!

Oltyán László

Könyvei 7

Oltyán László: Felmentés
Oltyán László: Fapapucsos messiások
Oltyán László: Pihenő a hegyen
Oltyán László: Erdélyi elmebaj
Oltyán László: Sok viz lefolyt a Maroson
Oltyán László: Érés idején
Oltyán László: Csak egy szobát…

Népszerű idézetek

DTimi>!

Csak a verebek lármáznak a két nagy eperfán, valahol a közelben a rigó is fütyörész, kellemes nyári reggel fogadja őket. A nap is éppen most tápászkodik…

35. oldal, Első rész, Megnyílik a nagykapu (Kriterion, 2012)

DTimi>!

Mert a sikertelenség nagyon letörhet, s egyszerre csak azon kapod magad, hogy félsz… Ha pedig ez a mocsok érzés hatalmába kerít, csakugyan a malom kövei közé kerülsz, és előbb-utóbb korpa lesz belőled. Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók… Menekülni kell a gyenge szakemberek társaságából. Rosszindulatúak, akkor boldogok, ha másokat sírni láttnak, és abból élnek, hogy valakit mindig kinevetnek, csúfolnak. Nekik semmi sem jó, semmi sem eredmény, mert az elismerés örömét sose érezték. Vakok, és nevetik a látókat.

41. oldal, Első fejezet, Megnyílik a nagykapu, (Kriterion, 2012)

DTimi>!

Mindössze fél évig voltam férjnél, húszesztendős koromban váltam el… Most pedig veled élek úgy, mintha férjem volnál, tehát van egy kis tapasztalatom… A válás tulajdonképpen egyféle halál… Azt is hittem, hogy sose támadok föl, annyira elegem volt a házasságból… Neked köszönhetem, hogy ismét élek… De félek is tőled, mert én vagyok az első nő az életedben… Ha rájönnék, hogy te is csak a nőt szereted bennem, semmi mást, az igazi halál következnék… Sok lányt kellenne ismerned ahhoz, hogy értékelj engem, és örökre megnyugodj mellettem. Ne rázd a fejed, tudom, mit beszélek… Egyelőre csak szeretni tudsz, mint a gyermek, de vajon mi történik akkor velem, veled, ha majd megnősz, igazi, érett férfi válik belőled, aki töpreng a jó fölött, töpreng a rossz fölött, s nemcsak az ágyat várja tőlem, hanem a támaszt is. Ha egymásra utal a sors, a nehézség bennünket? Hogy lesz?

27. oldal, Első fejezet, Szökés (Kriterion, 2012)