!

Mikszáth Kálmán magyar

Kákay Aranyos Nro. 3, Kálmán Mikszáth

1847. január 16. (Szklabonya) – 1910. május 28. (Budapest)

Tudástár · 6 kapcsolódó alkotó · 2 kapcsolódó könyv · 26 film

KatalógusnévMikszáth Kálmán
Nemférfi

Képek 2

Könyvei 275

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Mikszáth Kálmán: A tót atyafiak / A jó palócok
Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival
Mikszáth Kálmán: A fekete város
Mikszáth Kálmán: Különös házasság
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász
Mikszáth Kálmán: A jó palócok
Mikszáth Kálmán: Gavallérok

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Pöttyös könyvek Móra · Csíkos könyvek Móra · Európa Diákkönyvtár Európa · Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi · Talentum diákkönyvtár Akkord · Populart Füzetek Interpopulart · Európa Diákkönyvtár Európa · Osiris Diákkönyvtár Osiris · Füveskönyvek Lazi · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Az én könyvtáram Móra · Európa Klasszikus Regények Európa · Az irodalom klasszikusai képregényben Képes · A magyar próza klasszikusai Kossuth · A magyar próza klasszikusai Unikornis · Mikszáth Kálmán művei Kossuth · Életreszóló olvasmányok Kossuth · Jókai Mór összes művei Unikornis · Életreszóló regények Kossuth · Diákkönyvtár Móra · Nemzeti Könyvtár Magyar Közlöny · A magyar irodalom remekei I. Népszabadság · A magyar irodalom remekei II. Népszabadság · Milliók könyve Singer és Wolfner · Kiskönyvtár Szépirodalmi · NTK-klasszikusok Nemzeti Tankönyvkiadó · Ifjúsági kiskönyvtár · A gyermek- és ifjúsági irodalom gyöngyszemei · Szent István Társulat – Szépirodalom Szent István Társulat · Klasszikusok újramesélve · Nagy magyar mesemondók Unikornis · Magyar könyvtár Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai) · Diákkönyvek Kreatív · Mikszáth Kálmán életmű Babits · Kincses Könyvek · Diákkönyvtár Szépirodalmi · Vidám Könyvek Magvető · Magyar Klasszikusok Babits · Arany Könyvtár Szépirodalmi · S.O.S. Diákkönyvtár · Koronás regények Singer és Wolfner · Heti klasszikusok Maecenas, Magyar Hírlap · Kincses Könyvtár Irodalmi · Minden gyermek könyve · Egyetemes regénytár Singer és Wolfner · Príma Könyvek Szent István Társulat · Modern Magyar Könyvtár Singer és Wolfner · Családi Könyvtár Szent Maximilian · Mikszáth Kálmán válogatott művei Aquila · Kötelezők (m)értékkel M-érték · Könyvkincstár Konsept-H · Iskola - könyv Magyar Könyvklub · Ifjúsági könyvek Holnap · Magyar regényírók képes kiadása · Sulikönyvtár · Népszerű drámák Bibliotheca, Művelt nép · Képes regénytár Szépirodalmi · Öregbetűs könyvek Fekete Sas · Franklin-könyvek · Kriterion kincses könyvtár Kriterion · Az Előre Kiskönyvtára Előre · Klasszikusok diákoknak műelemzéssel Alexandra · Olcsó regény Athenaeum · Legjobb könyvek Érdekes Újság · Filléres Könyvtár · Zrínyi zsebkönyvek Zrínyi · Regénykönyvtár Révai · Magyar Elbeszélők Szépirodalmi · Magyar Néző Kortárs · Kincses Könyvtár II. Állami Irodalmi és Művészeti · Klassz! Manó Könyvek · Nagy írók kis könyvei Franklin-Társulat · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Európa Diákkönyvtár Európa · Millenniumi Könyvtár Osiris · Tanulók könyvtára Dacia · Írók, költők, gondolkodók Magyar Könyvklub · Szépirodalmi kiskönyvtár Szépirodalmi · Remekírók diákkönyvtára Polis · Holibri

Szerkesztései 17

Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach 1903.
Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach az 1891. évre
Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach az 1890. évre
Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach 1892.
Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach az 1909-ik évre
Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach az 1893. évre
Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach az 1900. évre
Mikszáth Kámán (szerk.): Almanach 1902.
Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach az 1901. évre
Mikszáth Kálmán (szerk.): Almanach 1907

Antológiák 123

Király Levente (szerk.): Ünnepek ünnepe
T. Aszódi Éva (szerk.): Első meséskönyvem
Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása a magyar novellairodalomból
Pomogáts Béla (szerk.): Doromboló
Karácsonyi ajándék
Peiker Éva (szerk.): Útra kelni
Péczely Dóra (szerk.): Tízig aludni
Jékely Zoltán – Kolozsvári Grandpierre Emil – Rab Zsuzsa (szerk.): A három pillangó
Kónya Orsolya (szerk.): Áldott karácsony

