!

Osho indiai

Osho Rajneesh

1931. december 11. (Kuchwada Village, Madhja Prades, India) – 1990. január 19. (Pune, India)

Tudástár · 30 kapcsolódó alkotó · 3 kapcsolódó könyv

Teljes névChandra Mohan Jain
Nemférfi
Honlapwww.osho.com
Életrajz

Képek 4

Könyvei 91

Osho: Intimitás
Osho: Bátorság
Osho: Nők könyve
Osho: Az ego könyve
Osho: Kreativitás
Osho Rajneesh: Az én utam a bárányfelhők útja
Osho: Tantra
Osho: Szerelem, szabadság, egyedüllét
Osho: Mindennapra
Osho: Az élet misztériumai

Népszerű alkotóértékelések

CS_David>!

Osho

Mindig csodáltam, hogy mekkora rajongótábora van ennek a néhai kedves szakállas szektavezérnek. OSHO-ban én inkább egy ravasz indiai szélhámost látok aki összeollózott valami ezoterikus katyvaszt, hogy aztán csilliárdos legyen belőle. 62 könyv. Nyilván sokat kell arról papolni, hogy saját tapasztalataid a legfontosabbak és amit ő mond az tulajdonképpen nem is annyira fontos. Ami a legelképesztőbb, hogy senkit nem érdekel, hogy élete utolsó időszakában gyomorforgató harácsolást rendezett ez a nagytudású bölcs. Bár lehet hogy csak alacsonyan állok szellemileg hogy megértsem a viselkedés valódi mélységét.

5 hozzászólás
Lana79>!

Osho

Dávid,nem az a fontos,hogy mit csinált élete végén,az a magánélete,nem tartozik ránk.A pénze is a saját dolga.Meg is érdemelt egyébként minden egyes petákot!AMIT ADOTT és ránk hagyott,a gondolatai,AZOK A FONTOSAK!

1 hozzászólás
Mzoltan1>!

Osho

Több ismerősömhöz hasonlóan én is a pokolba kívántam először Osho-t amikor beleolvastam valamelyik könyvébe. De aztán valahogy folytattam, és ha megnézed az olvasmány listámat, már alig van olyan magyarul kiadott, amit nem olvastam.

Sok minden kering róla a neten, sok negatív is. Olvastam róla egész könyvnyi pozitív beszámolót is (Kacajok és könnyek a paradicsomból, Mesék Osho-ról), és negatívat is (Bhagwan a bukott isten). Mi már nem mondhatjuk el, hogy tartottuk a gyertyát és láttuk mi hogy volt, úgyhogy ezt megítélni nem biztos hogy jóra vezet. (Hadd hozzam példaként Bert Hellingert, a családfelállítás felfedezőjét, akinek borzasztó bunkó megnyilvánulásai voltak, de a módszer nekem is és még rengeteg embernek sokat segített.)

Mivel már sok könyvét olvastam Osho-nak, látom hogy nem is igazán a szöveg a lényeg, hiszen általában egyéni kérdésekre adott válaszokat tartalmaznak a könyvek és ő mindenkinek mást mondott, amivel az egyénhez eljuthatott. Tehát tele van ellentmondásokkal, de ő ezt meg is mondta magáról, nem is egyszer. Azt mondta, hogy nincsenek dogmái, de nem is ez a lényeg, és ez szerintem is így van. Akik vele éltek, a kisugárzása miatt tették, ami még a könyveken keresztül is átjön idővel. Persze ehhez sok sok meditáció és érzék is kell, de filozófiának, vagy agytornának használni a műveit nem igazán érdemes. Az legfeljebb még eleinte érdekes, amíg nem jön szembe ugyanannak az állításnak az ellenkezője.

abraxa>!

Osho

Teljes volt bölcsességgel,
miért nem tudott semmit kezdeni
a hírnév iránti vággyal, a pénz éhséggel?

Aki elkezdi a vizeket kavarni
azt maga alá gyűri a májá shakti.
Tanításod mégis megmarad,
a magasba emel új csillagokat.

Szeretett Indiánk csillogó csillaga,
emelj minket is a magasba!

Kallós P>!

