!

Nigella Lawson

Képek 1

Könyvei 21

Nigella Lawson: Nigella expressz
Nigella Lawson: Nigella falatozója
Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké
Nigella Lawson: Egész évben nyári ízek
Nigella Lawson: Nigella ünnepi lakomái
Nigella Lawson: Nigella asztalánál
Nigella Lawson: Nigella Express
Nigella Lawson: Feast – Food That Celebrates Life
Nigella Lawson: Nigella ünnepi lakomái 2.
Nigella Lawson: How to Eat

Népszerű idézetek

>!
psn

Egy orosz közmondás szerint az első palacsinta sohasem sikerül, tehát készüljünk fel az áldozatra: az első példányokat kénytelenek leszünk minden szertartásosságot mellőzve ott helyben, a tűzhely mellett magunkba tömködni.

Kapcsolódó szócikkek: palacsinta
3 hozzászólás
>!
janetonic

Egy 1999-es kutatásban számos képzett író kísérelte meg ábrázolni, illetve összehasonlítani különböző nemzetiségű emberek hozzáállását az ételekhez. A francia, belga, japán és amerikai kutatási alanyoknak különféle ételeket kínáltak, és megkérték őket, hogy mondják ki az első szót, ami az eszükbe jut. A „csokoládétortára” az amerikaiak a „bűn” szóval válaszoltak, míg a franciák reakciója az „ünnep” volt. (Hasonlóan, a „tejszín” szó az amerikaiakból az „egészségtelen” szót hívta elő, míg az örömteli franciák a „tejszínhab” szóval válaszoltak.) Ebben a tekintetben azt kell mondanom, a leghatározottabban a franciákat támogatom. Ha a csokoládé élvezet, könyörgöm, semmiképp se tekintsék azt bűnösnek: egy csodálatos édességről van szó, melyet ünnepelni kell, nem megtagadni.
Ám ez a sötét véleménynyilvánítás nem a torkosságról vagy épp a bőségben való féktelen dagonyázásról szól. Ráadásul azt gyanítom, az Egyesült Államok fejenkénti csokitorta-fogyasztása bőven meghaladja azt, amit a la belle France mondhat magáénak. Az ételhez való hozzáállás nem csupán a két nép közti lélektani különbségeket tükrözi, hanem azt is, hogy az amerikaiaknak milyen hihetetlen mértékben fontos kérdés a fizikai egészség. A kutatásban részt vevő nemzetek közül leginkább az amerikaiak vélték úgy, hogy az ételfogyasztás problémaforrás, melyre oda kell figyelnünk, míg a franciák szerint az evés elsősorban öröm és élvezet. Pedig a két nemzet közül a franciákat tartják köztudottan egészségesebbnek.

42. oldal, A csokoládétorták dicsőségcsarnoka

Kapcsolódó szócikkek: csokoládé
37 hozzászólás
>!
janetonic

Szórjuk meg fűszerpaprikával és snidlinggel, majd tálaljuk nagy csinnadrattával.

25. oldal, Kaszinótojás

Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme

>!
janetonic

Amikor beköltöztem az első otthonomba, mielőtt bármit is csináltam volna, vettem egy asztalt; egy asztalt, amiről nemcsak enni lehet, hanem ami körül az életünket élhetjük.

(első mondat)

Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme

>!
janetonic

Kicsit szégyellem bevallani (és van is miért), de amióta a quinoa a középosztály trendi és szuperegészséges (és kissé elcsépelt) csúcsélelmiszere lett, valahogy elment a kedvem attól, hogy quinoás recepteket írjak.

90. oldal, Quinoasaláta

Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme

>!
janetonic

Egész gyerekkoromban savanyú káposztát ettem, ezért meglehetősen szórakoztatónak tartom, hogy ma, a fermentációs őrület kellős közepén, olyan trendinek számít.

182. oldal, Almás sertésborda savanyú káposztasalátával

Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme

4 hozzászólás
>!
janetonic

Ne használjunk fakanalat, hacsak nem bánjuk, hogy a kurkuma megfogja.

64. oldal, Sonkatök és édesburgonya-curry

Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme

20 hozzászólás
>!
janetonic

A szitában maradt [maracuja] magokat dobjuk ki – egyelőre nincs ötletem, hogy mire lehetne használni őket, de majd gondolkodom a dolgon.

97. oldal, Kecskesajtos céklasaláta

Nigella Lawson: Nigella asztalánál Az otthoni főzés öröme

>!
psn

… van olyan, hogy az ember úgy érzi, egy tál forrón gőzölgő valamire vagy épp egy szeletnyi édes örömre van szüksége, csak hogy úgy érezze, a világ mégiscsak gömbölyű.