Róla szóló könyvek 35

Kertész Erzsébet: Titkos házasság
Háy János: Kik vagytok ti?
Véber Károly: Így élt Mikszáth Kálmán
T. Szabó Levente: Mikszáth, a kételkedő modern
Eisemann György: Mikszáth Kálmán
Véber Károly: Mikszáth Kálmán élete és művei
Hatvany Lajos – Glink Károly: Beszélő házak és tájak
Margócsy Klára (szerk.): Mikszáth Kálmán
Fábri Anna: Mikszáth Kálmán
Debreceni Boglárka (szerk.): Semmi mozdulat most

Kiemelt alkotóértékelések

Tarja_Kauppinen IP>!

Mikszáth Kálmán

Az egyik legnagyobb magyar író, erényei számtalanok. Finom humorral, intelligensen, néha szatirikusan, de mindig lényeglátóan festi le a társadalmat, kritikai hangja elgondolkodtat. A népnyelvet gyönyörűen ábrázolja, archaikus, választékos, színes. Az emberi lelket hitelesen, gyarlóságait, gyengeségeit sem elkendőzve mutatja be. Az Új Zrínyiász egyelőre felülmúlhatatlannak tűnik, a legpontosabb görbe tükör, amit valaha a társadalom erkölcsei elé tartottak, de azért folytatom a Mikszáth-életmű olvasását. Nyelvezete, hazánk és az itt élő népcsoportok kultúrájának tűpontos és szellemes ábrázolása, valamint értékőrzése miatt is kedvencem. Büszkék lehetünk rá, mi, magyarok, hogy lehet egy Mikszáthunk.

7 hozzászólás
Ottilia P>!

Mikszáth Kálmán

Költői hangulatokkal, szeretettel ábrázolja a paraszti karaktereket, de a dzsentrivilággal foglalkozik a legtöbbet, szatirikusan, de megértően ír erről a társadalmi rétegről. Jellemző, hogy novellái középpontjában egy anekdota áll, de regényei is anekdoták könnyed láncolataként hatnak. Hitelesen vegyíti a népnyelvet, a népi lényeglátást, élettapasztalatot stílusában. A magyar irodalom egyik legnagyobb regényírója.

mandris>!

Mikszáth Kálmán

Velem Mikszáth szerettette meg igazán az olvasást (sajnos elég későn), úgyhogy elfogult vagyok vele szemben. Az A fekete város című regényéről van egyébként szó, amely egy cserkésztábor kerettörténetéül szolgált (mi voltunk Lőcse, az egyes őrsök céhek voltak). Azt hittem – mivel tulajdonképpen szegről-végről mégiscsak kötelező olvasmány volt, és attól illő kiszaladni a világból – hogy majd nagyon nyögvenyelősen sikerül csak végigolvasnom, ha egyáltalán. És tévedtem. Egész pontosan komoly akaraterő kellett ahhoz, hogy legalább az étkezések és alvás idejére le tudjam tenni (azóta sem szeretek fejezet közepén félretenni könyvet). Emlékszem, minden napra beosztottam a szükséges penzumot, aztán töredék idő alatt olvastam ki. Ezzel egyébként kivételnek számítottam a táborban.
Azóta pedig, bár még mindig nem olvastam el az összes regényét, időnként szépen sorban jöttek a további regények (és aztán novellák is). Az Új Zrínyiászból én referáltam magyar órán, a tanárnő – jó érzékkel – engem kért meg (= nekem osztotta ki a feladatot – mertem volna nemet mondani…). A Különös házasság már teljesen önként került sorra, és még ezért se tudtam rá megharagudni (pedig pápista vagyok). Egyedül a Beszterce ostroma nem feküdt, annak talán háromszor futottam neki, mire aztán végül csak kiolvastam.
Csak ismételni tudom magamat: Mikszáthot olvasni olyan, mint leülni egy jó kedélyű öreg úr mellé, aki ismeri az összes pletykát mindenkiről a közel s távol, és hagyni, hogy elmesélje. Nyitunk egy üveg bort, felőlem akár pipázhat is, és csak hallgatom, és élvezem a stílusát és a – minden bizonnyal jócskán kiszínezett, de hát a mesélés már csak ilyen műfaj – történeteit. Persze nagyon kell figyelni, mert néha bele-belecsúszik egy-két latin, szlovák vagy német szó, de ő már csak így beszél. De megéri figyelni. Na meg persze ő is palóc (még ha ez írásban nem is érződik), és ez még egy ok az elfogultságra.

1 hozzászólás
Ibanez P>!

