!

Philip Yancey amerikai

1949. november 4. (Atlanta) –

Tudástár · 6 kapcsolódó alkotó

KatalógusnévYancey, Philip
Nemférfi
Honlapphilipyancey.com
Facebook@PhilipYancey

Könyvei 20

Philip Yancey: Meghökkentő kegyelem
Philip Yancey: Az imádság
Philip Yancey: Jézus másként
Philip Yancey: Csalódás Istenben
Philip Yancey: Hol van Isten, amikor fáj?
Philip Yancey: Hová tűnt az örömhír?
Philip Yancey: Kerülő utak a boldogsághoz
Philip Yancey: Mire megyünk Istennel?
Philip Yancey – Tim Stafford: 180 nap alatt a Biblián át
Philip Yancey: Keresztények és politika

Antológiák 1

Charles E. Moore (szerk.): Following the Call

Népszerű idézetek

csucsorka IP>!

Magam is megtapasztalhattam, milyen szenvedélyes indulatok húzódnak meg a kultúrák közötti háború mögött, amikor a Facebook-oldalamra kiírtam egy idézetet, az ismert amerikai televíziós riportertől, Andy Rooney-tól: „Úgy döntöttem, ellenzem az abortuszt – jelentette ki Rooney. – Gyilkosságnak tartom. Mégis bajban vagyok, ugyanis az abortuszhoz való jog mellett kardoskodók csoportja sokkal szimpatikusabb, mint az abortuszt ellenzőké. Sokkal szívesebben vacsoráznék az előbbiek társaságában.” Bejegyzésemet valóságos kommentáradat követte. Voltak, akik szidalmazták, hiteltelen celebnek nevezték Rooney-t. Mások védelmükbe vették az életpárti önkénteseket, szembeállítva erényeiket a visszataszító másik oldallal. Egy nő azt a kérdést szegezte nekem: „Mit akar ezzel mondani? Azt, hogy Rooney-hoz hasonlóan kellemesbbnek találja az ártatlanok legyilkolása mellett kampányolók társaságát, mint azokét, akik meg akarják menteni ezeket a csecsemőket? Ennyire testi szempontok vezérlik? … Felfordul a gyomrom a bejegyzésétől!”
Más szóval, a reakciók megerősítették Andy Rooney véleményét. Vajon szeretnék-e egy asztalhoz ülni a sok gyűlölködő komment szerzőjével, akik kifejtették a véleményüket a bejegyzésem alatt? Arra jutottam, hogy nem az a kérdés, egyetértek-e valakivel, hanem az, hogyan viselkedem azzal, akivel homlokegyenest ellentétesen gondolkodom.

26. oldal, 1. fejezet - A nagy szakadék (Harmat, 2017)

22 hozzászólás
csillagka>!

És végre megértettem: a megbocsátás végső soron hitből történik. Amikor megbocsátok, abban bízom, hogy Istennek jobban megy az igazságszolgáltatás, mint nekem. A megbocsátással egyszerűen lemondok a kiegyenlítés jogáról, és Istenre hagyom, hogy derítse ki, hol az igazság. Más szóval az ő kezében hagyom a mérleget, amely az igazság és az irgalom közötti egyensúly méricskélésére szolgál.

106. oldal

csabosz>!

Az, hogy megölték Jézust, olyan, mintha egy pitypangot azzal akarna valaki megsemmisíteni, hogy ráfúj. (Walter Wink)

250. oldal, Mennybemenetele: üres kék ég (Harmat, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus
palastim>!

