!

Paul Scott

1920. március 25. (London) – 1978. március 1.

Tudástár · 9 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 1 film

Teljes névPaul Mark Scott
Nemférfi

Könyvei 5

Paul Scott: A korona ékköve
Paul Scott: A préda felosztása
Paul Scott: A csend tornyai
Paul Scott: A skorpió napja
Paul Scott: Staying on

Kapcsolódó sorozatok: A korona ékköve · Összes sorozat »


Népszerű idézetek

Cosima>!

Tudja, én néha alaposabban is szemügyre veszem a rólam és Nellóról készült képeket… például azt, amelyik lent van a földszinten, Szimlában készült egy kerti összejövetelen, ott állunk rajta Lord Willingdon és Aga Khan közé préselődve, és arra gondolok: Ez tényleg Nelló? Tényleg ilyen vagyok? Volt nekem valaha is ilyen önelégült mosolyom? Ilyen, szinte szerényen önelégült mosollyal nézek valamire, ami nem látható a képen. Mivel még csak találgatni sem tudok, mi ragadhatta meg a figyelmemet – emlékezésről ne is beszéljünk –, eltűnődöm, nem lehetséges-e , hogy a képen lévő asszony (akinek egyébként még a szeme sem úgy áll, mint nekem) csupán egy alteregóm, és az a kövérkés fickó ott mellettem pedig csak egy férfi, nem Nello, hanem valaki más…

156. oldal

gingalló>!

Legélénkebben a levélkupacokra emlékezett, nyirkos és jeges tapintásukra, amilyenek a dérrel lepett levelek szoktak lenni október végi reggeleken. Hari számára Anglia édes, hideg, csípős, tiszta és átható illat volt; mozgó légtömeg, amely megül a mélyedésekben, átsöpör a hegytetők fölött; nem holmi bűz álló, sűrű közvetítő közege. És Anglia volt a park és a sidcoti ház mögött elterülő rét; a házak oromzata, az ablakok ólomkeretbe foglalt, rombusz alakú üvegtáblácskái, s a barátságos lilaakác.

260. oldal

Ewila >!

Az emigráció valószínűleg a legmagányosabb élmény, amit ember végigszenvedhet. Bizonyos értelemben nem is egy országot veszít el, hanem egy otthont, talán csak az otthonnak egy részét, esetleg egy szobát, valamit abban a szobában, amit ott kell hagynia, és ami minduntalan kíséri.

602. oldal

Cosima>!

egészen meghatódott, amikor kibontotta az ajándékcsomagot, és megpillantotta benne a talányos festmény még harsányabb színekben tobzódó másolatát, meghatódott, mert tudta, hogy Mr. Cleghorn hosszasan törte a fejét, milyen búcsúajándéknak örülne a legjobban, mire a rá jellemző módon telibe találta azt a valamit, ami nélkül igazán meglett volna.

41. oldal

Cosima>!

Ő annak szentelte életét, hogy szerény, gyakorlatias úton megpróbálja bebizonyítani, a félelem rossz dolog, mert táplálja az előítéleteket, a bátorság jó dolog, mert az önzetlenség jele, a közömbösség rossz, mert félelem fakad belőle, a tudás jó, mert minél többet tud az ember a világ bonyolult voltáról, annál világosabban látja, mennyire jelentéktelen az a szerep, amit betölt benne.

42. oldal

s_emese0612>!

Vajon tudják-e a férfiak, mennyire védtelennek látszanak, amikor levedlik azt a merev, nemtörődöm álarcukat, ami mintha mindig ott lenne az arcukon, ha kettőnél több ember van a szobában? Sokkal védtelenebbek, mint amikor a nők engedik el magukat.

120. oldal, Második rész - A MacGregor-ház

Cosima>!

El kell ismernie, hogy a hinduk gyakorlatiasak. Ne gyötörje most a fejét a dolog vallási oldalával. Ebből a szempontból ez ugyanaz, mint a tehén. A tehénből azért lett szent állat, és a marhahús azért lett tisztátalan, hogy a parasztok meg ne egyék éhségükben. Ha megennék a teheneiket, nem lenne tejük, nem lenne ökrük, amit a kordé elé foghatnának, hogy elvigyék a piacra az áruikat, vagy hogy fölszántsák a földjeiket, forgassák a vízmerítő kereket vagy a malomkövet.

135. oldal