!

Oliver Sacks brit

1933. július 9. (London) – 2015. augusztus 30. (New York)

Tudástár · 9 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 3 film

Teljes névOliver Wolf Sacks
KatalógusnévSacks, Oliver
Nemférfi
Honlapoliversacks.com
Facebook@oliversacks
Életrajz

Képek 9

Könyvei 29

Oliver Sacks: A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét
Oliver Sacks: Antropológus a Marson
Oliver Sacks: Ébredések
Oliver Sacks: Hála
Oliver Sacks: Zenebolondok
Oliver Sacks: Hallucinációk
Oliver Sacks: Fél lábbal a földön
Oliver Sacks: Az elme szeme
Oliver Sacks: Első szerelmek és utolsó történetek
Oliver Sacks: Mozgásban

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Hétköznapi pszichológia Park · Az elme kerekei Akadémiai · Osiris Könyvtár - Pszichológia · Oliver Sacks cover collage Vintage angol


Kiemelt alkotóértékelések

dorcika>!

Oliver Sacks

Hát az hogy lehet, hogy én kedvenceltem először? :O Nagyon-nagyon jó stílusban, olvasmányosan ír nehéz dolgokról, emellett végtelenül emberi – és emberséges. Na, nem puffogtatom tovább a közhelyeket, lényeg a lényeg: ajánlom mindenkinek. Talán „A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét” c. könyvével érdemes kezdeni.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

[…] a zene csokitorta a fülnek.

Oliver Sacks: Zenebolondok Mesék a zenéről és az agyról

Kapcsolódó szócikkek: zene
2 hozzászólás
esőember>!

Az ember csak akkor jön rá, hogy egész élete emlékekből áll, amikor elkezdi elveszíteni az emlékeit, akárha pillanatokra is. Emlékek nélkül nem élet az élet…
Emlékezetünk fűzi össze a bennünk meglevő dolgokat, emlékezetünk határozza meg az értelmünket, a cselekedeteinket, az érzelmeinket.
Emlékezet nélkül nem létezünk…

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék · emlékezet
2 hozzászólás
Kkatja >!

    Útban dr. P. háza felé megálltam egy virágboltnál, és vettem egy rikító vörös rózsát, amelyet a gomblyukamba tűztem. A lakásába érve kivettem a rózsát, és átnyújtottam dr. P.-nek. Úgy vette a kezébe, mint egy botanikus vagy morfológus valami különleges növényfajtát, nem pedig úgy, mint aki virágot kap ajándékba.
     – Körülbelül húsz centiméter hosszú – állapította meg. – Kürtősen csavart vörös forma, egyenes zöld toldalékkal.
     – Helyes – feleltem bátorítóan. – És maga szerint mi lehet ez, dr. P.?
     – Nem könnyű megmondani. – Zavartnak látszott. Nincs meg benne a Platón-féle téridomok szimmetriája, bár elképzelhető, hogy saját, magasabb rendű szimmetriával rendelkezik… Ez valószínűleg egy virág.
     – Valószínűleg? – kérdeztem vissza.
     – Valószínűleg. – mondta újra.
     – Szagolja meg – javasoltam. Kissé megrökönyödött, mintha arra kértem volna, szagoljon meg egy magasabb rendű szimmetriát. De udvariasan eleget tett a kérésemnek, és orrához emelte a rózsát. Akkor hirtelen felélénkült.
     – Csodálatos! – kiáltotta. – Egy korai rózsa. Micsoda mennyei illat! – lelkendezett, és dúdolni kezdte A rózsa, a gerle című dalt. Úgy tűnt, hogy szaglás útján képes érzékelni a valóságot, csak látás útján nem.

29-30. oldal Deficitek: A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét (Park, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: virág
Bea_Könyvutca P>!

Az emberi zene eredetét nem ilyen könnyű megérteni. Darwin maga is fogas kérdésnek tekintette a problémát; Az ember származásában ezt írta: "Minthogy pedig sem a zenei hangok előidézésében való öröme, sem pedig az ehhez való tehetsége az embernek a napi életszükségekre nézve semmiféle haszonnal nincsen, ezt a két tulajdonságot a legnagyobb misteriumok közé kell sorolnunk, a melyekkel az emberi lény felruháztatott.

Oliver Sacks: Zenebolondok Mesék a zenéről és az agyról

Kapcsolódó szócikkek: Charles Darwin · zene
6 hozzászólás
Kkatja >!

    Ami velük történt, emlékeztet valamelyest arra a kezelésre, amely Nadiára, a tüneményes rajztehetséggel megáldott autista gyerekre méretett. Ő szintén annak a terápiás előírásnak lett az áldozata, amely szerint „meg kell találni a benne rejlő, más irányú lehetőségek maximalizálásának módját”. A végeredmény az lett, hogy Nadia elkezdett beszélni – és nem rajzolt soha többé. Nigel Dennis megjegyzi: „Itt állunk egy zsenivel, akiből kivonták a zsenialitást, és akinek nem maradt semmije, csak a mindenre kiterjedő fogyatékossága. Mégis, hogyan kellene vélekednünk egy ilyen különös gyógymódról?”

289. oldal Az ikrek

Kapcsolódó szócikkek: autizmus · gyógyítás · zsenialitás
Bea_Könyvutca P>!

A klasszikus mesékben archetipikus alakok jelennek meg: hősök, áldozatok, mártírok, harcosok. A neurológiai betegek egy személyben testesítik meg mindet – sőt, a saját történetükön belül még valami mást is…. Az én szememben utazók ők, akik fantasztikus világokat tárnak föl – olyan világokat, amelyekről máskülönben tudomásunk vagy elképzelésünk sem lenne.

Kkatja >!

Kétségbeesésemet látva az egyik könyvtáros megnyugtatott, hogy minden „értékes” dolgot digitalizáltak. Én azonban nem használok számítógépet, és nagyon elszomorít a könyvek, de még a bekötött folyóiratok elvesztése is, mert van valami pótolhatatlan egy kézbe vehető könyvben: a kinézete, az illata, a fogása, a súlya.

45-46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtáros
Chöpp >!

    Bármekkora legyen is az ember IQ-ja, a lélek „harmóniákból építkezik”…

284. oldal, Az ikrek

Kapcsolódó szócikkek: harmónia · lélek
Kkatja>!

    Jimmie tudatában is volt meg nem is az őt ért tragikus veszteségnek, pontosabban önmaga elvesztésének. (Ha valaki elveszti az egyik lábát vagy szemét, felfogja, hogy elvesztett egy lábat vagy egy szemet. De ha valaki a saját énjét – tehát önmagát – veszti el, azt nem tudja felfogni, hiszen aki felfoghatná, nincs többé.)

59. oldal Deficitek: Az elveszett tengerész (Park, 2015)

B_Tünde P>!

50 éves koromban, négy évvel ezelőtt, elsétáltam egy zenebolt mellett, megláttam egy kelta hárfát a kirakatban és két órával később egy 2000 dolláros kelta hárfával sétáltam ki a boltból. Az a pillanat megváltoztatta az életemet.

28. oldal

Oliver Sacks: Zenebolondok Mesék a zenéről és az agyról

6 hozzászólás