!

Miljenko Jergović bosnyák horvát

1966. május 28. (Szarajevó) –

Nemférfi

Könyvei 8

Miljenko Jergović: Diófa-házikó
Miljenko Jergović: Gloria in excelsis
Miljenko Jergović: Ruta Tannenbaum
Miljenko Jergović: Szarajevói Marlboro
Miljenko Jergović: Sarajevo Marlboro
Miljenko Jergović: Buick Riviera
Miljenko Jergović: Drugi poljubac Gite Danon
Miljenko Jergović: Mama Leone

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Valahol Európában L'Harmattan · JAK Világirodalom · Horizontok Fiatal Írók Szövetsége, Jelenkor

Antológiák 1

Richard Swartz (szerk.): A közeli más

Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Milyen lehet az Úrnak mindig egyforma misét hallgatni? Minden télen ezen tűnődöm, de nem mondom senkinek, mert az ilyen kérdések kívül vannak a hiten. A népmese azt mondja, egy házban kilenc ajtó van, az embernek megadatott, hogy nyolc szobába belépjen, de a kilencedik kilincset ne nyomja le. Az ilyen kérdések a kilencedik ajtó mögött vannak.

346. oldal

1 hozzászólás
Kuszma P>!

Ha az összes dubrovniki egyszerre bemenne az összes templomba, az utcán senkivel se lehetne találkozni, de a templomok se volnának egészen tele.
– És ez miért zavar téged? – csodálkoztam.
– Azt hittem, csak a szarajevói törökök olyanok, hogy több a dzsámi, mint az ember. Én pedig az ilyen hittől félek, Marijan. Ha az egész városból templomot csinálsz, hogy marad hely a mennynek? Holott tudásom szerint Isten nem a templom kupolájában lakik, hanem fölötte.

301. oldal

szadrienn P>!

A fejnek a párnán van a helye, minden más kész őrület. Érzed, hogy vész el alólad ez a puhaság. Imbolyog az álmos világ,(…)

1. oldal

4 hozzászólás
Ezüst P>!

Soha nem ajándékoztam neki csak könyvet, minthogy úgy vélte, feltehetően joggal, hogy amikor könyvet ajándékozok, akkor önmagamra gondolok, és nem őrá.

15. oldal

szadrienn P>!

Ha viszont a lángok váratlanul csapnak fel, vadul és szeszélyesen, mint Farrah Fawcett haja, és még gyorsabban kihunynak, hagyva, hogy a szél széthordja a pernyelevélkéket a városban, akkor tudod, hogy éppen valakinek a házikönyvtára égett le. Minthogy az ágyúzás tizenhárom hónapja alatt jó sok ilyen játékos, nagy fellobbanást láttál, arra gondolsz, hogy Szarajevó könyvekre épült. És ha nem, akkor is szeretnéd állítani, hogy így van, miközben ujjadat végighúzod saját, még el nem égett könyveiden.

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Farrah Fawcett · Szarajevó
Ezüst P>!

Ha az ember apa lesz, megijed a saját gyerekétől, amikor meg nagyapa lesz, ő lesz a világon a legboldogabb.

499. oldal

Ezüst P>!

(…) mert jobb hallgatni olyasmiről, amiről nem szeretnéd, hogy téged is megkérdezzenek.

134. oldal

szadrienn P>!

A magasból, az angyalok perspektívájából jól látni, mi volt Bosznia egykor. Szelíden merült alá a tenger csillogásában, mint egy szitokszó. A tükröződő nap fájdalmasan összehúzta a pupillámat, nem nézhettem tovább. Emlékszem, valamikor régen, az első tavaszi napon a Bascarsiján egy gazda bezárta a boltját, és kifüggesztett egy táblát: “Napsütés miatt zárva.” Ki is dolgozott volna az első tavaszi napon?

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Baščaršija · Bosznia
Ezüst P>!

Nem tudtam, hogy a könnyek befelé is folyhatnak, van talán valami járat, de sírtunk aznap este, mint az eszelősök. Domo, aki éppen az első vonalból jött vissza, ugyanúgy, sírt ő is, pedig naponta lövi a másik oldalt. Lágy az emberi lélek, csak a megfelelő helyen kell megfricskázni.

65. oldal