Osho

Egy csodabogár élete dióhéjban avagy Chandra Mohan Jain alias Bhagwan Shree Rajneesh alias Osho. :) https://index.hu/tudomany/til/2015/10/14/rajneeshpuram_osho/


Népszerű idézetek

Telena>!

Ne várj tovább, ne várj az okra. Eleget várakoztál. Válaszd a boldogságot, és boldog leszel.

54. oldal

17 hozzászólás
Dormeck P>!

Az embernek szüksége van arra, hogy fontos legyen. Ez az egyik legalapvetőbb emberi igény. Ha valakivel nem törődnek, annak az élete hanyatlásnak indul. Ha nem érzi, hogy fontos valakinek – legalább egyvalakinek –, akkor az egész élete jelentéktelenné válik. Ezért a szeretet a lehető legjobb terápia.

1 hozzászólás
Dormeck P>!

Az egyedüllét nem azonos a magánnyal.

Kapcsolódó szócikkek: egyedüllét
11 hozzászólás
Lunemorte P>!

Hallottam egy férfiról, aki élete végéig agglegény maradt, mivel folyton a tökéletes nőt kereste. Hetven éves korában valaki megkérdezte tőle:
-Ön egész életében utazott és utazott. New Yorktól-Katmanduig, Katmandutól Rómáig, Rómától Londonig tűvé tett mindent. Egyetlen tökéletes nőt sem talált? Egyetlenegyet sem?,
Öreg ember nagyon elszomorodott, és ezt mondta:
-De egyet bizony találtam. Egy szép napon réges-rég rábukkantam egy tökéletes nőre.
-És azután mi történt?-kérdezte az érdeklődő.- Miért nem vette feleségül?
Az öreg ember bánatosan így felelt:
-Mit tehettem volna? Ő a tökéletes férfit kereste.

Bea_Könyvutca P>!

Ha az emberek egy kicsivel többet táncolnának, egy kicsivel többet énekelnének, egy kicsit őrültebbek lennének, áramlóbb lenne az energiájuk, és a problémáik lassanként eltűnnének.

Osho: Öröm A belülről fakadó boldogság

2 hozzászólás
Jaumijau>!

A holnap valójában pontosan azt jelenti, ami soha nem jön el. A holnap nem más, mint az élet elodázása.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: holnap
1 hozzászólás
chhaya >!

A világ visszhangos hely. Ha haragot indítunk útjára, harag jön vissza; ha szeretetet adunk, szeretet jön vissza.

8. oldal

Osho: Mindennapra 365 meditáció az itt és most megéléshez

Kapcsolódó szócikkek: harag · szeretet · világ · visszhang
3 hozzászólás
Dormeck P>!

A szerelem a legtisztább formájában az öröm megosztása. A szerelem semmit sem vár viszonzásul, semmire sem számít; hogyan érezhetnéd hát magad megsebezve? Ha nincsenek elvárásaid, nincs lehetőség a sérelemre. Ilyenkor bármit kapsz, elégedett vagy, de ha semmit sem kapsz, úgy is jó. A te örömödet nem az okozta, amit kaptál, hanem az, amit adtál. Ilyenkor az ember több ezer mérföld távolságból is szerethet; még a másik fizikai jelenlétére sincs szükség.

Kapcsolódó szócikkek: öröm · szerelem
Bea_Könyvutca P>!

Ne hasonlítsd össze magad senkivel – a másik személy nem te vagy, te nem a másik személy vagy. Engedj másokat létezni, és lazulj bele a saját lényedbe. Kezdd el élvezni, bármilyen vagy.

Osho: Öröm A belülről fakadó boldogság

Chöpp P>!

Ne másokat figyelj, hanem önmagadat. És hagyd, hogy ami belül van, felszínre bukkanjon, bármilyen kockázattal is jár. Nincs nagyobb kockázat az elfojtásnál. Ha elfojtod az érzéseidet, elveszíted minden életörömödet, minden lelkesedésedet. Elvesztegeted az egész életedet. Az elfojtás mérgező; megmérgezi a létet. Hallgass a szívedre, és bármit találsz benne, hozd a felszínre.

47-48. oldal

Osho: Intimitás A bizalom művészete