… a kegyelem azt jelenti, hogy semmit sem tehetünk annak érdekében, hogy Isten még jobban szeressen bennünket. Nem számít, hány óra lelkigyakorlatot, mennyi önmegtartóztatást, teológiai tudást és tudományos fokozatot vagy igaz ügyért végzett szolgálatot tudunk felmutatni. A kegyelem azt is jelenti, hogy semmit sem tehetünk annak érdekében, hogy Isten kevésbé szeressen bennünket. Nem számít mennyi fajgyűlöletet, büszkeséget, pornográfiát, paráznaságot vagy akár gyilkosságot lehet a kontónkra írni. A kegyelem azt jelenti, hogy Isten annyira szeret bennünket, amennyire csak egy végtelen Isten szeretni képes.
A teológus Barth Károly több ezer oldalt teleírt Egyházi dogmatikájában, végül mégis igen egyszerűen határozta meg Istent: „aki szeret”.
A kegyelem botrányosan személyes. Ahogy Henri Nouwen rámutat: „Isten örvendezik. Nem azért, mert a világ bajai megoldódtak; nem azért, mert minden emberi fájdalom és szenvedés megszűnt; s nem is azért, mert több ezer ember megtért, és most az ő jóságát dicsérik. Nem, Isten azért örül, mert egyik gyermeke, ki elveszett, megkerült.”
Különös, hogy az elveszett tulajdon megtalálása mélyebben érint bennünket, mint ugyanannak a tárgynak a megszerzése.

Kapcsolódó szócikkek: Barth Károly · Henri Nouwen
csauperjel>!

Jézus szerint az imádság arra hasonlít, amikor egy kisgyermek kér valamit az édesapjától. Attól még, hogy fölmászik az ölébe, és elé tárja karácsonyi kívánságait, nem biztos, hogy mindent meg is kap. De önmagában az a tény, hogy odabújt hozzá, és beavatta legmélyebb vágyaiba, szorosabbá fűzi a szeretet kapcsát kettejük között, ami apja számára mindennél fontosabb. Jobb döntés bizakodó gyermekként akár őrült kéréseket is Isten elé tárni, s hagyni, hogy ő döntsön ezekről, mint előre rettegni, hogy megfelelő módon kérünk-e valamit.

459-60. oldal, Ötödik rész: Az imádság gyakorlata / 22. Az imádkozás és Isten (Harmat, 2018)

Philip Yancey: Az imádság Változtat-e bármin is?

Kapcsolódó szócikkek: apa · gyermek · ima · Isten · Jézus Krisztus · kérés
csucsorka IP>!

Egy régi kvéker bölcsesség szerint: „Az ellenség az, akinek a múltját még nem volt alkalmunk megismerni.”

19. oldal, 1. fejezet - A nagy szakadék (Harmat, 2017)

csucsorka IP>!

Nem hinném, hogy Isten számontartja, hány vitát sikerül megnyernünk, arra azonban nagyon is kíváncsi, hogy tudunk-e szeretni. Szokásom kérdezősködni: kinek mi jut eszébe először a keresztény szóról. Még soha senki nem említette a szeretetet, pedig a Biblia szerint nem ártana!

35. oldal, 2. fejezet - Veszélyben a kegyelem (Harmat, 2017)

csucsorka IP>!

A csodálatos gyógyulások középpontba állításának gyakori mellékhatása, hogy azok, akik nem gyógyulnak meg, úgy érzik, Isten egyszerűen elsétált mellettük. Nemrég láttam a tévében egy betelefonálós gyógyítóműsort. Akkor ujjongtak a leghangosabban, amikor az egyik telefonáló elmondta, hogy egy héttel a kiírt amputálás előtt meggyógyult a lába. A közönség felkiáltott, a műsorvezető meg egyre csak ezt hajtogatta: „Ez a legszuperebb csoda ma este!” Én meg csak azokra az amputált lábú tévénézőkre tudtam gondolni, akik épp azon töprengtek kétségbeesetten, vajon hol vallott kudarcot a hitük.

114. oldal, Második rész: Isten a fájdalmon keresztül üzen? ; 7. fejezet: Miért vagyunk itt? / Jóléti teológia

2 hozzászólás
Dominicana>!

Száz emberből egy az, aki a Bibliát tanulmányozza, és kilencvenkilenc, aki azt az egy keresztényt. (Dwight L. Moody)

321. oldal

csucsorka IP>!

Maga Jézus is azzal töltötte a földi életét, hogy harcolt a betegség és a kétségbeesés ellen. Fatalizmusnak még csak a jelét sem adta, és sosem mondott olyat, hogy a szenvedésre beletörődéssel kell felelni.

112-113. oldal, Második rész: Isten a fájdalmon keresztül üzen? ; 7. fejezet: Miért vagyunk itt? / Két nagy hiba