!

Paulo Coelho brazil

Пауло Коэльо

1947. augusztus 24. (Rio de Janeiro, Brazília) –

Tudástár · 2 kapcsolódó alkotó · 3 film

Nemférfi
Honlappaulocoelhoblog.com

Képek 4

Könyvei 115

Paulo Coelho: Az alkimista
Paulo Coelho: Veronika meg akar halni
Paulo Coelho: Tizenegy perc
Paulo Coelho: A Piedra folyó partján ültem és sírtam
Paulo Coelho: Az ördög és Prym kisasszony
Paulo Coelho: A Zahir
Paulo Coelho: A portobellói boszorkány
Paulo Coelho: A zarándoklat
Paulo Coelho: A győztes egyedül van
Paulo Coelho: Brida

Kapcsolódó sorozatok: És a hetedik napon · On the Seventh Day angol · Et le septième jour francia · En el séptimo día spanyol · E il settimo giorno olasz · Und am siebten Tag német · E no sétimo dia portugál · Összes sorozat »

Róla szóló könyvek 2

Fernando Morais: A Mágus
Lévai Balázs: Bestseller – A világ nyitott könyv

Népszerű alkotóértékelések

Izolda P>!

Paulo Coelho

Két könyvét olvastam, Az alkimistát és a Prym kiasszonyt.

Az alkimistából egy életre megtanultam több mindent. Pl. hogy tényleg felfordul a gyomrom a Nagybetűs Főnevektől. Meg hogy hallgatnom kell a szívemre. Ami nem akart Coelhot olvasni.
Az a baj, hogy tényleg k. közhelyes (Excuse my French.), és 15 mondatot használ ott, ahol egy is elég lenne. És nagyon mély akar lenni, és nagyon költői és titokzatos és elmélkedő, de nem az. Helyette inkább szófecsérlő. És ennek csak látszólag mond ellent, hogy de legalább rövidek a könyvei.

A Prym kisasszonyra majdnem, bizony, majdnem adtam három csillagot. De aztán nem, mert akkora közhellyel zárta le az erkölcsi dilemmát, mint egy táktor.
Mert egyébként olvasmányos is volt, nem akart költőieskedni, nem voltak benne Nagybetűs Főnevek, és az angyal-ördög még kb. belefért a fikciós egyezményembe, szóval nem idegesített a halálba. De az utolsó előtti fejezet utolsó 3 mondata simán megért mínusz egy csillagot.

Aztán meg vannak a néha szembe jövő idézetek. Pl.: „A legfontosabb találkozásokat a lelkek előre megbeszélik egymással, amikor a testek még nem is látták egymást.” Ej, de misztikus, hűűű!
Na, az ilyenektől kapok nagy, piros kiütéseket.

És ezzel a két könyvvel feladtam az utolsó kenetet az esélynek. Mert kettő is volt, de van egy rakás sokkal jobb könyv, kevésbé felszínes szerzőtől, amit el kéne olvasni.

18 hozzászólás
kissakos I>!

Paulo Coelho

Egy túlértékelt öreg hippi, aki folyamatosan a keleti és nyugati filozófiákat hasznosítja újra és értelmezi a saját zavaros eszmerendszerében, miközben a nagy megmondó szerepét aggatják rá az emberek. Ha a spirituális tudást és a lelki béke útját milliók keresik nála, akkor nem csodálom hogy az emberiségnek komoly mentálhigiénés problémái vannak.

2 hozzászólás
Lexen>!

