!

Poul Anderson amerikai

1926. november 25. (Bristol, Pennsylvania, USA) – 2001. július 31. (Orinda, California, USA)

Teljes névPoul William Anderson
Nemférfi
Életrajz

Könyvei 104

Poul Anderson: Majd ha az Orion fölszáll
Poul Anderson: A nagy keresztes hadjárat
Poul Anderson: Időjárőr
Poul Anderson: A törött kard
Poul Anderson: Az idő folyosói
Poul Anderson: Oroszlánszív
Poul Anderson: Időjárőr 2. – Őrjárat a múltban
Poul Anderson: Tomboló vihar
Poul Anderson: Tűzkorszak
Poul Anderson: Változó csillag

Kapcsolódó sorozatok: Időjárőr · Flandry angol · Harvest of Stars angol · The Last Viking angol · Psychotechnic League angol · The King of Ys angol · Future History of the Polesotechnic League angol · Hoka angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Galaktika Fantasztikus Könyvek · Osiris Könyvek Cherubion · Phoenix Science Fiction & Fantasy · Valhalla Science Fiction · Galaxis SF Könyvek · A sci-fi klasszikusai · Fantasy Masterworks angol · Science Fiction Masterworks angol

Antológiák 33

Ferenczné Árkos Ilona (szerk.): A pokolba tartó vonat
Rónaszegi Miklós (szerk.): A nyikorgó idegen
Nemes István (szerk.): Trollvadászok
Nemes István (szerk.): Ozirisz országa
Gáspár András – Novák Csanád (szerk.): Analógia
Martin H. Greenberg (szerk.): Az Alapítvány barátai
Nemes István (szerk.): A Galaxis Császára
Burger István (szerk.): Galaktika 176.
Nemes István (szerk.): Csillagrobbanás
Nemes István (szerk.): Feketecsuklyások

Népszerű idézetek

vicomte P>!

Amikor az óriás végre összefüggően tiltakozott, Holger jó néhány érvet felsorakoztatott a „kérdés” és a „válasz” szavak jelentésére vonatkozólag, s ezzel elérte, hogy még fél órán keresztül üvöltöztek egymással. Holger magában megáldotta a főiskolai szemantikai szemináriumot. További tíz percet töltött el azzal, hogy Bertrand Russel tipológia-elméletét adta elő.

91. oldal

1 hozzászólás
pwz IP>!

Ma már csak a tudósok tudták elolvasni a francia Bibliát, Jane Austen és Castelo Blanco regényeit, Holberg vígjátékait, Villon és Goethe verseit; ezek voltak az utolsó efféle relikviák, amelyek még nem porladtak el.

301. oldal

Noro>!

Félelmetes dolog egy teljesen igazságos ember kezébe kerülni.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: igazságosság
pwz IP>!

A politikában nem számít sem az állhatatosság, sem a hűség, sem az erkölcs,…

534. oldal

Kapcsolódó szócikkek: állhatatosság · erkölcs · hűség · politika
Arianrhod P>!

– Azért elboldogulunk. Mindenkinek szava van a kormányzásban.
– De hát az lehetetlen! Ebből csak üres fecsegés lehet, miközben semmi nem történik.
– Sokáig próbálkoztunk a másik módszerrel, de a született vezetők gyakran olyan gyengék, ostobák vagy kegyetlenek voltak, hogy úgy gondoltuk, mi sem lehetünk sokkal rosszabbak.

pwz IP>!

Te – mutatott a csoport leglevertebb emberére –, add ide az oldalfegyveredet! Szaladj haza anyukádhoz, és kérdezd meg, miért nem jutott több vér a pucádba, amikor a futószalagon elkészültél!

587. oldal

pwz IP>!

– Az atom démoni erő, igen, a régi rend elpusztítója. De ugyanilyen démon volt a tűz, a kőszerszámok, az első farmok, az első hajók, fém, írás, nyomtatás, satöbbi, satöbbi. Az ember mindig is ébresztett démonokat, s szerintem újra…

337. oldal

pwz IP>!

– Utálok úgy szarvast ölni, hogy a tetem nagy részét hátra kell hagyni. De muszáj. Varjú bátyám és kukac néném majd hasznát látja, úgyhogy mégse megy veszendőbe.

327. oldal

Arianrhod P>!

Ő maga sem értette egészen az atomelméletet. Egyszerűen csak tanult az egyetemen a Rutherford és Lawrence által végzett átalakítási kísérletekről és a radioaktív sugárzásról.
Azok a mesék a naptól átváltozott óriások fosztogatóit sújtó átokról tökéletesen megfeleltek a valóságnak. Ha a karbon szilikonná alakul, valószínűleg mindig keletkezik valamennyi rádioaktív izotóp – márpedig itt több tonna anyag átalakulásáról volt szó.

Kapcsolódó szócikkek: izotóp
Noro>!

Tudja, az ember elég kapkodva fejlődött. Azt is mondhatánk, selejtes. Azt mondják, három agyunk van, egyik a másikon. A csíra a hüllőagy, aztán jön az emlősagy, végül a túlfejlett agykéreg. Nem túl harmonikusan működnek együtt – ezért vannak fejszés gyilkosok, kurvák, és ezért van szocializmus. Az istáriak fejében nagyobb a rend, az egység. Láthatja, ha felboncol egyet. Úgy tűnik, számukra ismeretlen az öntudatlanság -szó szerint nem létezik, hacsak ide nem számítjuk a súlyos fizikai sérülések miatti gyengeelméjűséget. Betegségek nem fenyegetik az agyat. Az istáriaknak egyébként is nagyon kevés betegségük van, hála a sok bennük élő, specializálódott segítőnek. Ami az elmebetegségeket illeti – vont vállat Jill – ez ugyebár definíció kérdése. Csak annyit mondhatok, sohasem láttam még olyan istárit, akit én bolondnak neveznék. És be tudom bizonyítani, hogy akármilyen idegenek, akármilyen hatalmasak is vagyunk mi, emberek, semmiféle kulturális sokkot nem okoztunk az idejövetelünkkel. Tisztelnek minket, elfogadják tőlünk, amit hasznosnak tartanak, de mindez simán beleolvad az eddigi életmódjukba, szokásaikba.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: agy