!

Nicholas Kardaras amerikai

KatalógusnévKardaras, Nicholas

Könyvei 2

Nicholas Kardaras: A képernyő rabjai
Nicholas Kardaras: Digitális téboly

Népszerű idézetek

Lobelin P>!

A digitális korban józan eszünket megtartani szinte lehetetlen. Őrült világban élünk, ahol túlhajszolt, kialvatlan, íróasztalhoz kötött, túlingerelt, valódi cél nélküli, stresszes emberek digitális versenyfutása zajlik. Örökké bekapcsolva kell lenni anélkül, hogy valódi feltöltődésre, igazán emberi cselekedetekre időnk lenne.

Lobelin P>!

Belső céges e-mailek bizonyították, hogy a Facebook munkatársai között felmerült, hogy meg kellene változtatni a károkat okozó algoritmust, de ezt a döntéshozók egyértelműen elutasították. És mit reagált a cég arra, hogy a termékük kamaszok halálát is okozhatja? „Ez az üzlettel járó járulékos veszteség.”

damaru>!

A digitális korban józan eszünket megtartani szinte lehetetlen. Őrült világban élünk, ahol túlhajszolt, kialvatlan, íróasztalhoz kötött, túlingerelt, valódi cél nélküli, stresszes emberek digitális versenyfutása zajlik.

15. oldal

Lobelin P>!

Nem nevezhető egészségesnek az, aki jól alkalmazkodik egy alapvetően beteg társadalomhoz. /Jiddu Krishnamurti/

Lobelin P>!

A pandémia szürreális világa csak további olajat öntött technológiai megszállottságunk tüzére. […] A szociális távolságtartás a digitális függőségünket turbósebességre kapcsolta… A Covid hatására a távmunka, táviskola, távbarátok és távélet lett a normális. […] Isten hozott hermetikusan elzárt élet, mindenütt jelen lévő képernyők, maratoni Netflix-nézések, Facebook-verem, Zoom-találka nagymamával, és az Amazon által felkínált legkülönfélébb termékek! Ebben az új valóságban pedig egyre magányosabbnak, üresebbnek és depressziósabbnak érezzük magunkat.

2 hozzászólás
Lobelin P>!

Ma már mind orvosi körökben, mind pedig a laikus népesség körében is elfogadott tény, hogy a képernyő függőséget okoz, és ártalmas lehet a mentális egészségünkre. Sok kutatás bizonyította, hogy erősítheti a depressziót, a szorongást, az ADHD-t, és az öncsonkításra való hajlamot.

Lobelin P>!

Mára bizonyossá vált, amit sokan korábban is sejtettek a techóriásokról. Azt eddig is tudtuk, hogy a felületeiket úgy hozták létre, hogy rákapjanak az emberek, és minél több időt töltsenek ott, ami nagyobb profitot hoz nekik. […]
Kutatások igazolják, hogy a közösségi média okozta kiüresedett, mozgásszegény, függő, elidegenedett és öngyűlölő életstílus depresszióhoz és reménytelenséghez vezet. Igen ám, de minél depressziósabbak és kiüresedettebbek vagyunk annál többet nyúlunk ahhoz a digitális droghoz, ami a problémát okozza: igazi 22-es csapdája.

damaru>!

Ha az emberek használnák az eszüket és a kritikus gondolkodást, akkor már régen immunissá váltak volna az információ- és dezinformációdömpingre. A racionális gondolkodás fegyverével felvértezett ember képes lenne a tényeket a kitalációtól megkülönböztetni. A legnagyobb probléma, hogy a logika és a kritikus gondolkodás nem tananyag, vagy ha mégis tanítottak ilyesmit az iskolában, a közösségi médiából ömlő tartalmak hatására mostanra ez a tudás elpárolgott az emberekből.

18-19. oldal

Lobelin P>!

Korábban a diktatúrák csak fizikálisan tudták a polgárokat bebörtönözni, illetve félelmeikre alapozva értek el náluk komformitást. Ma azonban egy maroknyi ember egyenesen a gondolatainkat irányítja, pedig azt gondoltuk, egy szabad társadalomban a gondolataink szentek és sérthetetlenek. […]
Üdv a gépben! Vagy a Mátrixban. Vagy Platón barlangjában. Avagy a digitális álomvilágban.

2 hozzászólás
ritusss>!

Sok szülővel elhitetik, hogy ha technika uralta világunkban egy gyerek nem tablettel a kezében bújik ki az anyaméhből, akkor lemarad a többiek mögött. Mr. Eagle könnyedén hárítja ezt az érvet: „A Google és a többi cég arra törekszik, hogy a termékei használata a lehető legegyszerűbb, még agyhalottak számára is érthető legyen. Semmi okunk azt feltételezni, hogy egy kissrác idősebb korban ne jönne rá, mi hogyan működik.”

54. oldal

Nicholas Kardaras: A képernyő rabjai Avagy hogyan rabolja el gyermekeinket a képernyő, és hogyan törhetjük meg a varázslatot