!

Neil Gaiman angol brit

Nil Gejmen

1960. november 10. (Portchester, Anglia) –

Tudástár · 79 kapcsolódó alkotó · 16 kapcsolódó könyv · 33 film

Teljes névNeil Richard Gaiman
Nemférfi
Honlapneilgaiman.com
Facebook@neilgaiman
Instagram@neilhimself
Twitter@neilhimself

Képek 18

Könyvei 233

Neil Gaiman: Csillagpor
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Neil Gaiman: Coraline
Neil Gaiman: Sosehol
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák
Neil Gaiman: Óceán az út végén
Neil Gaiman: Északi mitológia
Neil Gaiman: A temető könyve
Neil Gaiman: Tükör és füst
Neil Gaiman: Anansi fiúk

Kapcsolódó sorozatok: Sandman: Az álmok fejedelme · Spawn · Köztesvilág trilógia · Északi mitológia · The Sandman angol · Hellblazer angol · American Gods angol · Neverwhere angol · Miracleman angol · Spawn Origins Collection angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Nagy Marvel Képregénygyűjtemény Hachette Hungary · The Discworld Collector's Library angol · DC Comics Graphic Novel Collection - Special Editions Eaglemoss angol · DC Comics Graphic Novel Collection - Special Editions Eaglemoss angol · DC's Black Label DC Comics angol

Szerkesztései 4

Neil Gaiman – Al Sarrantonio (szerk.): 27 képtelen történet
Neil Gaiman (szerk.): Unnatural Creatures
Neil Gaiman – Al Sarrantonio (szerk.): Stories
Neil Gaiman – Ed Kramer (szerk.): The Sandman: Book of Dreams

Antológiák 52

Neil Gaiman – Al Sarrantonio (szerk.): 27 képtelen történet
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Agave 100
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Ellen Datlow (szerk.): Sötétség
Ars Magica – Maleficium Hermeticum
Győrfi András – Hauck Ferenc (szerk.): Dagon árnyai
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai

Felolvasásai 15

Neil Gaiman: Coraline (angol)
Neil Gaiman: Neverwhere
Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane
Neil Gaiman: Stardust
Neil Gaiman: The Graveyard Book
Neil Gaiman: Norse Mythology
Neil Gaiman: Fortunately, the Milk
Neil Gaiman: Smoke and Mirrors
Neil Gaiman: Fragile Things
Neil Gaiman: The View from the Cheap Seats

Róla szóló könyvek 2

Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?
Joseph McCabe: Hanging Out With the Dream King

Kapcsolódó zóna

!

Neil Gaiman

386 tag · 231 karc · Utolsó karc: 2023. február 16., 19:53 · Bővebben


Kiemelt alkotóértékelések

AniTiger P>!

Neil Gaiman

Én Neil Gaimant úgy foglaltam össze magamnak, hogy a benne élő kisfiú mind a mai napig sarat eszik ebédre… Erre az Óceán az út végén című könyvénél rádöbbentem, és azóta sem eresztett a gondolat.

Beteg, elborult, morbid és gusztustalan néha, de ugyanakkor ötletes, zseniális és misztikus, amit ír. Igen, egy széttrendizett író, amit általában nem szeretek, mégis követem mindenfelé és figyelem az új megjelenéseit. Nincs két ugyanolyan könyve, ráadásul még a könyveinek a műfaja is igen változatos. Ugyanannyira lehet szeretni a mesekönyvét, mint a graphic noveljeit és a regényeit. Én szeretem.

Rézangyal>!

Neil Gaiman

Nem tudok mit írni róla, mert annyira imádom az írásait, hogy ha csak annyit írnia egy könyvben, hogy: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, akkor azt is megvenném és 5 csillaggal jutalmaznám, még akkor is, ha tudom, hogy ez most #szar# minősíthetetlenül rossz volt.
Szeretem a gondolatait, a furfangos megoldásait, azt, hogy rám bízza a befejezést. Hogy tudja képes vagyok megfejteni az általa teremtett különös világot.
#Kedves Neil Gaiman, vegyél engem felségül!#

4 hozzászólás
crissy>!

Neil Gaiman

Neil Gaiman egy zseni. Képes elhitetni velem, hogy a lehető leghétköznapibb dolgokban, emberekben rejlenek a legnagyobb csodák, és hogy minden, amiben nem hiszek tulajdonképpen velem szemben sétál az utcán…

Ruby_εïз IP>!

Neil Gaiman

Neil Gaiman egy zseni! Nem tudok rá mást mondani. Olyan világot/világokat alkotott meg, amibe öröm belelépni, és nagyon nehezen akaródzik kilépni belőle.
Először az Amerikai istenek sorozat kapcsán merült fel a neve. Nem igazán fogott meg, sőt, még le is intettem a férjem, hogy ez fiam, nem neked való. :D Aztán azon kaptam magam, hogy végignéztem az első évadot, és rinyálok, hogy miért nincs több. Az a világ engem teljesen rabul ejtett, noha a könyv első kiadása annyira nem lett kedvenc off.
A hasonlatai, a mesélése nekem nagyon tetszik, szerintem gyönyörűen ír és ábrázol. Egyedi látásmóddal rendelkezik, amit nagyon szépen kamatoztat a különböző történeteiben. Csak annyi humort (néha feketét) tesz bele a könyveibe, amiket elbír az adott sztori. Elég sok könyvem van tőle, ami az abszolút kedvenc, az A temető könyve.
Ő nem is író, hanem egy kiváló mesélő. :)

1 hozzászólás
Timcsibaba77>!

