!

Philip K. Dick amerikai

1928. december 16. (Chicago, Amerikai Egyesült Államok) – 1982. március 2. (Santa Ana, Amerikai Egyesült Államok)

Tudástár · 52 kapcsolódó alkotó · 5 kapcsolódó könyv · 16 film

Teljes névPhilip Kindred Dick
Nemférfi
Facebook@PhilipKDickAuthor

Képek 9

Könyvei 120

Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban
Philip K. Dick: Ubik
Philip K. Dick: Kizökkent idő
Philip K. Dick: A halál útvesztője
Philip K. Dick: Kamera által homályosan
Philip K. Dick: Figyel az ég
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája
Philip K. Dick: Csordulj, könnyem, mondta a rendőr
Philip K. Dick: VALIS

Kapcsolódó sorozatok: VALIS-trilógia · Szárnyas fejvadász · Blade Runner angol · VALIS trilogy angol · The Collected Stories angol · Blade Runner román · Do Androids Dream of Electric Sheep? angol · Blade Runner német · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Kozmosz Fantasztikus Könyvek · Philip K. Dick Agave Könyvek · Galaktika Baráti Kör Könyvklub Móra · Valhalla Science Fiction · Oxford Bookworms Library angol · Science Fiction Masterworks angol

Antológiák 28

Isaac Asimov (szerk.): Szívélyes Fahrenheit
Agave 100
Isaac Asimov – Martin H. Greenberg (szerk.): Gyilkos idő
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 52.
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 4.
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 9.
Robert Weinberg (szerk.): Holnap történt
Gáspár András – Novák Csanád (szerk.): Analógia

Róla szóló könyvek 5

Lawrence Sutin: Isteni inváziók
H. Nagy Péter (szerk.): Ütköző világok
Kyle Arnold: The Divine Madness of Philip K. Dick
Paul Williams: Only Apparently Real
Stuart Douglas: The Apocalypse of the Reluctant Gnostics

Kiemelt alkotóértékelések

Morpheus>!

Philip K. Dick

PKD-ről mindenki azt gondolja, hogy Sci-Fi író. Pedig valójában nem. Aki fantasztikus novellákat, regényeket ír, az általában kitalál egy ötletet, amit kibont és leír. De mit mondjunk arra az emberre, aki nem ötleteket talál ki, hanem megél bizonyos dolgokat, amire nem igazán tud magyarázatot adni, elkezdi kutatni a lehetséges (és kevésbé lehetséges) magyarázatokat, és írásai erről szólnak? Azt mondanám, hogy igenis vegyük komolyan PKD állításait, és magunk is eredjünk a nyomába. Nem biztos, hogy ugyanarra a következtetésre jutunk végül, de aki következetes, az megláthat sok különös dolgot. Vagy csak tegyünk fel néhány kérdést, és próbáljunk rájuk válaszolni: Vannak szimulákrumok körülöttünk? Ha vannak, hogyan tudjuk megkülönböztetni az emberektől? Van valamiféle kozmikus értelem a világ mögött, vagy teljesen magunkra vagyunk hagyatva? Létezik-e szabadság? Meg tudjuk-e változtatni a múltunkat?
Szóval olvassuk PKD-t, gondolkozzunk, és hátha egyszer sikerül visszaemlékeznünk nekünk is egy-két olyan múltra, amely látszólag nem volt, mi mégis emlékszünk rá.

kissakos I>!

Philip K. Dick

Dick egy szenvedő őrült volt,látnoki képességekkel megáldva. Nehéz élete lehetett, de amit hátrahagyott az utánozhatatlan.

pojDD>!

Philip K. Dick

– Bocs, Phil, de… miért nem tudsz normális emberekről írni, mint mások? Normális emberekről, akik normálisan érdeklődnek normális dolgok iránt. Ehelyett amelyik könyvedet csak kinyitom, egy különcöt találok valami tré állásban, aki kábítószert szed, a barátnője diliházban van, de azért ő szereti…

Épp a minap jött fel ez kis kritika(?) Dicktől saját magára. Plusz még hozzájönnek a paranoias, depressziós, stb. szereplők, de ennek ellenére ő az egyik kedvenc íróm. Az univerzum, amit épített a jövő világáról szerintem az egyik legizgalmasabb, a történetek mindig tartogatnak nagy csavarokat, illetve sosem lehet tudni, milyen fordulat fog következni a történések közben. És bár több, mint 40 éves az utolsó könyve is, a gondolatai, világlátása mai napig aktuális.

Totti86>!