Paulo Coelho

Paulo Coelhót szidni és ezáltal irodalmárnak érezni magunkat szinte már klisé. Mégis írok róla, mert olvastam egy érdekes cikket vele kapcsolatban, és mert épp spanyol nyelvtudásomat is egy róla szóló kritikán élesítem. Az egyik cikk angolul volt, az volt a címe, hogy Ahonnan én jövök, ott Coelho nagymamáknak szól, és egy brazil fiatal írta. Lényegében azt állította, hogy a brazilok által gúnyosan megmosolygott Coelhót külföldre exportálva eladják irodalomként. A szerző Amerikában tanult irodalmat, és meglepve tapasztalta, hogy ott Coelho akár az évfolymatársai körében is népszerű, de nem az a lényeg, hogy népszerű, hanem hogy a könyveit irodalmi műnek tekintve vitatkoznak arról, hogy Coelho regényei (!) jók-e. Ha bemegy az ember egy brazil könyvesboltba, ott állítólag nem az irodalom, hanem a self-help és ezotéria könyvespolcon fogja megtalálni a szerző írásait, de már kezdik más self-help írók átvenni a helyét, és az egyik könyvesbolt, amelyik szűkíteni akarta az önsegítő, ezoterikus kategóriáját, Coelhóból már nem rendelt. Eközben Amerikában az eredeti megjelenési dátum után nem sokkal már ott is van a polcokon a fordítás. A szerző nem állítja, hogy Coelho Brazíliában nem népszerű, csak azt, hogy fiatalok nem olvassák, és inkább a „nagymama/nagynéni olvasmányai” kateriába helyezik, menőnek egyáltalán nem számít a huszonévesek körében. Én persze nem tudom, így van-e, de mint cikket érdekesnek találtam.

Én magam azt gondolom, hogy Coelhónak egyszer volt egy ötlete, Az alkimista, ami bevált, megvették stb. Azt az ötletét ismételgeti csomószor, különböző könyvekben. Hogy ezzel ő maga tisztában van-e, az nem világos. Kicsit olyan ez, mint amikor egy kiöregedőben lévő rockegyüttes felhasználja a régi jól bevált gitárszólót az új lemezén is. (A legújabb Bon Jovi-lemezen hallottam ilyet, de ők mondjuk régen jók voltak, és volt annyi eszük, hogy a Dry County című dalt hasznosították újra.) Paulo Coelho a könyveiben nagyot akar mondani. Például ez volt az érzésem a Tizenegy percet olvasva – nagyon föl akarta találni a spanyol viaszt, vártam, vártam, de mint a tészta, ami csak nem kel meg, úgy maradt. De nem azért akarja ezt, mert eszébe jut valami, amit érdemes leírni, hanem mert ideje lenne új könyvet írni. Erre mondta F. Scott Fitzgerald, hogy nagyban megkönnyíti az írást, ha van mit írnod. Coelhónál viszont a szándékot érzem, nem a tartalmat. Ha valaki megnézi a gyakorikérdések.hu írásról szóló részlegét, rengeteg ilyen kérdést fog találni, hogy „Könyvet akarok írni, miről szóljon?” meg „Szerintetek miről írjak regényt?”. Coelho olyan, mintha valaki világhírűvé vált volna a gyakorikérdések.hu-ról. Az állításai vagy tényszerűen nem igazak (többnyire), vagy ha igazak, akkor összefoglalhatók két oldalban, nem igényelnek könyvet. Ezek ilyen „nagymamabölcsességek”, mármint „a nagymamám mindig azt mondta, hogy [random életbölcsesség, ami vagy jogos vagy nem, de ha jogos, akkor is bárki megmondja ingyen]” kategória. Közben a világ nem olyan, mint ahogy Coelho lefesti, a tanácsai nem válnak be – a self-help műfajban sem a konkrét tanácsokat adó, „milyen smink illik a szemszínemhez” kategóriát, hanem a random baromságokat tanácsoló kategóriát képviseli. Valaki azt írta, sajnos nem emlékszem a forrásra, hogy Coelho spiritualitást ad el az embereknek pár ezer forintért – én kibővíteném azzal, hogy olvasottságot. A brazil fiatal is azt írta, hogy ha kritizálta Coelhót, azt kapta válaszul, hogy „te ezt nem érted” (dacára annak, hogy irodalmat tanult), és ez szerintem nálunk is gyakori. Coelho az olvasottság meg a filozófiai gondolkodás érzését árulja az embereknek (és itt meg kell jegyeznem, hogy ha ő ezt tudja is, akkor nem hülye). Pedig ezek a könyvek nem többrétegűek, nincs felgöngyölíteni való réteg rajtuk, amit interpretálni kell, hogy megértsük. Arról szólnak, ami oda van írva.

