!

Nagy Lajos magyar

1883. február 5. (Apostag) – 1954. október 28. (Budapest)

Tudástár · 4 kapcsolódó alkotó

Képek 1

Könyvei 43

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz
Nagy Lajos: Három boltoskisasszony
Nagy Lajos: Kiskunhalom
Nagy Lajos: A kutya / A macska
Nagy Lajos: Budapest nagykávéház
Nagy Lajos: A tanítvány
Nagy Lajos: Pincenapló
Nagy Lajos: Razzia
Nagy Lajos: Egy lány a századfordulón / A fiatalúr megnősül
Nagy Lajos: Nagy Lajos válogatott művei

Kapcsolódó sorozatok: Nagy Lajos önéletrajza · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Csíkos könyvek · Millenniumi Könyvtár Osiris · A magyar próza klasszikusai · Kincses Könyvek · Diákkönyvtár Móra · Harminc Év Magvető · Magyar Klasszikusok Babits · Kiskönyvtár Szépirodalmi · Szamárfüles könyvek Gulliver · Kincses Könyvtár · Tevan könyvtár · Népkönyvtár

Antológiák 35

Kepes András (szerk.): Könyvjelző
Kőrössi P. József (szerk.): Szökés a halálból
Veress István (szerk.): A macska ezer arca
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I-II.
Szilágyi Zsófia (szerk.): 20. századi magyar novellák – 1905–1920
Kőrössi P. József – Pomogáts Béla (szerk.): Nyugat
Burger István (szerk.): Galaktika 253.
Kőrössi P. József (szerk.): Egy berlini lány
Domokos Mátyás (szerk.): A magyar novella antológiája I-II.
Száz magyarok könyvei I-X.

Róla szóló könyvek 9

Galsai Pongrác: A besurranó szerkesztő
Hatvany Lajos – Glink Károly: Beszélő házak és tájak
Borbély Sándor: Így élt Nagy Lajos
Kónya Judit: Nagy Lajos
Vas István: Az ismeretlen isten
Imre Katalin (szerk.): Arcképek a magyar szocialista irodalomból
Tóth Árpád: Minek a lélek balga fényűzése?
Barabás Tibor: Magyar csillagok
Vasvári István (szerk.): Nagy Lajos

Népszerű idézetek

Frank_Spielmann I>!

Mint minden élőlény, a kígyó is örül a tavasznak, mégpedig annyira, hogy ilyenkor örömében kibújik a bőréből.

A kígyó

Kapcsolódó szócikkek: kígyó
czegezoltanszabolcs>!

Kétféle halak vannak, úgymint tengeri halak és édesvízi halak. Nekünk, szegény magyaroknak, bár már Széchenyi István sürgette, hogy tengeri halakra is igyekezzünk szert tenni, csupán édesvízi halaink vannak; van pontyunk, csukánk, harcsánk, tokunk, pisztrángunk, ebihalunk és kárászhalunk, és egy igen kellemetlen, szomorú kis halunk, az, hogy előbb-utóbb éhen halunk.

A hal

Kapcsolódó szócikkek: hal
3 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

A macska karcsú, fess állat, jóképű, kis tömpe orra szórakoztató pöcögtetésre igen alkalmas. A bajuszát nem pödri, s a nősténynek is van bajusza, ami miatt a kanmacska a nőstényt minden alkalommal igen beható vizsgálatnak veti alá, hogy meggyőződjék róla, vajon csakugyan nőstény-e.

A macska

26 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

A zsidónak erényei nincsenek, mert ha gyógyít, ezt a honoráriumért teszi, ha tanít, ez a fizetésért van, ha ingyen gyógyít, akkor látszatot akar kelteni, ha elment a háborúba, ezt azért tette, mert muszáj volt neki, különben bezárták volna, ha elesett, ezt biztosan nem szándékosan tette, hanem elszámította magát. Csakis bűnei vannak a zsidónak. A zsidó idézte elő a világháborút, ő okozta annak az egyik fél által való elvesztését, a másik fél által való megnyerését, különben egészen biztos, hogy a háború remis-vel végződött volna, azaz egyenlő hadállásban abbahagyták volna a küzdő felek, és a díjon osztozkodtak volna. A zsidó csinálta a forradalmakat és a bolsevizmust, ő vezette félre és mételyezte meg az orosz nemzeti keresztény Lenint, a zsidó csinálta a drágaságot, a nagy hideget, a szénhiányt, a nyári negyvenfokos meleget, az éhínséget és a spanyoljárványt. Szerintem helyesen sem spanyol- hanem zsidójárvány ennek a neve. Az a zsidó pedig, aki spanyoljárványban meghalt, csupán a keresztény spanyolhalottakat utánozta, nem tudván ellenállni letagadhatatlan és fönt már méltatott majomtermészetének.

A zsidó

Kapcsolódó szócikkek: zsidók
3 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

A tyúk a jómadarak közé tartozik, mert tojást ad. Illetve nem adja a tojást, hanem elveszik tőle, ami azonban a rántotta szempontjából mindegy.

A tyúk

Kapcsolódó szócikkek: tyúk
csvkata>!

A teve a sivatag hajója. Ebből következik, hogy a sivatag a teve tengere, sőt, hogy a hajó a tenger tevéje.

A teve című fejezetből

czegezoltanszabolcs>!

Este elalvás előtt a milliomos kivesz a könyvszekrényből egy verseskönyvet, és egy óra hosszat elgyönyörködik azon, hogy a költő azért a sok versért alig kapott pár korona honoráriumot. Ez az úgynevezett műélvezet.

A milliomos-állat

czegezoltanszabolcs>!

A macska igen őszinte állat. Ha éhes, eszik; ha jóllakott, fekszik; ha jól érzi magát, dorombol; ha valami baja van, keservesen nyávog. Ez gondolatainak és érzelmeinek olyan közvetlen kifejezése, amit a képmutató emberek sehogy sem tudnak megérteni, tehát valami hallatlanul körmönfont ravaszságot sejtenek mögötte, s ezért azt mondják a macskára, hogy ravasz. Azt hiszik szegény macskáról, hogy ő is olyan, mint a galíciai zsidó, akiről a másik galíciai zsidó tudta, hogy Tarnopolba utazik, s amikor a pályaudvaron megkérdezte tőle, hogy hova utazik, és az azt felelte, hogy Tarnopolba, így szólt rá: micsoda svindli ez már megint, miért mondod te, hogy Tarnopolba utazol, mikor csakugyan Tarnopolba utazol? Az emberek, magukból indulva ki, a macskától is azt kérdezhetnék, hogy: miért nyávogsz te, mintha valami bajod lenne, mikor csakugyan bajod van.

A macska

Kapcsolódó szócikkek: macska
Aurore>!

Létesítsen a kormány gyakori vonatjáratokat Budapest és Bugac között, hogy legalább vasárnapokon, Bugacra lerándulva, fejünket a homokba dughassuk, s így tegyük lehetővé, hogy ne lássuk, mi történik ebben az országban.

ROSSZ A KÖZLEKEDÉS (Szépirodalmi 1958, 178. old.)

Kapcsolódó szócikkek: Bugac · kormány
labe>!

Fürdeni fürdőruhában szokás, erkölcsi okokból. Ugyanilyen okokból, szerintem, némely fürdőző álarcot is feltehetne.

143. oldal