Philip K. Dick

Philip K. Dick egy isten. Vagyis, bocsánat, “a valóság egy tágabb kontinuumának, egy felsőbbrendű dimenziónak a lakója, aki a miénk felett álló multidimenzionális realitássíkból transzponálta magát közénk”.
A recept: végy egy egyszerű, ám elképesztően abszurd alaphelyzetet, ami szinte senkinek nem jutna eszébe, pl. egy istent egy dobozban, ezt a helyzetet, legyen bármilyen képtelen, tálald olyan tárgyilagosan, hogy az olvasó egy percig se idegenkedjen, rögtön azt érezze, ott van, aztán történjenek furcsábbnál furcsább események, talán kicsit felületesen előadva, nem törődve az esetleges következetlenségekkel, végül fulladjon ki a sztori céltalanul vagy pusztuljon ki az egész emberiség.
Kicsit szomorú és ijesztő, mennyire szorongott Dick, mennyire félt egy háborútól, akár emberek, akár robotok állnak a másik oldalon. A kitalált eszközei zseniálisak. Pontosan ezért nem értem, hogy az informatikai képzelgései miért nem léptek túl a szalagos megoldásokon.
Ha a novelláit olvasom, és nem tudom, hol lesz vége, nem úgy mint egy könyvnél, akkor teljesen váratlanul tud vége szakadni a történeteinek. Egyszer csak már nincs tovább, de nem érzem, hogy ez tudatos lenne, hogy ennek célja volna.
Az ötletei, a gondolatvilága megunhatatlan. Ha ráéreztél az ízére, mindig el akarod olvasni a következő művét. A befejezés, vagy hogy egyáltalán mit tud kezdeni az ötletével, teljesen hektikus színvonalú, de az ötletek maguk mindig zseniálisak.
Dicknek szüksége lett volna egy írótársra, aki rendberakja a következetlenségeket, segít szépen kidolgozni a részleteket és ír hozzá egy jelentőségteljes befejezést. Engem ezért mindig is egy kettős érzés tölt el, ha arra gondolok, Dick jó iró volt-e. Ha az ötleteit nézem, utánozhatatlan, inspiráló, ha a befejezéseit, akkor átlagon aluli. De ha utóbbival megbarátkozom, és nem várok el sokat, mindig meg tud lepni!

Lunemorte P>!

Philip K. Dick

Ő az,aki megszerettette velem a sci-fit. Egyszerűen imádom!!

sskkaa I>!

Philip K. Dick

PKD műveit azoknak is érdemes olvasni, akik alapjáraton nem sci-fi rajongók. Bár jó magam nem vagyok otthon a sci-fi témában, azért azt mégis megjegyezném, hogy PKD esetében ez a sci-fi skatulya nem tükrözi művei egyediségét. Az eddig olvasott regények alapján nagyon jó írónak tartom, ráadásul az általam annyira nem kedvelt tudományos maszlagot is eléggé rövidre fogja, így a történetei pörgősek, lényegre törőek, és változatosak. Szavai elgondolkodtatóak, és néha nyomasztóak, de bárhol is vagy a világban, PKD-t olvasni igazi kikapcsolódás.

bartha_zoli P>!

Philip K. Dick

Az egyik legeredetibb sci-fi írónak tartom, döbbenetes ötletei, jövőbe látása mindig újra és újra lenyűgöz. Külön imádom a történeteiben, hogy simán behúz olyan fordulatokat, amikre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy sablonos. Karakterábrázolás, -fejlődés szempontjából nem egy Dosztojevszkij, de nem is ezért olvassuk :) Célul tűztem ki, hogy minden magyarul megjelent könyvét elolvasom, sajnos már egész jól állok…

Voidlord>!

Philip K. Dick

Asimov után a második legjobb scifi író, lényegében nincs rossz regénye vagy novellája. Egyedül az zavarhatja az embert hogy sokhoz nem írt befejezést vagy folytatást mint az Ember a Fellegvárbanhoz


Népszerű idézetek

csartak P>!

Kifejezett terápiás haszna van megismerni azokat, akik félelemben tartanak. És felfedezni, milyenek is valójában. Mert így a félelem elszáll.

99. oldal

Algernon P>!

Bárhová mész, mindenhol rosszat kell majd csinálnod. Ez az élet alapvető feltétele: erőszakot tenni a személyiségeden. Előbb-utóbb minden teremtmény erre a sorsra jut. Ez a végső árnyék, a teremtés kudarca. Ez az átok, ami rajtunk ül, ami táplál minden életet. Mindenhol a világegyetemben.

134. oldal

2 hozzászólás
Lunemorte P>!

– Fel a fejjel, húzd ki magad! Vágj boldog képet! Légy boldog!

74. oldal

2 hozzászólás
Lunemorte P>!

– De hát nem feltétlenül jó valami csak azért, mert bestseller.

2 hozzászólás
csartak P>!

K: Szereted Goethét?
V: Csak a tarajosat.

145. oldal (Agave, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Johann Wolfgang Goethe
3 hozzászólás
csartak P>!

A hétfő minden lehetséges világban ugyanolyan.

103. oldal