rácz-Stefán Tibor: Nincs hozzád hasonló
Rácz-Stefán Tibor: Téged kérlek karácsonyra

Kapcsolódó sorozatok: Szállj a dallal! · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző · Rubin pöttyös könyvek Könyvmolyképző · Szivárvány kör Könyvmolyképző

Antológiák 5

Kozma Réka (szerk.): Érints meg!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok
Vágyom rád
Gyöngyfüzér
Csak mi ketten!

Kiemelt alkotóértékelések

LoveRosie>!

Rácz-Stefán Tibor

Bár Tibinek még csak a novelláit olvastam, tudom, hogy nagyot fog ütni a Fogadj el!. Sokaknak nem fog tetszeni a történet, mert nincsenek benne szuperhősök, akik megmentik a földet. Nincsenek benne alakváltók, mágusok, angyalok vagy démonok.
Tibi novellái/könyve az elfogadásról szól(nak). A drasztikus igazságról. Hogy milyen lehet egy szegény gyermeknek, vagy hogy mennyire nehéz megbirkóznia egy fiatalnak azzal, hogy ő LMBT. És ezt imádom az író munkáiban. Hogy a valóságról ír. Nem talál ki egy új világot. Arról ír, amit az utcán is láthat az ember… (Persze csak akkor, hogyha tudomást vesz a körülötte lévőkről.)

FeketeAlex IP>!

Rácz-Stefán Tibor

Úgy vettem észre, hogy ő egy elég megosztó szerző. Sokan imádják, sokan kedvelik, de ugyanakkor sokan egyáltalán nem. Én így 7 elolvasott könyv után szerintem kijelenthetem, hogy az előbbi társasághoz tartozom. (Bár igazából ezt már az első után tudtam. De jobbnak láttam meggyőződni róla, hogy a többi könyve is tetszik. :D)
Azt viszont megjegyezném, hogy ami leginkább szemet szúrt, hogy meleg karakterek kicsit sztereotipikusak (kivéve a Pokolba a jópasikkal! szereplőit, náluk ez nincs, vagy nem annyira van jelen). Van a férfias, macsó csábító, és a femininebb fiú, aki Britney Spearst és Lady Gagát hallgat, az arcvonásai is nőiesek, így folyton piszkálják őket. Illetve az Élni akarok!ban ott volt Gabi, a rövid kék hajú, Martens bakancsos leszbikus csaj.
De akkor visszatérve a könyvekhez. Először a Túl szépet olvastam tőle, @Zsofia__Molnar a tanúm, mennyire tetszett, off. Utána a Fogadj el!-t, és a Szállj a dallal! sorozatot, ahonnan azonnal megszerettem Dávidot és Áront (persze a többieket is, de legfőképp őket). Aztán jött a Pokolba a jópasikkal!, és az lett az abszolút kedvencem tőle. Az Élni akarok! elég más kategória volt témáját és hangulatát tekintve, de ugyanúgy nagyon szép történet. Az Éld át a pillanatot! pedig majd nemsokára következik. :D off

Adrirawia>!

Rácz-Stefán Tibor

Idén ismertem meg az írásait, és lenyűgözött.
Mindkét kötete olvastatta magát, mindkét kötete csodálatos volt.
Köszönöm, hogy a 2016 második felét megszépítette nekem a könyveivel. :)
Most már a kedvenc íróim közé tudhatom be.

sx_o_clock_dinner I>!

Rácz-Stefán Tibor

Életemben nem éreztem még, hogy egy könyv ilyen nagy hatással lett volna rám. Rácz-Stefán Tibor könyvét, a Fogadj el!-t több okból is meg akartam venni:
1. kíváncsi voltam, mit alkotott egy magyar író
2. tetszett a borítója
3. szimpatikus volt a fülszöveg és a cím is
Jó döntés volt megvenni. Olyan dolgokról mesél ez a könyv, ami nem csak kitaláció. A rideg valóság tökéletes képmása, melyet nem színez ki vagy turbóz fel. Pontosan olyannak adja el, amilyen, kertelés és mellébeszélés nélkül. A legőszintébb író, akivel eddig találkoztam.

Paulina_Sándorné P>!

Rácz-Stefán Tibor

Idén került a kezembe a második könyve. Az első is megfogott, de a második is, amit nem gondoltam volna. Kortárs magyar írót nehezen veszek a kezembe, mert jó párszor már csalódtam. Első könyve Tibornak a „Fogadj el!” volt, amit este kezdtem el, de hajnalig olvastam. A stílusa megfogott. Számomra úgy ír, ami magával ragad, nem enged és elvarázsol. A történeteit jól választja meg, bőven talál benne az ember olyat, amin elgondolkodhat.

BBetti86 >!

