!

Milarepa tibeti

1040 körül (Kjanga Ca, Tibet) – 1123 körül

Tudástár · 3 kapcsolódó alkotó

Nemférfi

Könyvei 2

Milarepa: „Vászonruhám, akár az égő parázs…”
Milarepa: Milarepa százezer dala I.

Róla szóló könyvek 5

Milarepa élete és tanításai
Cang Nyön Heruka: A Jógik Ura
Eric-Emmanuel Schmitt: Milarepa
Rechung-pa: Milarépa
Heruka: The Life of Milarepa

Népszerű idézetek

Szelén>!

A lét eredeti egysége elsősorban és mindenekelőtt tudatállapotot jelent. Azt a megvalósítási szintet, amin saját-személyi-önmagamat abszolút Önmagamként élem át, a Lét középpontjaként, Alanyaként, Autonként. Ebben az állapotban teremtem, tartom fenn és engedem újra a teremtetlenségbe lépni a létezést. Ekként a Világ csak bennem van, csak általam van és csak számomra van.

105. oldal

Szelén>!

A nágák az indiai irodalomban vízikígyók vagy vízisárkányok, akik az ősi bölcsességgel állnak kapcsolatban, titkos tanításokat, elrejtett könyveket őriznek. A víz maga is a tudat mélyrétegeit szimbolizálja.

317. oldal

Szelén>!

A nők szerepének ilyetén felértékelése a tantra szimbolikájának egyik alapköve. A hindu tantrában alapvető fogalom a shakti teóriája, illetve metafizikája. A szó a szanszkrit shak-gyökből származik, mely „képes megtartani, van ereje, hogy megtegye” értelmű. Gyakorlatilag az erő, hatalom jelentésben használatos, ami a női princípiumban testesül meg.

98. oldal

Szelén>!

Az ördögűző tevékenységet folytató Padmaszambhaváról szóló adatok ellentmondásosak és zavarosak, ténylegesen valószínűleg nem okozott akkora hatást, mint amekkorát neki tulajdonítanak. (A sok hozzátoldás talán a 15. században történt.)

22. oldal