!

Péterfy Gergely magyar

1966. október 31. (Budapest) –

Tudástár · 4 kapcsolódó alkotó · 5 film

Nemférfi
Facebook@gergelypeterfy

Könyvei 13

Péterfy Gergely: Kitömött barbár
Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint
Péterfy Gergely – Péterfy-Novák Éva: A panda ölelése
Péterfy Gergely: Halál Budán
Péterfy Gergely: Bányató
Péterfy Gergely – Nagy Ervin: Robotmese
Péterfy Gergely: Mindentől keletre
Péterfy Gergely: A B oldal
Péterfy Gergely: Misikönyv
Péterfy Gergely: Örök völgy

Antológiák 14

Tíz igaz történet 2.
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása fiatal magyar írók novelláiból
Lovász Andrea (szerk.): Érik a nyár
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2009
Király Levente (szerk.): Körkép 2014
Csapody Kinga (szerk.): Sokszínű mesék
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 2004
Bazsányi Sándor (szerk.): Szivárványbaleset
Alexander Brody (szerk.): Evés-ivás
Menyhért Anna (szerk.): Kortárs irodalmi olvasókönyv I–II.

Népszerű idézetek

ppeva P>!

Naponta legalább két órát olvass – mondta Péter. Ennél az asztalnál, amely ablak előtt áll. Minden embernek kell legyen íróasztala. Minden íróasztalnak ablak előtt a helye. Aki fal elé teszi, vagy őrült, vagy rabszolga. Ne legyen függöny! Nem baj, ha belátnak. A paraszt azt fogja mondani, aki olvas, az naplopó. A proli azt fogja mondani, aki olvas, az ellenség. Ne foglalkozz ezzel! Az olvasásnál nincs fontosabb, az olvasás emel emberré. Az olvasás tesz erényessé és bölccsé, vagy legalábbis lehetővé teszi azt. A paraszt és a proli csak annak tulajdonít értéket, amiből közvetlen haszna van, meg tudja inni vagy enni, vagy rögtön pénzre cserélheti. Az olvasás nem ilyen. Az olvasás haszna, mint a bölcsességé vagy az erényé, önmagában van. Mert megadja annak a tudatát, hogy a világ több, mint aminek látszik. Belső kilátót épít az elmédben, ahonnan messzire látsz, míg a többiek lent bolyonganak a ködben.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
2 hozzászólás
szesza2000 P>!

Az olvasás haszna, mint a bölcsességé vagy az erényé, önmagában van. Mert megadja annak a tudatát, hogy a világ több, mint aminek látszik. Belső kilátót épít az elmédben, ahonnan messzire látsz, míg a többiek lent bolyonganak a ködben.

49. oldal, 4. fejezet (Kalligram, 2019)

Qedrák P>!

Ne higgye, Karl, hogy bármi is változni fog. Akik tegnap szar alakok voltak, holnap is szar alakok lesznek, és mivel ők vannak többségben, mindig elszarják a világot. Nem érdemes illúziókat kelteni.

242. oldal

encsy_eszter>!

Elégették a könyveket és betiltották a szabadkőműves páholyokat és levágták a fejeket, amivel csak azt tették nyilvánvalóvá, hogy semmit sem értenek a gondolatok terjedésének természetéből.

20. oldal

vorosmacska>!

…arra is fény derül, hogy a mai Kínában a „meleg”-re a szleng nem más, mint a kommunista idők „elvtárs”-a. Hirtelen nem tudok felidézni nyelvet, amelyben az „elvtárs” ilyen parádés és mélyértelmű jelentésváltozáson esett volna át.

111. oldal

fkt>!

– Rájöttem valamire – mondta Marcell a boltban –, a kommunisták egyetlenegy dolgot csináltak meg alaposan: megtanították a magyarokat lopni. Tulajdonképpen ez az egyetlenegy dolog, amihez tényleg értettek: elvenni a másét. A nácik megtanították őket gyűlölni: ők meg ebben voltak jók. Most szökött szárba a vetés: kikelt a gyűlölködő tolvajok sárkányfog-veteménye.

404. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · kommunista · lopás
Nikolett0907 P>!

– Nem az a lényeg, hogy ki van a komment mögött, hanem hogy mekkora fájdalmat okoz.

23. oldal

Kuszma P>!

Legjobb a hazával semmit sem csinálni, olyannak kell hagyni, amilyen. Mintha a haza egy holttest lenne, amelyet kizárólag siratni szabad, minden egyéb halottgyalázás és sátánimádás.

4 hozzászólás
AeS P>!

A könyvek szereplőiről és íróiról úgy beszélt, mintha mind a személyes ismerősei lennének, akikkel épp az előbb váltott néhány baráti szót a konyhában, és bármikor előléphetnek az egyik polc mögül. Aki beszélt vele, úgy érezte, hogy minden perce, amit eddig nem olvasással töltött, kidobott idő volt.

213. oldal (Kalligram, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: könyv