!

Nagy Péter magyar

1920. – 2010.

NemFérfi

Könyvei 6

Nagy Péter: Szabó Dezső
Nagy Péter: Drámai arcélek
Nagy Péter: Határkő
Nagy Péter: Móricz Zsigmond
Nagy Péter: Olvasó
Nagy Péter: Örömök és haragok

Fordításai 20

Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő
Simone de Beauvoir: Egy jóházból való úrilány emlékei
Tennessee Williams: Drámák
William Somerset Maugham: Téli utazás
William Somerset Maugham: Eső
Christian Jacq: A Tutanhamon-ügy
Jean Genet: Drámák
Simone de Beauvoir: Amerikai útinapló
John Updike: S.
William Somerset Maugham: Egy távoli gyarmaton

Antológiák 1

Hatvany Lajos – Glink Károly: Beszélő házak és tájak

Népszerű idézetek

>!
Emmi_Lotta IMP

Több mint húsz esztendeje, hogy ez a könyv először megjelent – idestova negyedszázada, hogy szerzője dolgozni kezdett rajta. Ha most újra napvilágot láthat, az érdem oroszlánrésze nyilván tárgyáé, s nem szerzőjéé: Móricz Zsigmond a modern magyar prózairodalom vitathatatlan klasszikusa, életpályája s művei értelmezése az új meg új közép- és felsőiskolás nemzedékeket éppúgy érdekli, mint azokat, akik csak olvasmányéhségből találkoznak műveivel, s egyszer találkozva vele, többet tőle elszakadna nem tudnak, róla mindig többet megtudni vágynak.
Mégis, ha ez a könyv a tizenkét év előtti második kiadásához képest lényegében változatlanul megjelenhetik, az kevésbé a művet dicsér, mint inkább a modern magyar irodalom kutatását minősíti: nem lépett lényegesen előre ahhoz képest a Móricz-kutatás és -értelmezés, mint amit e munka megadni tudott. Pedig kutatni, felderíteni-, átértelmeznivaló lenne az egyes műveken s a szerző életpályáján elég: számos részlet máig felderítetlen, számos olyan érdekes dokumentum került időközben elő, amelyek még e munka szerzőjének nem álltak rendelkezésére. Az előkerült dokumentumok lényegesebbjeire – legalább egy célzás vagy jegyzet erejéig – a mostani változat utal; de azokat érdemben feldolgozni természetesen nem tudja.
Nem már csak azért sem, mert egy könyv, ha megírják, mintegy tárgyiasul, szerzőjétől függetlenül, saját életét éli s halálát halja. Ezért sem lehetett lényegesen módosítani a szövegén: az már egy másik Móricz-könyv lenne, melyet minden bizonnyal meg kellene írni, de amelynek megírására már a jelen munka szerzője képtelen: e könyv (s egyéb vállalt vagy vélt feladatai) olyan súllyal nehezednek a tollára.

Előszó

2 hozzászólás