!

Mihail Botvinnik

Könyvei 2

Mihail Botvinnik: 100 válogatott játszma
Mihail Botvinnik – Jakov Esztrin: A Grünfeld-védelem

Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Ebben a könyvben 100 játszmám található,a legemlékezetesebbek abból a több mint 1200 játszmából, amelyet versenyeken játszottam. Az első egy iskolai bajnokságáról való, amelyen 1923 őszén vettem részt, az utolsó a leideni sakk-társaság fennállása 75. évfordulóján játszott versenyről, amelyre 1970 tavaszán került sor. Szerepel a kötetben két cikkem is, remélem, olvasóim érdekesnek fogják őket találni.
Fiatalkori elemzéseimben a német sakkiskola, mindenekelőtt Siegbert Tarrasch hatása alatt álltam. Az ő könyvei akkoriban jelentek meg a Szovjetunióban, és igen népszerűek voltak. Később azonban kialakult saját elemző-stílusom, amely igyekszik összefűzni a lehető legpontosabb elemzést az általános következtetésekkel – gondolom, ezt olvasóim is észreveszik majd.
Nem szeretnék itt kitérni arra az örök vitára, hogy mi is a sakk valójában: játék, művészet vagy tudomány. Mégis rá kell mutatnom, hogy a sakk most kétségkívül újabb „funkciót” kapott: a bonyolult, nem egzakt feladatok megoldásának módszertani modellje lett. Minthogy a programok készítői is tanulmányozzák a sakkot, szeretném remélni, hogy könyvemet nemcsak a sakkozók forgatják majd haszonnal, hanem azok is, akik tudományos szempontból tanulmányozzák.

Szelén>!

Monográfiánkat az egyik legaktuálisabb megnyitásnak, a Grünfeld-védelemnek szenteltük.

(első mondat)

Szelén>!

Ezt a védelmet Grünfeld osztrák nagymester vezette be a versenygyakorlatba 1922-ben, vagyis egy évvel az Aljechin-védelem megjelenése után; a két védelem eszmei megalapozásában sok a közös vonás.
A Grünfeld-védelemben sötét szintén kihívja a világos gyalog előnyomulását, amely tempóval támadja meg a sötét huszárt, időlegesen átengedi a centrumot, majd ellentámadást indít ellene, tisztjeivel nyomást gyakorol a centrumra, és azt gyalogjaival is igyekszik felrobbantani.
A Grünfeld-védelem megjelenése nagy vitákat váltott ki, többen a sakktörvények megsértését látták benne, és ezért a szigorú teoretikusok azt követelték, hogy nyomban döntsék meg a védelmet. A Grünfeld-védelmet azóta sokszor elvetették, majd megjavították, megdöntötték és feltámasztották, és ennek megfelelően elítélték vagy dicsérték. A vezető szovjet és külföldi sakkozók gyakorlati és elméleti kutatásai a Grünfeld-védelmet új stratégiai eszmékkel és változatokkal gazdagították, és napjainkban második fénykorát éli. A Grünfeld-védelmet azonban csak olyan sakkozóknak ajánlhatjuk, akik bonyolult játékra törekszenek.