Rácz-Stefán Tibor

Egyike azon magyar ifjúsági szerzőknek, aki tartalmas tud lenni, miközben szórakoztató regényeket ír. A regényeiben a hősöknek komoly problémákkal kell szembenézni, mint a halál közelsége, életet megváltoztató betegség, stb. Természetesen a szerelem is központi téma, de az ő hőseinek komolyabb problémái is vannak.
Nagyon érzékeny, átélhetően nyúl ezekhez a témákhoz. A könyveiben ötvözi a cselekmény pörgetését és a karakterek fejlesztését, a lelki oldalt, így az is élvezi, akinek kell az események haladása, az is, akinek fontosabb, hogy mi zajlik a hősök fejében.
Jellemző, hogy egy-egy meleg szereplő és az ő önelfogadása, a környezetével való kapcsolata is téma. Nem erőszakosan és szájbarágósan mutatja be ezt, hanem elfogadással és nyitottsággal. Talán ő az a szerző, akitől a legtermészetesebben elővezetve találtam ilyen tematikát. Az ő hősei nem melegek elsősorban, hanem többrétegű szereplők, akik egyéb más dolgok mellett homoszexuálisak is.
Szeretem a könyveiben, hogy sok az utalás a YA kultúra sikerregényeire és filmjeire. Minden utalás megértéséhez ehhez képben kell lenni, de akár arra is jó, hogy az ember begyűjtsön pár tippet, ilyen zsánerben mit érdemes nézni/olvasni. (Azért nálam nem 100% a sikeresség, mert a Rubinvörös sorozatot képtelen vagyok megszeretni, de ahhoz pl. adott jó tippet, az Árnyvadászokban milyen egyéb szempontok érvényesülnek.)
Határozottan érdemes tőle olvasni, és nem csak kamaszoknak.

sz_tundii>!

Rácz-Stefán Tibor

Nem nagyon szerettem a magyar történeteket, a magyar szereplőket, amíg nem találkoztam a könyveivel. Valahogy nem tudtak kikapcsolni, nem tudtam úgy elmerülni bennük. És aztán találkoztam a könyveivel és egyiket se bírtam letenni. A Túl szépen járt az eszem, akárhányszor megláttam egy pepsit vagy egy uszodát. A Molyról sokszor eszembe jut Dávid és Áron…
És akárhányszor Lady Gagát hallgatok, újra akarom olvasni az összes novellát és regényt, amit tőle olvastam. Ide kevés az öt csillag!

szbcsilla17>!

Rácz-Stefán Tibor

Eddig még csak egy könyvet olvastam tőle. De nem ez volt az utolsó. Az Élni akarok című könyve ríkatott meg a legjobban a könyvmolyságom eddigi időszaka alatt.

2020.06.14.
Most fejeztem be a Kapcsolatpróbát. Ezáltal az összes megjelent könyvét is olvastam. Mind az összes könyve belopta magát a szívembe. Kedvenc íróm lett.

Amaryll87>!

Rácz-Stefán Tibor

Nem igazán szerettem eddig a magyar írókat. Tegnapig. Vaciláltam, hogy bele kezdjek e, bele kezdtem, és nem bántam meg. A Mikrofonpróbát egy nap alatt kiolvastam, úgy magával ragadott a történet. Ma meg a Kapcsolatpróbát is kivégzem. Alig várom már, hogy a most 9éves lányomnak pár év múlva a kezébe tudjam adni ezeket a könyveket, mert sajnos nem sajnos, teljesen jól leírják a mai tizenévesek mindennapos problémáit. A könyvek felnyitják az ember szemét a barátság, a szerelem és az elfogadás terén. Középiskolában kötelező olvasmánnyá tenném ezeket a könyveket. Talán így kevesebb lenne a depressziós kamasz, és a fiatal kori öngyilkosság. Az emberek és a fiatalok talán megtanulnák elfogadni a másság minden féle formáját! Köszönöm ezt az élményt!

Maggie>!

Rácz-Stefán Tibor

Egyelőre csak a Fogadj el! című művét tudtam kézbe venni, de ez, ha szabad ezt a szót használni, fantasztikus volt. :)) Bátran mondhatom, az ilyen alkotók népszerűsítik egyre jobban a magyar irodalmat!!! Csak így tovább Tibi! :)


Népszerű idézetek

PaiPai>!

Azt mondják, nem születhetnek az interneten mély barátságok, de ők nem ismerik a mi történetünket […]

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: internet · Szalai Márk
17 hozzászólás
AniTiger P>!

A remény egy olyan luxus, amit nem mindenki engedhet meg magának.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lilla · remény
DoreenShitQ>!

Nem a külső számít. Rohadtul nem.

300. oldal, Olivér

Fruzsiv >!

[…] annyi csoda van az életben, olyan sok mesés percet tartogathat még számomra!

234. oldal, December 24., vasárnap

4 hozzászólás
Könyvmolyképző KU>!

Aki kitalálta, hogy egy pár szakítás után is barátságban tud maradni, az nagyon
hülye. Vagy nem volt még szerelmes.

8 hozzászólás
Arkhamei_Cassye>!

– Tudod, ha egy barátságot hazugságok alapjaira építesz fel, akkor ne csodálkozz, ha összedől az építmény.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Németh Áron
Könyvmolyképző KU>!

– Megmutatom, hogy hol lakom.
– El akarsz csábítani? – kérdem hetykén.
– Azt szeretnéd? – Szerintem fogalma sincs arról, hogy éppen flörtöl velem.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fenyvesi Olivér · Szalai Márk
Könyvmolyképző KU>!

Mivel piszok jól nézek ki, az emberek hajlamosak azt feltételezni, hogy hülye is vagyok. Mintha az előnyös külső és a jó észjárás nem járhatnának párban. Nem is tudom, mi lenne, ha szőke lennék. Kirendelnének mellém egy flancos vakvezető kutyát?

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fenyvesi Olivér
7 hozzászólás
Könyvmolyképző KU>!

Csak annyit mondok, hogy a boldogsághoz néha annyi is elég, ha elhallgattatod a fejedben tomboló, kellemetlen hangokat, amik mindig arra kényszerítenek, hogy annak az ellenkezőjét tedd, amire igazán vágysz

77. oldal