Neil Gaiman

Az élet olyan, mint egy álom, hol lidércekkel teli, hol tünékeny boldog illúzió. De Neil Gaiman segít kiszakítani ebből a valóságból. Egy igazi illuzionista, aki varázspálcájával „pofon vág”, lelkileg összerombol, és felépít. Megmutatja, milyen a költői trükk. Megbotránkoztat, leránt, béklyóba ver, megigéz, és az egekbe emeli az olvasó fantáziáját. Egy igazi rocksztár az irodalomban.

Judyt IP>!

Neil Gaiman

Neil Gaiman szerintem egy fantasztikus író. Bár nem olvastam még minden magyarul megjelent művét, de szeretem a történeteit, szeretem a verseit, szeretem, hogy képregény-fronton is ott van. De amit a legjobban szeretek benne, és amivel a legjobban a szívemig hatol, azok a előszavai és a beszédei.
Fontos és értékes dolgokat ír és mond, olyanokat, amiket a jelen és a jövő generációinak hallania, olvasnia kellene, és sosem szabadna elfelednie.
Nem mellékesen van egy Gaimanre oly' jellemző sötét színezete a történeteinek, ami menthetetlenül elrabolta a lelkemet.

Mareszkaresz P>!

Neil Gaiman

Gaiman egy mesélő. Egy nagyapa, akit inkább felnőtt fejjel hallgatsz meg, mert nem gyerekeknek ír. A könyvei sötéten realisták, szerintem nagyon jól ötvözi bennük a fantasyt, a meseelemeket és a valóságot.

Greywind>!

Neil Gaiman

Az első, amit tőle olvastam, a Chivalry című novella volt. Elvarázsolt. Azóta kétféle Gaiman-mű létezik: amit szeretek, és amit még nem olvastam. Neil egy mesélő, a szó igazi értelmében. Mesevilága néhol nyomasztó, néhol humoros, néhol ijesztő, néhol elbűvölő… akár az élet maga.

tamachan>!

Neil Gaiman

Coraline története végett már régóta ismerem az írót, de ténylegesen csak pár éve kezdtem el vele foglalkozni, amikor a Sosehol borítója elcsábított. A könyv elvarázsolt és magához láncolt. Végérvényesen megszerettem ezt az embert, akinek később, más regényeit, köteteit olvasva meg kellett állapítanom, hogy határtalan fantáziája, kreativitása van. Mindig tud valami újat mutatni, még általánosnak tűnő témákban is. Legyenek angyalok, istenek, gyerekek a főszereplői, ő mindegyik köré fordulatos, izgalmas és humoros kalandokat sző. Sokoldalú, kimeríthetetlen mesélő. Novellái épp olyan ütősek, mint regényei. Legalább egyszer érdemes mindenkinek olvasnia tőle, mert felejthetetlen élményt nyújt.

Morcant>!

Neil Gaiman

Már nagyon régóta követem Gaiman munkásságát, mivel ő egy igen tehetséges kortárs író. Elborult ötletei vannak, de éppen ezért fordulok hozzá, mivel nála sose lehet tudni, mire számítsak. Egyébként örülnék, ha ismerném, annyira érdekes és intelligens embernek tűnik.


Népszerű idézetek

Beja>!

Emellett, pár havonta egyszer kiválasztott egy növényt, ami túl lassan nőtt, vagy száraz, barna foltok jelentek meg a levelein, vagy egyszerűen nem nézett ki olyan jól, mint a tàrsai, és körbehordozta a többi növény előtt.
– Búcsúzz el a többiektől, pajti – mondta a szerencsétlen növénynek. – Kevés vagy…
Aztán elhagyta a lakást az alkalmatlan növénnyel és pár órával később visszatért egy üres cseréppel, amit aztán gondosan szem előtt hagyott.
London-szerte a legélénkebb, legelegánsabb és legszebb növények neki nőttek. Ezen felül a legrémültebbek is.

218-219. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: Crowley
27 hozzászólás
legrin P>!

Embernek lenni nem vizsga, kedvesem, azon nem átmegy vagy megbukik valaki.

172. oldal (Agave, 2013)

5 hozzászólás
sztimi53>!

