!

Méhes György magyar

1916. május 14. (Székelyudvarhely) – 2007. április 10. (Budapest)

Teljes névNagy Elek
NemFérfi
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Méhes_György_(író)

Könyvei 36

Méhes György: Kolozsvári milliomosok
Méhes György: Gina
Méhes György: Egyetlenem
Méhes György: Orsolya
Méhes György: Emmi
Méhes György: Szép szerelmek krónikája
Méhes György: Bizalmas jelentés egy fiatalemberről
Méhes György: Leleplezem a családomat
Méhes György: Micsoda társaság!
Méhes György: Szikra Ferkó

Antológiák 1

Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 2003

Népszerű idézetek

>!
Brigi007

Már nem tudom ki mondta: ha 1914-ben elrendelték volna Európa férfilakosságának, hogy négy éven át négykézláb közlekedjék, megtagadták volna az engedelmességet. Abban viszont belementek, hogy lövészárkokban, sárban, fagyban négy évig gyilkolják egymást. Mert a négykézlábra ereszkedés ellenkezik az emberi természettel, a háború viszont nem.

147-148. oldal

>!
mohapapa I

Bika bácsi már nagyon öreg, szép fehér szakálla van és éjjeliőr, ő vigyázz éjjelenként a tengerre, hogy el ne lopják.

107. oldal

>!
B_Niki P

– S az emlékezete működik-e?
Az erdész elmosolyodott.
– Úgy, ahogy az okos emberé. A jóra emlékszem, a rosszat, ha csak tehetem, elfelejtem.

50. oldal, Ödi és a szenzáció

>!
Trudiz P

Az igazi turista nem andalog, hanem igenis gyalogol.

61. oldal

>!
mohapapa I

Mihályka mamája már nehezebb eset volt. A Mihályka mamája ugyanis orvosnő, és roppant határozott elvei vannak a nevelésről meg a sportról, a táplálkozásról és általában mindenről. Anikó néni ugyanis tudományosan neveli Mihálykát, amitől ő ugyan egy cseppet sem kisebb vagy nagyobb tekergő minálunk.

(…)

De Vilmos Atya még Anikó nénit is lehengerelte a táblázataival. Ő ugyanis a táblázatok nagymestere. Most is kiteregetett anikó néni előtt egy hatalmas táblázatot. Mindenféle kockák voltak rajta meg görbék, különféle nagyságú pontok, csillagok meg nyilak és az a másfélméter hosszú papíros olyan volt, mintha éppen most bújt volna elő egy elektronikus számítógépből.
– Nézze, kedves Anikó… ez itt a nyaralási tervünk.
Anikó néni mongolvágású szemében érdeklődés villant.
– Nem egészen értem.
Márpedig neki olyan volt a természete, hogyha valami nem volt előtte világos, azt azonnal meg akarta érteni. (Nem úgy, mint mi, akik nem értjük a fizikát, de nem is vagyunk kiváncsiak rá.)
– Nem érti? Pedig roppant egyszerű. Ez egy tudományos nyarals lesz – felelete Vilmos atya.
Anikó néni felnézett az abrakadabrával meg krikszkrakszokkal telerajzolt papírlepedőből. A tudományt azt nagyon tisztelte.
– Itt ezen a táblázaton, amint láthatja, tudományosan kiszámítottam, hogy a napsugár mennyiségétől függően mennyi kalóriát kell fogyasztanunk, hogy a szervezetünk háztartási egyensúlya ne billenjen fel. Azt hiszem, ez teljesen világos.
– Teljesen!
Azt imádom ebben a Vilmos atyában, hogy ilyen szövegeket tud kivágni. Igazán nem akarok vele szemtelen lenni, mert Vilmos atya csodaember, de azt hiszem, néha még ő maga is elhiszi, amit mond.
– Tetszik látni: ez itt, ez a sárga, ez a napsütés, ennek függvénye… itt ez a zöld, a kalóriafogyasztás. ez a kék itt a fürdőzési program. Ezek a háromszögek az alvást jelzik. A csillagok a tisztálkodást, az elfogyasztott szappanmennyiség alapján.
Ijedten összebújtunk Vilikével.
– Jézusmária… – suttogtam – Vilmos atya azt akarja, hogy mosakodjunk a tengeren? Hát nem elég, hogy fürdünk?
Vilike kacsintott.
– Ne gyulladj be, öreg harcos. Ez csak a szülőknek szólt. Te bízz apámban!
Ekkor már Anikó néni is bízott. A tudományos táblázat egészen elbájolta őt.
– Hát igen… Így már mehet.
Szegény Anikó néni, ha tudta volna, hogy a táblázat tulajdonképpen… hogy is fejezzem ki magam?… egy olyan általános táblázat volt. Ezt használta Vilmos atya valahányszor be akarta bizonyítani, hogy ő tudományos ember. A házinyulak nevelésénél uganez a táblázat szrepel, és ezt használta a méheknél is. Mikor mi költözködtünk, ezt a táblázatot mutatta be apunak, mint költözködési tervet., és apu meg is nyugodott tőle. Mikor elhatározta, hogy három négyzetméteren szőlőt és salátát termeszt, akkor ugyanezzel a táblázattal szédítette Pindurka nénit is, pedig ő alaposan ismeri Vilmos atya trükkjeit.

38–40. oldal

>!
B_Niki P

    Aztán felvertük a sátrakat. Ez elég könnyen ment, mert már máskor is táboroztunk, úgyhogy a sátorrúd csak kétszer verte fejbe Gyulukát, ami szerintem még kevés is volt neki.

38. oldal, A kincskereső tábor