Cikkek:
link
link

8 hozzászólás
Lahara IP>!

Paulo Coelho

Egy könyvét olvastam, de nem is akarok többet, mert nem igazán jött be az az egy sem. Így nem is tudom, mit esznek rajta mások.

4 hozzászólás
Röfipingvin P>!

Paulo Coelho

Annyira azért nem eredeti, hogy ekkora hype legyen körülötte.

hajnalikod>!

Paulo Coelho

Nem tudom megérteni, mit esznek az olvasók ezen az emberen. , Unalmas közhelyeket foglal semmitmondó történetekbe. Ráadásul ezeket a „bölcsességeket” előtte már 2000 éve leírták.

Amonitas>!

Paulo Coelho

Leírja azt amit bár tudtam,de nem nem tudtam szavakba önteni. Könnyű olvasni, igazán kikapcsol minden könyve. Szeretem!

MissWenut>!

Paulo Coelho

Unalmas zagyvaságokat ír, jó hosszan. Az egyetlen amit kedvelek benne, hogy a műveltség és széleslátókörüség látszatát kelti. De nem értek egyet a nézeteivel, és nem nyűgöz le. És elég egyformák is szerintem a könyvei.

2 hozzászólás
annimari>!

Paulo Coelho

Tudom, hogy Coelhonak hatamas rajongótábora van, jómagam is nagy érdeklődéssel keztem el olvasni könyveit pár évvel ezelőtt. Azt hiszem akkor még a Tizenegy perc volt annyira újszerű, hogy a kevésbé spirituális lelkületű emberek is elkezdtek érdeklődni a szerző iránt. Számomra Coelho a divatos ponyva kategória, csak talán néha komolyabb témákat boncolgat. Ami tetszett tőle az a Veronika meg akar halni és Az ördög és Prym kisasszony volt, de az gondolom, hogy ezek is nélkülöztek mindenféle újszerűséget.


Népszerű idézetek

Mileva>!

Azt hiszik, hogy normálisak, csak azért, mert mind egyformák.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: normalitás
gsuveg I>!

– Az első szerelem soha nem múlik el, de mindig véget ér.

190. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
19 hozzászólás
Futtetenne I>!

Lazulj el, érezd jól magad. Néha ez a legtöbb, amit elvárhatunk az élettől.

261. oldal

14 hozzászólás
kávésbögre P>!

– Meggyógyultam?
– Nem. Maga más, mint a többi ember, de szeretne ugyanolyan lenni. És ez, véleményem szerint, nagyon súlyos betegség.
– Súlyos, ha valaki más?
– Nem, az a súlyos, ha valaki mindenáron ugyanolyan akar lenni, mint a többiek.

182. oldal

7 hozzászólás
Algernon P>!

(…) én bolond akarok maradni, és úgy akarom élni az életemet, ahogy megálmodom, nem pedig úgy, ahogy mások elvárják.

41. oldal

Cheril>!

– Nincs időm könyvekre.
– Hogyhogy nincs ideje? Mit csinál?
– Sokmindent. Franciául tanulok, naplót írok és…
– És?
Maria azt akarta mondani: „várom, hogy megcsörrenjen a telefon”, de elhallgatott.
– Kedvesem, maga még fiatal, maga előtt még ott áll az egész élet. Olvasson. Felejtse el, mi mindent mondtak magának a könyvekről, és olvasson.

61. oldal (Athenaeum 2000 Kiadó, 2004.)

Hmmmm>!

Ne féljetek mások lenni, de tanuljátok meg, hogyan kell feltűnés nélkül csinálni.

mandarina>!

De az öngyilkosság természeténél fogva önző, az ember előbb magára gondol, és csak azután a többiekre.

7. oldal

3 hozzászólás
megan29>!

Az életben épp az az érdekes, hogy egy-egy álmot valóra lehet váltani.

18 hozzászólás