Hiszek abban, ami igaz, hiszek abban, ami nem, és hiszek abban is, amiről senki nem tudja, igaz-e vagy sem. Hiszek a Mikulásban, a húsvéti nyúlban és Marilyn Monroe-ban, a Beatlesben és Elvisben. Hallgass ide – hiszek abban, hogy az emberek tökéletesíthetőek, a tudás végtelen, hogy a világot titkos bankkartellek irányítják, a Földet rendszeresen látogatják az idegenek, a szépek, akik úgy néznek ki, mint a ráncos lemurok, meg a csúnyák, akik teheneket boncolnak és el akarják venni tőlünk a vizet meg az asszonyokat. Hiszem, hogy a jövőnk egy nagy rakás szar és azt is hiszem, hogy állatira jó lesz, és egy napon visszatérnek az indián szellemek és mindenkinek szétrúgják a seggét. Hiszem, hogy a férfiak valójában nagyra nőtt kisfiúk, akiknek komoly kommunikációs problémáik vannak, és hiszem, hogy azért nem lehet jót szexelni Amerikában, mert kezdenek eltűnni az autósmozik. Hiszem, hogy a politikusok erkölcstelen gazemberek, és még mindig hiszem, hogy ők a jobb alternatíva. Hiszek benne, hogy Kaliforniát el fogja nyelni a szökőár, Floridát meg elönti a téboly, a sok krokodil meg a mérgező hulladék. Hiszem, hogy az antibakteriális szappan megöli a test ellenálló rendszerét a kosszal és betegségekkel szemben, ezért egy napon majd kipusztít minket a nátha, mint a Mars-lakókat a Világok harcában. Hiszem, hogy a múlt század két legnagyobb költője Edith Sitwell és Don Marquis, hogy a jade megkövesedett sárkánysperma, és hogy több ezer évvel ezelőtt, egy másik életemben félkarú szibériai sámán voltam. Hiszem, hogy az emberiség sorsa meg van írva a csillagokban. Hiszem, hogy kiskoromban jobb íze volt a nyalókának, és az aerodinamika elvei szerint egy dongó nem is tud repülni, hogy a fény hullám és részecske, hogy valahol, egy dobozban van egy macska, aki egyszerre élő és holt (de ha nem adnak neki enni, végül kétféleképpen halott macska lesz belőle), és hogy a világegyetem néhány csillaga milliárd évekkel idősebb magánál a világegyetemnél. Hiszek egy személyes istenben, aki törődik velem és aggódik értem és mindent lát. Hiszek egy személytelen istenben, aki mozgásba lendítette a világot, aztán elment bulizni a barátnőivel és azt sem tudja, hogy a világon vagyok. Hiszek a közönyös káosz, háttérzaj és puszta szerencse uralta üres univerzumban. Hiszem, hogy akik szerint a szexet túlértékelik, még sohasem csinálták jól. Hiszem, hogy az, aki állítása szerint érti, mi folyik a világban, az apró dolgokban is hazudni fog. Hiszek a tökéletes becsületességben, meg az értelmes társadalmi hazugságokban. Hiszem, hogy egy nőnek joga van dönteni, egy babának joga van élni, és az emberi élet ugyan szent, még sincsen gondom a halálbüntetéssel, ha az igazságszolgáltatás teljesen megbízható és azt is hiszem, hogy csak egy idióta bízna meg az igazságszolgáltatásban. Hiszem, hogy az élet játék, az élet egy kegyetlen vicc és az élet az, ami akkor történik, amikor élsz, és ennyi erővel akár élvezni is lehet.

249-250. oldal (Szukits, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Elvis Presley · férfiak · Florida, USA · Isten · Kalifornia · Marilyn Monroe · nők · The Beatles
26 hozzászólás
psn>!

Terry Pratchett korán reggel kel, Neil Gaiman pedig kora délután. Ez a könyv abban a négy-öt órában született, amikor mindketten ébren voltak.

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: Neil Gaiman · Terry Pratchett
winrudi>!

A könyvek társasága amúgy is biztonságosabb, mint az embereké.

19. oldal, I. (Agave Könyvek, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
sztimi53>!

("Amondó vagyok, egy város nem is város könyvesbolt nélkül. Lehet, hogy városnak hívja magát, de ha nincsen könyvesboltja, senkit nem tud átverni.")

162. oldal (Szukits, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: könyvesbolt
19 hozzászólás
worsi P>!

Az egész mindenségben nincs szebb, mint a több szólamban éneklő dinoszauruszok.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz
13 hozzászólás
Sceurpien I>!

– A macskáknak nincs nevük – közölte.
– Nincs?
– Nincs. Nektek embereknek van nevetek. Méghozzá azért, mert fogalmatok sincs, kik vagytok. Mi tudjuk, kik vagyunk, ezért nincs szükségünk névre.

40-41. oldal, IV. (Agave Könyvek, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: macska · név
Removed>!

Felnősz úgy, hogy indiánokról meg kalózokról meg űrhajósokról olvasol, aztán mikor már azt hinnéd, hogy a világ egy érdekes hely, akkor azt mondják, hogy tele van döglött bálnákkal meg kivágott erdőkkel, és mindenhol atomhulladék sugároz sok millió évig. Szerintem nem is éri meg felnőni.

176. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

LianneHide I>!

– Mert amikor félsz és mégis megteszel valamit, az a bátorság.

56. oldal, V. (Agave Könyvek, 2020)

1 hozzászólás