Mikszáth Kálmán

Bár a legnagyobb műveit még (még!) nem olvastam tőle, de ami késik, nem múlik. És anélkül is kijelentem, hogy egyik nagy kedvencem, gyerekkorom óta imádom, A két koldusdiák örök kedvenc. Humorosak, élvezetesek és kifejezőek az írásai, annak ellenére is, hogy már nem mai gyerekek ezek a könyvek.

kolika>!

Mikszáth Kálmán

A néhai bárány kapcsán ismerkedtem meg Mikszáth Kálmán írásaival, s azóta is rendszeresen veszem elő az író egy-egy művét. A nagy palóc mesemondó nevéhez méltóan kiválóan mesél rövid és hosszabb műveiben is. Néhol humoros, néhol realista. Szeret anekdotákat feleleveníteni, de valós eseményeket is gyakran belesző műveibe.
Szeretem olvasni köteteit.

Virágszépe>!

Mikszáth Kálmán

Hihetetlenül sokoldalú író. Kisregények, novellák, komoly regények és ifjúsági könyvek születtek a tollából. Mindegyikben maradandót alkotott. Hol szórakoztató, hol elgondolkodtató, néha realista, néha kritikus. Nagyon szeretem a stílusát, a humorát, a témaválasztását.

BakosJuci>!

Mikszáth Kálmán

„Szép kezdés után erős hanyatlás”, így jellemezhetném a kapcsolatunkat Mikszáth-tal.
A mondantai nagyon szépek, a novellái kifejezetten élvezetesek, de a regényeiben kezd olyan lenni, mint az a nagypapa, akinél a nyári szünetet töltöd, és csak mesél-mesél-mesél, és benned az az egyetlen kérdés zakatol, hogy „emlékszik-e még az öreg, hogy miről kezdte?”.
A Szelistyei asszonyok kifejezetten bejött. A jó palócok talán még jobban is, mert a novella terjedelme jót tesz Mikszáth kibontakozásának… (én meg életem egyik leghosszabb értékelését alkottam meg: https://moly.hu/ertekelesek/2880991) a Szent Péter esernyője kivert minden létező biztosítékot nálam, a Fekete város pedig a totál mélyrepülés volt.
Jelenleg itt tartok. Folyt köv. Majd. Egyszer.

cukkini>!

Mikszáth Kálmán

Mikszáth Kálmánnal a Beszélő köntös, Szent Péter esernyője olvasásakor ismerkedtem meg először. Regényeit jól írja, jól olvashatóak, de a novellái sem elhanyagolhatóak.
Ezek közül is nekem a kedvencem a Kísértet Lublón c. novellája.

lizzizi>!

Mikszáth Kálmán

Közel 10 könyvét még gyerekkoromban olvastam. Imádtam a nyelvezetét, a csípős humorát, az anekdotázásait.
sajnos akkor még nem volt moly, hogy egyből értékelni tudtam volna a könyveket


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

A közmondások is csak öreg fazekak, amikben már egész nemzedékek főztek.

50. oldal (Dacia Könyvkiadó, Kolozsvár)

Kapcsolódó szócikkek: közmondás
Cheril>!

„Minden nagy dolgodat gondold meg éjjel is, habár már nappal határoztál felőle.”

166. oldal

5 hozzászólás
Frank_Waters I>!

A magyar ember szereti keresni az igazságot. De nem szereti megtalálni. És ha mégis megtalálja, mindjárt beleun: ejnye, de kellemetlen pofája van!

X. A parlament

ppeva P>!

Volt valami ebben a bolondban a nagy emberből, mint ahogy minden nagy emberben van valami a bolondból.

Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma Egy különc ember története

Gabriella_Balkó>!

Kicsiny téglákból épülnek a nagy házak.

Huszonharmadik fejezet, 432. oldal (1954)

2 hozzászólás
Kuszma>!

Csecsemőkorában még Napóleon is bizonyosan csak olyan csecsemő volt, mint a többi, és talán olyan tehetetlen fecsegő aggastyán lett volna kilencvenéves korában, aminők a kilencvenéves aggastyánok. Csak a közepe Napóleon.

352. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Napóleon
1 hozzászólás
krlany I>!

De a szerelem leleményessé teszi az embereket. A szerelemhez ravaszságot is ád az isten. Az Ámor nyila mézzel van megkenve, de e mézbe az égiek egy kis rókazsírt is csöppentenek.

95. oldal

Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma Egy különc ember története

Kapcsolódó szócikkek: méz · szerelem
13 hozzászólás
girlhu>!

A nők értenek hozzá ugyanazon pillanatban sírni, gyűlölni, haragudni, szeretni, ábrándozni és mosolyogni. Egy időben naiv együgyűek és rafinírozott diplomaták.

A tót atyafiak, Az aranykisasszony, III. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: nők
Sárhelyi_Erika I>!

A köhögést és a szegénységet nem lehet eltitkolni.

165. oldal (Dacia)